Aktiestatus i USA: Aktierne ruller igen i rekord

390866_16_9_large_416.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
07. nov 2019 KL.19:05

Positive handelsnyheder om mulig gensidig tilbagerulning af tariffer fra Kinas og USA's side sender torsdag atter aktierne i rekordniveau, mens renten hopper solidt op.

Det brede S&P 500-indeks stiger kl. 12.15, lokal tid i New York, med 0,5 pct., mens teknologitunge Nasdaq vinder 0,7 pct. Samtidig går Dow Jones op med 0,9 pct.

Alle tre indeks ligger dermed rekordhøjt.

VIL TILBAGERULLE TOLDSATSER

Det er nyheden fra det kinesiske handelsministerium om, at forhandlerne fra Kina og USA er blevet enige om i faser at tilbagerulle told på hinandens varer i forbindelse med en kommende delvis handelsaftale, som præsident Trump annoncerede i oktober.

- Handelskrigen begyndte med toldafgifter, og den bør ende med fjernelse af toldafgifter, sagde talsmand i det kinesiske handelsministerium, Gao Feng på et almindeligt pressemøde.

- I de seneste to uger har de førende forhandlere fra begge sider ført seriøse og konstruktive drøftelser om en løsning på forskellige kerneproblemer.

Meldingen har reduceret risikofrygten i markedet, og det kan ses på en stigning i renten på den tiårige amerikanske statsobligation på 12 basispoint til 1,95 pct., mens frygtindekset VIX falder 1,0 pct., og det er nu dalet med næsten 50 pct. siden den seneste top i slutningen af juli.

- Indtil en aftale er på plads, vil der naturligvis være volatilitet omkring handelsoverskrifterne. Det synes dog som om, at USA-Kina-handelsnyhederne nu overrasker til den positive side, hvilket giver markedet medvind, siger Dan Russo, chefstrateg hos Chaikin Analytics, til Bloomberg News.

CYKLISK OG OFFENSIVT I TOP

Det er de mere cykliske og offensive sektorer, som stiger torsdag. I top ligger kommunikationsservice med et plus på 1,3 pct., løftet af fremgang til Googles ejer, Alphabet, på 2,3 pct., mens enegi følger lige efter med et plus på 1,2 pct., da olieprisen løftes på udsigt til en bedring i handelskrigen, som ellers ville bremse væksten.

Finans stiger samtidig 1,1 pct., da den stigende rente er godt nyt for bankernes indtjening. Desuden vinder it-aktierne frem med 1,1 pct., især løftet af chipproducenterne med et plus til den gruppe på 1,8 pct.

Obligationsstråmændene, forsyning og fast ejendom, falder omvendt med henholdsvis 1,7 og 1,2 pct., da de stigende renter er skidt nyt for dem.

ÆBLER OG CHIPS PÅ MENUEN

Apple bidrager mest til fremgangen i markedet torsdag, da aktien igen sætter rekord og stiger med 1,0 pct. til 259,73 dollar. En handelsaftale kan betyde, at Apple undgår importtold på sin iPhone, som samles i Kina.

Qualcomm løfter også godt op med et plus på 7,8 pct. En bedring i handelskrigen er godt nyt for aktien, men samtidig leverede chipproducenten onsdag aften et stærkt regnskab for fjerde kvartal og bedre end ventet prognose for den igangværende periode.

I slipstrømmen af det stiger også branchens storebror Intel med 1,4 pct., mens Nvidia vinder 1,5 pct.

Blandt finansaktierne fører Bank of America og JPMorgan, USA's to største banker, an, med plusser på 2,2 og 1,4 pct. De to har de største udlån og gavnes derfor ekstra af stigende renter.

HÅRD KOST FOR REJSESITES

Det går omvendt ikke særligt godt torsdag for Expedia Group, der driver en lang række rejsesites, herunder Expedia.com. Aktien dykker hele 25,6 pct., da koncernen trods vækst på 9 pct. i tredje kvartal skuffede på både toplinjen og bunden.

Konkurrenten Tripadvisor følger med ned, da koncernens indtjening i tredje kvartal også skuffede, ligesom et fald i omsætningen på næsten 7 pct. sendte toplinjen under konsensus. Læg dertil, at Tripadvisor oplevede faldende trafik på sine platforme, og resultatet bliver et kursfald på 19,7 pct.

Expeida og Tripadvisor er torsdagens absolut største tabere i S&P 500.

I den anden ende vinder Ralph Lauren frem med 12,9 pct. Tøjkoncernens andet kvartal viste en bedre vækst, i det sammenlignelige salg, end ventet. Den blev på 2,0 pct. mod en flad udvikling et år tidligere og en forventning om en fremgang på 1,1 pct., ifølge Consensus Metrix.

/ritzau/FINANS