Bankaktie på himmelflugt: Er steget 80 pct på en uge

283901_16_9_large_97.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
28. maj 2014 KL.10:42

Kursen på aktierne i den kriseramte bank Vestjysk Bank brager i vejret. Siden fredag i sidste uge, hvor banken fremlagde et regnskab med et lille plus, er kursen nu steget 80 pct.

Alene i dag går Vestjysk Bank-aktien i vejret med over 20 pct., og dermed rammer børskursen det højeste niveau siden september 2012.

"Jeg vil betegne den her udvikling som meget, meget spekulativ," siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Han forklarer den store stigning med flere ting. Blandt andet kvartalsregnskabet som kom fredag og som viste et plus på 26 mio. kr. - ikke noget stort overskud for en bank af Vestjysk Banks størrelse, men dog en kraftig forbedring i forhold til de milliardtab, der har ramt banken de senere år.

Spekulationer


Og så mener Per Hansen, at investorerne begynder at tro på, at Vestjysk Bank kan kæmpe sig fri af Finanstilsynets klør.

"Finanstilsynet kører ikke længere den samme stramme linje som tidligere. Vi har set andre af de banker, der er kommet i solvensproblemer få snor til at kæmpe sig op igen, og er lykkedes med det."

Vestjysk Banks store tab de senere år har betydet, at bankens sovlens er under vand. I realiteten lever banken ikke op til de kapitalkrav, som Finanstilsynet stiller, og derfor er den vestjyske bank blevet pålagt at lave en genopretningsplan.

Ander banker har været i samme situation. Blandt andet Danske Andelskassers Bank, som igen har fået kæmpet sig op på den rigtige side.

Problemerne i Vestjysk Bank har ført til, at staten i dag sidder på 80 pct. af ejerskabet. Børsværdien af Vestjysk Bank er nu knap 2,5 mia. kr.