Amerikansk milliardær og investor mister milliarder efter sexistiske kommentarer

389673_16_9_large_81.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
18. okt 2019 KL.11:16
Verden er ikke som i går.

Det må Ken Fisher, stifter og adm. direktør i Fisher Investment, sande, efter han på en lukket investeringskonference i San Fransisco 7.-9. oktober ifølge en af deltagerne, Alex Chalekian, stifter og adm. direktør for Lake Avenue Financial, er kommet med sexistiske kommentarer.

Det har efterfølgende fået flere af milliardærens kunder som The Boston Retirement System og Michigan Department of Treasury’s Bureau of Investments til at ville trække deres penge ud af Ken Fishers investeringsselskab, der forvalter ca. 772 mia. kr. for ca. 60.000 kunder globalt - også i Danmark.

Ifølge CNBC står Fisher Investments til at miste op mod 1 mia. dollar (7,4 mia. kr.) under forvaltning.

Det hele begyndte, da Alex Chalekian 9. oktober tweetede en video, da han var kommet hjem efter Tiburon CEO Summit, som er en privat investeringskonference, hvor deltagerne kan tale i fortrolighed med hinanden.


Må ikke tale om det

En af konferencens talere var Ken Fisher, og ifølge Alex Chalekians tweet var han nødt til at tage bladet fra munden:

"Jeg ved, at jeg ikke må tale om disse ting, især pga. den måde konferencen er sat op – at branchens ikoner frit skal kunne tale blandt og med hinanden – men jeg er nødt til at åbne op og nævne, hvor meget jeg væmmes,” siger Alex Chalekian og fortæller, hvordan Ken Fisher skulle have sagt "forfærdelige ting."

"Han fremsatte kommentarer om genitalier, og han snakkede om, hvordan man scorer en pige, og "vis dem ikke, hvad du har i dine bukser". Han henviste til Jeffrey Epstein (amerikansk finansmand og domfældt sexforbryder, red.), og talte om, at velgørenhedsorganisationer er umoralske. Han nævnte ting om at være påvirket af stoffer og andre upassende kommentarer," siger Alex Chalekian i sit tweet.

Kunder trækker penge ud

Onsdag 16. oktober meddelte Bostons borgmester, Martin J. Walsh, i et brev til bestyrelsen i Bostons pensionsselskab, at borgernes skattepenge ikke bør forvaltes af Fisher Investments på baggrund af Ken Fishers udtalelser på den lukkede konference.

"De udsagn, der er fremsat af Ken Fisher, indebærer ikke kun hans egen vurdering, men også potentielt virksomhedens som helhed," skrev Martin J. Walsh i brevet ifølge mediet CNBC.

”Selvom der uden tvivl er ansatte i hans firma, der er lige så forundrede af disse kommentarer som jeg, er der stadig en risiko for, at en sådan tankegang stikker dybere end denne specifikke kommentar, og det er ikke en risiko, jeg mener, at pensionssystemet skal udsætte sig for," skrev Bostons borgmester til bestyrelsen.

Efterfølgende har bestyrelsen stemt fem mod nul for at afslutte sit engagement med Fisher Investments, dermed trækker Boston 248 mio. dollar ud af Fisher Investments. Ifølge CNBC har Boston Retirement System en portefølje på 5 mia. dollar i alt.

Andre kunder hos Fisher Investments har også trukket deres penge tilbage, ifølge CNBC drejer det sig om delstaten Michigan, der har trukket 600 mio. dollar af sine pensionsmidler ud, delstaten Philadelphia har trukket 54 mio. dollar tilbage, mens kapitalforvalteren Fidelity Investments har udtalt, at man vil gennemgå sit engagement på 500 mio. dollar med Fisher Investments.

Først uforstående så undskyldning

Børsen, der flere gange tidligere har brugt Ken Fisher som kilde, har forsøgt at få en kommentar fra Ken Fisher, men indtil videre har han over for amerikanske medier udtalt sig lidt blandet.

Til Bloomberg har Ken Fisher umiddelbart efter hændelsen udtalt, at han er overrasket over, hvordan folk har reageret og, at hans kommentarer er taget ud af en kontekst.

"Jeg har holdt mange taler, mange gange og mange steder og sagt ting som dette, og jeg har aldrig fået nogen lignende reaktion,” har Ken Fisher sagt til Bloomberg og tilføjet, at ”For det meste forstår publikum, hvad jeg siger.”

Senere har han dog valgt at komme med en undskyldning ifølge CNBC:

"Nogle af de ord og fraser, jeg brugte på konferencen for at frembringe en speciel pointe, var tydeligvis forkerte, og jeg skulle ikke have sagt det. Jeg er klar over, at den slags sprog ikke hører hjemme i mit selskab eller i branchen. Jeg undskylder oprigtigt."