Aktiestatus i USA: Nye handelsminusser - chipsektoren rammes hårdest

382937_16_9_large_686.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
12. jun 2019 KL.19:06

null

Onsdag falder aktiemarkederne i USA, da it-aktierne trækker ned, mens investorerne atter holder øje med handelsspændingerne mellem USA og Kina.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, mister kl. 12:05, lokaltid i New York, 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig falder med 0,3 pct. Teknologitunge Nasdaq bakker desuden 0,5 pct.

NYE TRUMP-TRUSLER

Humøret i markedet har ellers været noget højere den seneste uges tid, da investorerne har kunnet notere, at den amerikanske centralbank er mere åben over for en mulig rentesænkning, og da Mexico og USA fredag blev enige om en immigrationsaftale, som fjernede USA's toldtrusler mod naboen i syd.

Præsident Donald Trump er dog manden bag den mere trykkede stemning, da han i Det Hvide Hus onsdag fortalte, at han personligt står i vejen for en aftale, med mindre Kina vender tilbage til det, man tidligere var blevet enige om. USA har beskyldt Kina for at trække sig fra tidligere løfter, hvilket den kinesiske regering har afvist.

- Dette er et marked, der ville elske at se os tilbage ved forhandlingsbordet. Jo længere disse spændinger fortsætter, jo mere skade vil det gøre på økonomien og derfor også på indtjeningen, siger Art Hogan, chefstrateg hos National Securities, til Reuters.

IT TRÆKKER MEST NED

Blandt sektorerne trækker den vigtige it-sektor, som udgør cirka 21 pct. af S&P 500-indekset, ned med et minus på 0,7 pct. Her er det chipaktierne, der tegner sig for det største fald med et minus på 2,1 pct.

Finansaktierne og energi falder dog endnu mere med henholdsvis 1,1 og 1,2 pct. I den anden ende stiger forsyningsaktierne med 1,4 pct., mens sundhedssektoren vinder 0,2 pct.

Blandt de store aktier falder Microsoft for anden dag i træk - med 0,8 pct., men selskabet holder sig fortsat - lige akkurat - over en markedsværdi på 1000 mia. dollar. Også Amazon falder med 0,5 pct., mens Cisco mister 1,9 pct., ligesom Facebook går tilbage med 1,7 pct. Apple vinder derimod 0,1 pct. frem.

CHIPPRODUCENTER BLØDER

I gruppen af chipproducenter falder Nvidia med 2,7 pct. Blandt de mindre aktører mister Applied Materials 4,9 pct., LAM Research falder 5,6 pct., Western Digital daler 4,9 pct., og Micron Technology går tilbage med 5,2 pct. De fire største fald i S&P 500 denne onsdag.

Chipsektoren er kommet ind i krydsilden i handelskrigen, efter USA har sat Huawei på sin sorte liste, hvilket betyder, at amerikanske selskaber ikke må samarbejde med selskabet. Samtidig skal USA have fem andre kinesiske teknlogivirksomheder i kikkerten til listen. I alle tilfælde vil især chipproducenterne blive ramt.

I gruppen af finansaktier mister JPMorgan 1,5 pct., Wells Fargo falder 2,5 pct., og Berkshire Hathaway daler med 1,2 pct., mens det er minusser på 1,0 hver især til Exxon Mobil og Chevron blandt energiaktierne.

BESKEDNE KURSHOP I TOPPEN

I toppen af S&P 500-indekset er der ikke de store kurshop. Mest stigende er Alexion Pharmeceuticlas, der uden særlige nyheder vinder 2,8 pct.

Dernæst kommer CF Industries med et plus på 2,5 pct. CF Industries, som gør sig inden for gødning, kan ifølge Bloomberg News opleve et indtjeningsløft på grund af stigende priser og en vækst i majssåningen efter oversvømmelser nær Mississippi-floden.

Uden for S&P 500-indekset hopper Synlogic med 29,2 pct. til 8,10 dollar, da biotekselskabet har indgået en aftale med Gingko Bioworks, der køber aktier i Synlogic til en kurs på 9,00 dollar, samtidig med at Synlogic har købt adgang til Gingkos platform til celleprogrammering. Med aftalen bliver Gingko den største aktionær i Synlogic.

/ritzau/FINANS