Lars Tvede shorter aktier og forventer kortvarig recession drevet af coronavirus

396730_16_9_large_333.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
26. feb 2020 KL.11:48

Lars Tvede har netop sagt tak for ti gode år ved at trække alle sine aktier ud af markedet og sætte en tredjedel af sin tidligere, lange aktiebeholdning i en shortposition i S&P 500 futures.

Med andre ord, så satser investoren og serieiværksætteren på en nedtur til det brede amerikanske aktiemarked, da en shortposition netop er et sats på, at aktierne skal falde.

”I torsdags i sidste uge solgte jeg hele min aktiebeholdning, og her til morgen – for at fejre min fødselsdag – er jeg gået short. Jeg tror, at aktiemarkedet skal videre ned,” siger Lars Tvede og tilføjer, at han altid er nervøs, når han shorter.

Når man shorter, låner man billedligt talt en aktie fra en anden investor, derefter sælges aktien i markedet i håbet om, at den kan købes retur på et senere tidspunkt til en lavere kurs.

”Jeg ville aldrig shorte alle mine penge, da det er farligere at være short end at være lang i aktier (eje aktier, red.), da den langsigtede tendens for aktier altid er op,” siger Lars Tvede, der i sidste uge gik i sikker havn i form af en guld-ETF, der er et børsnoteret investeringsprodukt, der afspejler guldprisen.

Lars Tvedes intention er at være short i dage eller op til få uger.

Kan trigge en kortvarig recession

”Vi er på toppen af et gigantisk bullmarked (stigende aktiemarked, red.), og coronavirussen kan trigge en alvorlig, men kortvarig recession. Hvis det sker, så bliver det slet ikke som de tidligere recessioner, for så snart, virussen ser ud til at kulminere, vil markedet begynde at gå op igen,” siger Lars Tvede.

Beslutningen om at sælge ud af aktierne sidste torsdag blev truffet på baggrund af to analyser.

I dem kunne Lars Tvede læse, hvordan det finansielle analysebureau Bank Credit Analyst og Goldman Sachs begge vurderede, at risikoen fra coronavirussen på daværende tidspunkt på ingen måde var inddiskonteret i markedet.

Denne vurdering koblede han til sin anden bekymring:

”Aktiemarkederne var oppe og tangere det største bullmarked nogensinde. Det største bullmarked nogensinde før dette, var i 1990’erne, hvor S&P 500 steg ca. 417 pct. Denne gang er det steget ca. 460 pct. Så mange investorer ville nok tænke, det var ti gode år, nu tager jeg gevinsten. Tak det.”

Ifølge Lars Tvede er det ikke coronavirussen, der vil give store økonomiske konsekvenser, men det vil de foranstaltninger, som myndighederne utvivlsomt vil tage. Sådan som det allerede er sket i f.eks. Kina, Japan og Italien, hvor store dele af lokalsamfund lukkes ned, arrangementer aflyses og folk kommer i flere ugers karantæne.

”Corronavirus har en estimeret dødelighed, der er 25 til 50 gange så stor som en normal influenzavirus. Den er tydeligvis ekstrem smitsom, og nu har vi en risiko for, at det bliver en pandemi,” siger Lars Tvede og tilføjer, at hvis det er tilfældet, vil det få ”et betydeligt økonomisk dyk”.

”Det vil ganske vist være relativt kortvarigt, men det vil være massivt og i størrelsesordenen som i op til 2008.”

Derfor tager vi det alvorligt

For at sætte corona lidt i relief, så sammenligner Lars Tvede den med en typisk influenza.

”Ved den årlige influenza bliver mellem trekvart til halvanden milliard mennesker smittet, og normalt dør der mellem 150.000-650.000 mennesker. Hvis 1 mia. mennesker bliver smittet med coronavirus, der har en dødelighed på 2 pct., så vil 20 mio. mennesker dø,” siger Lars Tvede som forklaring på, hvorfor investorerne tager corona alvorligt.