Aktiestatus i USA: Handelsfrygt og svag forbrugertillid sænker aktierne

383619_16_9_large_222.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
25. jun 2019 KL.18:27

null

Aktiemarkederne i USA handles tirsdag i rødt, da investorerne tager notits af neddroslede forventninger om en åbning i handelsstriden på mødet mellem USA's og Kinas præsidenter, formentlig på lørdag. Samtidig viser en måling, at de amerikanske forbrugeres optimisme siver.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:05, lokaltid i New York, med 0,4 pct. Dow Jones-indekset mister 0,2 pct., mens teknologitunge Nasdaq samtidig dropper 0,7 pct.

Samtidig med aktiernes fald er den tiårige amerikanske statsrente også gået tilbage og gledet under 2,00 pct. Et klart tegn på, at investorerne frygter for de økonomiske udsigter.

MERE HANDELSKRIG KAN KOSTE

Præsident Xi Jinping og præsident Donald Trump ventes at møde hinanden lørdag i forbindelse med G20-mødet i Japan. Efter en telefonsamtale mellem begge siders topforhandlere mandag nedtonede den amerikanske administration forventningerne til en forsoning med meldingen om, at Donald Trump er "komfortabel med ethvert udfald", da han er godt tilfreds med skatteindtægterne fra tolden på kinesiske varer.

Med aktiemarkederne svævende omkring rekordniveauet, som blev nået i sidste uge, kan en negativ udvikling handelskrigen komme til at koste.

- Forsigtighed er stadig på sin plads, fordi barren for en våbenhvile mellem USA og Kina omkring tariffer er ganske høj ved denne uges G20, siger Kenneth Broux, seniorstrateg hos Société Générale, til The Wall Street Journal.

- Faren er selvfølgelig, at det hele ender i uvenskab, og hele bevægelsen fra sidste uge vendes rundt, hvis USA beslutter sig for at løfte tarifferne til 25 pct. på de resterende 300 mia. dollar af varer fra Kina.

Investorerne kan tirsdag samtidig konstatere, at forbrugernes tillid støt og roligt siver ud. Forbrugertilliden overraskede nemlig negativt i juni ved at falde til 121,5 fra 131,3 måneden før og mod, ifølge Bloomberg News, ventede 131,0.

STRAFFES FOR MILLIARDOPKØB

Blandt sektorerne er råvarer og materialer i plus i tirsdagens S&P 500-indeks med 0,4 pct. Lige efter følger sundhedsaktierne med en fremgang på 0,3 pct., da en stor konsolidering skaber lidt optimisme. Dagligvarer og fast ejendom stiger samtidig 0,1-0,2 pct.

I bunden er kommunikationsservice i minus med 1,1 pct., mens it-aktierne falder 0,8 pct., og energi mister 0,4 pct.

Tirsdagens helt store selskabshistorie er nyheden om, at medicinalselskabet Abbvie vil overtage konkurrenten Allergan, kendt for Botox, for 63 mia. dollar. Ifølge aftalen mellem de to selskaber betaler Abbvie 188,24 dollar per aktie i Allergan.

Aktien i Allergan stiger på den baggrund med 26,7 pct. til 164,17 dollar, mens Abbvie ikke belønnes for det kommende milliardtræk på kassekreditten og daler med hele 15,1 pct. - det største fald i tirsdagens S&P 500.

Der er i det hele taget mest kursfald på menuen for de store aktier denne tirsdag.

MINUSSER TIL DE STORE

Microsoft trækker mest ned af alle i S&P 500, og overgår lige akkurat Abbvie, med et minus på 2,3 pct. Amazon mister samtidig 0,9 pct., og Apple falder 0,3 pct.

Googles moderselskab, Alphabet, og Facebook mister henholdsvis 1,8 og 1,4 pct. Netflix, der sammen med Google og Facebook, hører til i kommunikationsservice, bryder sejrsstimen med seks dage i plus i træk og mister 1,3 pct.

Bankerne har også en svær dag, da rentefaldet presser kerneindtjeningen i ind- og udlånsforretningen, ligesom udsigten til en opbremsende økonomi ikke er godt for forretningsvolumenerne. Bank of America falder derfor 0,9 pct.

I toppen af S&P 500 er der bortset fra Allergan kun beskedne plusser. Biotekselskabet Nektar stiger med 4,6 pct., mens medicinalselskabet Mylan vinder 4,1 pct.

I den anden ende er husbyggeren Lennar i minus med 5,3 pct. Et ellers bedre end ventet regnskab for andet kvartal - på både omsætning og indtjening - giver ikke belønning til husbyggeren. En startstigning er vendt, efter topchef Stuart Miller på en telekonference talte om prispres og øgede udgifter fra tariffer på varer fra Kina.

/ritzau/FINANS