Aktiestatus i USA: Handelsbekymringer og svage økonomital sænker aktier

387128_16_9_large_714.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
03. sep 2019 KL.18:33
Efter en lang weekend med fejringen af labor day falder amerikanske aktier tirsdag på fornyet bekymring om handelskrigen, den økonomiske vækst og brexit.

Især en skuffende læsning af aktiviteten i fremstillingsindustrien trækker i minus, da det skaber nervøsitet omkring den amerikanske økonomi.

Dow Jones-indekset falder mest med et minus kl. 12.15 på 1,3 pct. Dernæst kommer Nasdaq med en tilbagegang på 0,9 pct., mens det brede S&P 500 mister 0,8 pct.

FREMSTILLING I TILBAGEGANG

Blandt flere nøgletal tirsdag bider investorerne især mærke i de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, som i august endte lavere end ventet, da det faldt til 49,1 fra 51,2 i måneden før. Det er indeksets laveste niveau siden januar 2016, og et tal under 50 indikerer en sammentrækning i sektoren.

Samtidig er seneste nyt fra handelskrigen mellem Kina og USA ikke opløftende. Bloomberg News kunne mandag med baggrund i unavngivne kilder fortælle, at de to parter ikke kan blive enige om dato eller en agenda for et forhandlingsmøde i september, og tirsdag har den kinesiske tele- og teknologikæmpe Huawei, som USA sortlistede i maj, beskyldt den amerikanske regering for cyberangreb.

"KINAS FORSYNINGSKÆDE VIL SMULDRE"

Alt i mens har USA's præsident Donald Trump igen tirsdag haft fingeren på Twitterknappen og slået fast, at USA klarer sig godt i forhandlingerne med Kina og atter advaret om, at han vil være meget sværere at forhandle med, hvis landet venter til efter et præsidentvalg.

- I mellem tiden vil Kinas forsyningskæde smuldre, og virksomheder, arbejdspladser og penge vil forsvinde!, skrev Trump.

Hos Leuthold Group vurderer chefstrateg Jim Paulsen over for Bloomberg News, at handling vejer tungere end ord, og sidste uges blidere toner fra både USA og Kina blev ikke fulgt op af en udskydelse af ny told, der fra begge sider blev indført i weekenden.

- Der er en forskel på, hvor vi var fredag, og hvor vi er nu, i forhold til tariffer, som rent faktisk er trådt i kraft. Det og svage fremstillingsdata fra Kina og nu også svage fremstillingstal fra USA forstærker, at handelen har en negativ indflydelse.

CHIPAKTIER RAMMES

På sektorniveau er det de defensive af slagsen, som klarer sig bedst. Fast ejendom og forsyning, som begge nyder godt af lavere renter, stiger med 1,1 pct., mens dagligvarer også vinder frem med 0,3 pct. Ellers er alle andre i rødt. Industriaktierne falder mest med 1,6 pct. Finans mister 1,4 pct. på fornyet rentefald, og energiaktierne mister 1,3 pct.

Også it-sektoren bakker med 1,1 pct. Her er chipproducenterne særligt ramte med et minus på 1,8 pct. på uroen omkring Huawei. Med sortlistningen kan USA's chipproducenter ikke levere til Huaweis produkter.

I S&P 500 trækker Apple mest ned med et minus på 1,8 pct., selv om selskabets iPhones ikke blev ramt af weekendens nye told på kinesiske varer.

Microsoft falder også 1,0 pct., mens Amazon derimod har en positiv dag med et plus på 1,1 pct.

For bankernes vedkommende er der minusser til Bank of America og JPMorgan på henholdsvis 2,7 pct. og 1,7 pct. De har begge relativt store eksponeringer på indlånssiden, og derfor rammer rentefald hårdere.

Boeing mister desuden 2,9 pct. Mandag skrev The Wall Street Journal, at ulykkesflyet 737 MAX formentlig først igen får flyvetilladelse til december.

BIOTEKHOP

Uden for S&P 500 stiger biotekselskabet Abeona Therapeutics med 83,6 pct. Selskabet har indledt en "strategisk gennemgang", altså undersøger frasalg, og hyret finanshuset Jefferies som rådgiver i processen, der ifølge selskabet er indledt på baggrund af interesse fra tredjepart.

Ardelyx, et andet biotekselskab, vinder desuden 28,5 pct. Selskabet har oplyst om positive resultater med lægemiddelkandidaten Tenapanor, der blandt andet bruges til behandling af irritabel tarmsyndrom (IBS).

Elektronikkæden Conn's går også mod den generelle trend og stiger med 19,2 pct. Begejstringen skyldes et regnskab for andet kvartal, som var bedre end ventet.

/ritzau/FINANS