Aktiestatus i USA: Udsalg på optrappet handelskrig - Apple daler 5,5 pct

381391_16_9_large_19.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. maj 2019 KL.18:19

De amerikanske aktier tog sig ellers en mindre pause fra kursfaldene fredag eftermiddag, men mandag bliver der solgt ud med fornyet styrke i USA, hvor de tre toneangivende indeks alle falder tungt. Nye optrapninger i toldkrigen skræmmer investorerne.

Det brede S&P 500-indeks falder kl. 12:05, amerikansk østkysttid, med hele 2,3 pct., mens Dow Jones-indekset taber det samme. Teknologitunge Nasdaq dratter samtidig 3,2 pct.

KINA SVARER IGEN

Fredag steg tolden på kinesiske varer for200 mia. dollar fra 10 til 25 pct. Forhandlinger samme dag i Washington sluttede samtidig resultatløse, men investorerne fandt opmuntring i udtalelser om "konstruktive" samtaler.

Henover weekenden er tonen dog blevet skarpere igen. Præsident Donald Trump har advaret Kina, at en handelsaftale bliver værre, hvis landet venter til, han eventuelt bliver genvalgt. USA har samtidig indledt processen med at indføre told på yderligere varer for 325 mia. dollar.

Kina har i sin tur mandag annonceret forhøjet told på amerikanske varer for 60 mia. dollar fra 1. juni.

- Investorerne er i tiltagende gad bekymrede for, at en ventet stigning i indtjeningen i andet halvår nu vil fordampe, da præsident Trumps trussel om at lægge told på de tilbageværende 325 mia. dollar kinesiske importvarer disproportionelt vil ramme forbrugerprodukter som iPhones, hvilket udgør en større trussel mod den forbrugerdrevne amerikanske økonomi, siger Alec Young, direktør i FTSE Russell, til Bloomberg News.

APPLE HÅRDT RAMT

Netop Apple, trækker mest ned i S&P 500 mandag, da aktien falder med 5,5 pct., og det er også en af forklaringerne på, at it-sektoren, hvor æblekoncernen er det største selskab, trækker for i nedturen med et minus på 3,5 pct. Underliggende blandt it-aktierne mister hardware 4,9 pct., mens også chipproducenterne er hårdt ramte med et minus på 4,2 pct.

Industri er næstdårligste hovedsektor med et fald på 3,2 pct., mens cyklisk forbrug er nede med 3,0 pct., og finansaktierne mister 2,6 pct. Kun de defensive forsyningsaktier går frem med 0,5 pct.

Udover Apple er der solide fald til de øvrige medlemmer af Faang-familien. Facebook mister 2,9 pct., Amazon daler med 3,4 pct., Netflix går tilbage med 4,5 pct., og Googles moderselskab, Alphabet, taber 3,1 pct. Desuden har Microsoft vendt snuden i minus med 2,7 pct.

TÆSK TIL CHIP OG KOPIPRODUCENTER

Blandt chipproducenterne, som i forvejen har været tynget af en opbremsning i kundernes efterspørgsel, falder Nvidia med 5,4 pct., mens Intel mister 2,7 pct. Broadcom falder 4,8 pct., AMD går tilbage med 5,8 pct., og Texas Instrument mister 4,2 pct. Sektoren mistede i sidste uge næsten 6 pct. målt på Philadelphia Semiconductor Index, som falder med 4,6 pct. igen mandag.

Det gør også ondt på industrinavne som Caterpillar og Boeing, der falder med henholdsvis 5,0 og 4,0 pct. Finansaktier som JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway og Bank of America går også tilbage med 2,4 pct., med 1,8 pct. og med 4,0 pct.

I S&P 500 er der 45 aktier i plus, og mest stigende er Newmont Goldcorp med blot 1,6 pct. I bunden har medicanlvirksomheden Mylan endnu en hård dag. Aktien falder med 9,4 pct. Selskabet er en af 20 kopiproducenter, som i weekenden er blevet stævnet af 40 amerikanske delstater for ulovligt at have holdt priserne på kopimedicin i vejret. Israelske Teva står i skandalens centrum og mister 16,1 pct. på børsen i USA.

UBER FALDER 10 PCT

Uber fortsætter også nedturen på sin anden handelsdag. Aktien debuterede fredag på børsen i USA og faldt med 7,6 pct. Mandag bliver det til endnu et minus på 10,0 pct. til 37,40 dollar. Selskabet har dermed en markedskapital på knap 63 mia. dollar. I starten af året talte eksperterne ellers om, at Ubers børsnotering kunne ende med en værdisætning på næsten det dobbelte i 120 mia. dollar.

Konkurrenten Lyft, som gik på børsen sidst i marts, falder også 6,0 pct. til 48,04 dollar. Aktien er nu 33 pct. under noteringskursen på 72 dollar.

/ritzau/FINANS