Aktiestatus i USA: Flirter med rekord efter Feds signaler om rentesænkninger

383385_16_9_large_427.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
20. jun 2019 KL.18:19
De amerikanske aktier fortsætter ugens positive stime torsdag, efter den amerikanske centralbank onsdag på sit rentemøde med sine formuleringer indikerede en beredvillighed til at støtte markedet med lavere renter.

I denne uge er aktiemarkedet i USA steget alle fire dage, og det brede aktiemarked, målt på S&P 500, åbnede torsdag rekordniveau, men er siden faldet lige under lukkerekorden i 2945,83 fra den 30. april.

S&P 500-indekset vinder kl. 12:05, lokaltid i New York, frem med 0,6 pct. til 2943,93, mens Dow Jones-indekset og teknologitunge Nasdaq stiger det samme.

LIGE HVAD MARKEDET ØNSKEDE SIG

Den helt store historie er torsdag ligesom onsdag aften den amerikanske centralbanks rentemelding. Ganske vist blev det ikke til en rentesænkning, men bankens chefer indikerede en mere åben holdning til en lavere rente ved at fjerne formuleringen "tålmodig" og i stedet love at følge udviklingen "tæt" og "agere passende", samtidig med at banken ser en økonomisk vækst, som udvikler sig "moderat" mod senest "solidt", mens inflationen er faldet.

Blandt investorerne tolkes udmeldingerne som et tegn på op mod tre rentesænkninger i år. Det selv om bankcheferne er splittede. Medianen af de 17 chefers renteforventninger peger nemlig stadig på en uændret rente i år, men otte af dem ser nu en lavere rente ved årsskiftet, heraf syv af dem spår en rente som er 50 basispoint lavere.

- Formand Jerome Powells kommentarer om, at argumentet for yderligere lempelser er styrket, var præcist, hvad markedet ønskede at høre, siger Robert Johnson, direktør i Economic Index Associates, til Reuters.

Han peger på, at handleskrigen mellem USA og Kina kan være katalysatoren for en amerikansk recession, og rentesænkninger kan derfor være Federal Reserves mulighed for at afværge det.

ORACLE I VEJRET OP REGNSKAB

Blandt sektorerne er det energiaktierne, som fører an med et plus på 2,1 pct. Olieprisen er steget efter nylige angreb på tankskibe i Hormuzstrædet, og torsdag løftes den yderligere med 5,6 pct. af, at Iran har skudt en amerikansk drone ned. En konflikt i området kan skade den globale olieforsyning, da 15 pct. af verdensmarkedets forsyning fragtes gennem strædet, og det løfter olieprisen og olieselskaberne.

It-aktierne følger lige efter med et plus på 1,1 pct., og industrisektoren vinder 0,9 pct. I bunden er det kun defensive forsyning og finansaktierne, som falder med 0,2 og 0,3 pct.

Blandt de store aktienavne trækker Oracle mest op. Aktien vinder 8,1 pct. og ligger øverst i S&P 500 på baggrund af et regnskab for fjerde kvartal, sendt på gaden efter lukketid onsdag, som var bedre end ventet. Softwareudvikleren klarede sig bedre end ventet både på toplinjen og på bunden.

Ellers trækker Microsoft op med 0,5 pct., mens Apple vinder 0,6 pct., og Cisco løftes med 1,4 pct.

De to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron stiger 1,5 og 1,1 pct., mens Noble Energy er næstøverst i S&P 500 med et plus på 5,3 pct.

Bankaktierne rammes af den faldende rente, der presser deres indtjening på rentemarginalen, forskellen på ind- og udlånsrenten. Bank of America mister 1,3 pct., mens JPMorgan Chase falder 0,3 pct.

BOEING FLYVER HØJERE

I bunden af S&P 500 ligger krydstogtaktien Carnival. Aktien mister 10,3 pct. efter en nedjustering i forbindelse med regnskabet for andet kvartal. Ifølge Carnival er der udsigt til et pres på billetpriserne i andet halvår.

De to konkurrencer Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean trækkes med ned og er nummer to og tre fra bunden med fald på 3,6 og 3,2 pct.

Flyproducenten Boeing stiger derimod 0,6 pct. Koncernen stjal opmærksomheden og overraskede de fleste på det årlige Paris Air Show med en ordre på 24 mia. dollar på 200 fly af typen 737 MAX, som efter to styrt har flyveforbud mange steder i verden, og torsdag melder Reuters om, at selskabet forhandler med flere andre selskaber om køb af flytypen. Trods tilbagegang onsdag er Boeing-aktien steget 6,8 pct. i denne uge.

/ritzau/FINANS