Aktiestatus i USA: Vendt til plusser - Lord Voldemort trækker ned

388238_16_9_large_249.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
23. sep 2019 KL.18:42
Aktiemarkederne i USA handles mandag i små plusser. Ugens første dag startede ellers med kursfald efter negativt økonomisk nyt fra Europa, men tilsvarende bedre end ventede tal fra amerikanernes egen økonomi har løftet stemningen igen.

Alle tre hovedindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones stiger kl. 12.25, lokal tid i New York, med omkring 0,1 pct.

POSITIVT HANDELSNYT

Stemningen tager sin retning fra tre hovedtemaer. Allerførst var der over weekenden positive pib fra handelsforhandlingerne, hvor indledende embedsmandsdialog i sidste uge, som forberedelse til forhandlinger på højt niveau i starten af oktober, var "konstruktive" og "produktive".

Handelsforhandlingernes op og ned er stadig det altoverskyggende tema for investorerne, som frygter at en lang, og måske optrappet, konflikt vil skade den i forvejen skrøbelige globale vækst.

- Selv om chancerne for en samlet aftale er små, håber folk på en aftale, hvor de blot stopper eskaleringen, siger Scott Brown, cheføkonom hos Raymond James, til Reuters.

STORE PMI-DAG

Omvendt skuffede PMI-tallene for september fra både Tysklad og eurozonen mandag, da læsningerne af indkøbschefernes tillid begge steder var under det ventede, trukket ned af tallene for industrisektoren, og det har øget frygten for en recession - især i Tyskland, som allerede i andet kvartal så sin økonomi krympe.

- Det ser ud til, vi er i en opbremsning, men den opbremsning bliver endnu ikke til en recession, forklarer Sandip Bhagat, investeringschef Whittier Trust, til The Wall Street Journal.

Tallene fra Tyskland og Eurozonen skræmte også investorer i amerikanske aktier, som derfor åbnede i minus med 0,3 pct. målt på S&P 500-indekset.

Humøret blev dog bedre senere mandag, da de tilsvarende PMI-tal for USA i september viste sig bedre end ventet - og faktisk steg.

LØFTES AF RENTEFALD

Fast ejendom fører fører an i S&P 500 med et plus på 0,7 pct., da renterne igen falder i USA mandag - med 4 basispoint for den tiårige statsrente.

Dagligvareaktierne følger efter med et plus på 0,6 pct., mens cyklisk forbrug stiger 0,5 pct. It-aktierne vinder samtidig frem med 0,4 pct.

I den anden ende falder sundhedsaktierne med 0,5 pct., mens kommunikationsservice mister 0,2 pct.

FACEBOOK ER LORD VOLDEMORT

Netop kommunikationsservice trækkes ned af et fald på 1,7 pct. til Facebook, der også tynger mest i S&P 500. Facebook er mandag i fokus, da det i The Wall Street Journal er kommet frem, at konkurrenten Snap hjælper de amerikanske myndigheders konkurrenceundersøgelse af Facebook, og at Snap har opbygget en hel sagsmappe, "Project Voldemort" på Facebooks gøren og laden i den henseende.

Lord Voldemort er den onde troldmand i fortællingerne om Harry Potter.

Netflix - i samme sektor - fortsætter også sin nedtur med et minus på 2,4 pct. Fredag blev det til et fald på 5,5 pct., da topchef Reed Hastings fik fortalt investorer og presse, at streamingkæmpen venter hård konkurrence til november fra Dinsney og Apple, der begge er i færd med at lancere billigere streamingtjenester i USA.

Amazon trækker mandag også ned med et minus på 0,4 pct., mens Microsoft falder marginalt.

Apple stiger derimod 0,6 pct. I weekenden har der været skriverier om, at salget af de nye iPhone 11-modeller går bedre end ventet i Kina - det vigtigste marked for Apple uden for USA. Lanceringen af salget skete torsdag, og allerede fredag var der ifølge Yahoo! Finance meldinger om udsolgt i visse farver og om, at kunderne må vente nogle uger, før de kan få en ny telefon.

BØLGEGANGEN FORTSÆTTER

Uden for S&P 500 er der atter fokus på varehuskæden JC Penney. Aktien falder med 4,3 pct. efter et hop op på 17,3 pct. fredag. Inden da var aktien ellers faldet 35 pct.

Stormagasin-gruppen er ifølge Bloomberg News i færd med at forberede sig på forhandlinger med sine kreditorer med henblik på at reducere sin gældsbyrde forud for den vigtige julehandel, og det skaber bølgegang i aktien.

/ritzau/FINANS