Blænder op for det lange aktielys: Det danske totalindeks kan doble frem mod 2023

394667_16_9_large_749.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
22. jan 2020 KL.12:30

Investorer, som gransker aktieudviklingen over en meget lang periode, øjner markante stigninger de kommende år.

Ja, det bliver stensikkert med betydelige udsving, men der er gode stigninger i vente for danske aktier. Det mener den erfarne investor Jesper Lund, der er direktør i Dansk Finansservice.

“Totalindekset over alle danske aktier er kun ved at komme op til den langsigtede middelværdi, hvor markedet stiger 8-10 pct. årligt. Det, vi ser nu, er ”Reversion to Mean,” altså at kurven søger tilbage mod gennemsnittet, hvor den bør være,” siger han.

Det normale niveau

Selv om det kan virke underligt efter et år, hvor aktierne er steget mere end 26 pct., så er aktierne reelt kun ved at indhente det niveau, som er det normale, konstaterer han.

Stigningerne i 2019 og det meget lange opsving siden 2009 er ikke ensbetydende med, at der må vente store kursfald om det næste hjørne.

“Et opsving dør ikke af alderdom. At man aldrig har haft så lang optur i nyere tid, det er ikke det samme, som at aktierne skal falde nu,” siger Jesper Lund.

Når han betragter aktieudviklingen over en lang årrække, så konkluderer han, at der er markant optur i sigte.

“Grafen viser, at der skal ske noget de kommende år. Det kan godt være en fordobling af danske aktier frem til 2023, selv om det kan lyde lidt skørt i dag,” siger Jesper Lund.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Tjek de langsigtede tendenser

En anden erfaren investor, Jens D. Løgstrup, der er aktiestrateg i PP Capital, bruger en del energi på at undersøge de langsigtede aktietendenser. For at kunne gøre det tilstrækkeligt langt tilbage, har han lavet sit eget aktieindeks.

“Jeg har selv måttet flikke noget sammen, fordi man i Danmark ofte skifter ledende indeks. Det betyder, at historikken går tabt,” siger han.

Hans hjemmestrikkede indeks går 30 år tilbage, men han ønsker sig et indeks for danske aktier 50 år tilbage. Han har tidligere haft kontakt med fondsbørsen for at se, om der kunne skaffes gamle data

“Men det var der ingen, der efterspurgte. “Så skal vi i kælderen” fik jeg at vide,” siger Jens D. Løgstrup.

Når han trækker de lange linjer for, hvordan aktierne har præsteret, kan han lige som Jesper Lund se, at der aktuelt er noget, der skal indhentes.

“Det lange snit for danske aktier i mit 30-årige indeks er 8,9 pct. op årligt i ren kursstigning uden udbytter. I forhold til det er vi ca. 4 pct. bagud i øjeblikket,” siger han.

Sandheden er nemlig, at danske aktier ikke er steget synderlig meget, når man ser det over en lidt længere periode.

“Vi har haft stigninger på ca. 4,9 pct. de sidste fire år. Det er lavere end det historiske snit for danske aktier. Så hvis jeg bare kigger på statistikken, så kunne godt forestille mig tre-fire gode aktieår foran os, forudsat vi ikke får en ny global krise,” siger han.

Hvis man antager, at aktierne skal tilbage til deres gennemsnitlige stigningstakt, er der være masser af krudt tilbage i danske aktier.

50 pct. optur

“Mit bud på de næste fire år er, at vi får mindst tre år med stigninger over 10 pct. Og jeg vil ikke være forbavset, hvis vi om fire år er oppe med mindst 50 pct. fra nu. Det er sandsynligt,” siger Jens D. Løgstrup.

Han har noget at have sine forudsigelser i. Omkring årsskiftet 2018-2019 fortalte hans omfattende aktiestatistik ham, at efter de store kursfald i slutningen af 2018 ville der sandsynligvis komme et rigtig godt 2019. Så slog han til.

“Alt hvad jeg havde, hver en krone, placerede jeg i aktier. Jeg havde ikke en krone stående kontant eller i obligationer. Historisk kører aktier altid op over tid. Det vil sige, at når man får et fald over 13 pct. som i 2018, men man ved, at det hele skal bevæge sig op, så er det naturligt, at man står over for en større stigning inden for rimelig tid. Det lærer man af 30 års statistik,” siger han.

For den private investor er Jens D. Løgstrups budskab klart: Stå ikke passivt på sidelinjen, når aktieopturen kommer.

“Hvis man vælger at stille sig på sidelinjen fordi aktierne er faldet meget (som det skete i slutningen af 2018, red.), og man så bliver kørt over af et marked, der stiger mere end 25 pct. på et år, så pådrager man sig jo et kæmpe tab. Noget af det farligste, man kan gøre i aktier, er at stå uden for markedet, når det kører op,” siger Jens D. Løgstrup.

Vigtige signaler

Signalerne fra den langsigtede trendkanal, som er afbildet i hosstående grafik, er vigtige for Jesper Lunds investeringsbeslutninger.

“Jeg er især på vagt, når trenden er ude mod ekstremerne. Hvis kurven er i toppen af trendkanalen og man har tjent en masse penge, så ville jeg nok lave en sektorrotation over mod mere defensive aktier. Og hvis den var totalt i bund som i 2008-09, ville jeg prøve at finde cykliske aktier. Dengang købte jeg bl.a. de store banker som Société Générale,, BNP Paribas, nogle tyske banker og også Bank of America,” siger Jesper Lund.

DSV og små banker

I det aktuelle klima tror han bl.a. på DSV Panalpina.

“Hvis der kommer løsning på handelskrisen, og tingene begynder at gå den rigtige vej, så er den en interessant aktie. Når man ser, hvordan den er steget, så er det jo vildere end Apple, Amazon og Google,” siger han.

Også mindre banker kunne blive hits i en kommende konsolideringsbølge.

“De interessante er ikke de store banker som Danske Bank og Jyske Bank. Men f.eks. Vestjysk Bank har jeg købt op i for nylig. De har lige opjusteret, og Arbejdernes Landsbank har en stor andel,” siger Jesper Lund.