Aktiestatus i USA: Aktier svinger omkring nul - mulighed for fem stigninger i streg

null

383458_16_9_large_672.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
21. jun 2019 KL.18:47
De amerikanske aktier åbnede fredag i minus, rettede sig til et mindre plus, for igen at falde tilbage. Der er dog stadig mulighed for, at rekordridtet for S&P 500-indekset kan fortsætte, og ugen kan ende med fem stigninger i streg.

Det brede S&P 500-indeks falder kl. 12:30, amerikansk østkysttid, med 0,1 pct., mens Dow Jones vinder 0,1 pct. Teknologitunge Nasdaq går samtidig ned med 0,3 pct.

LEMPELIGE CENTRALBANKER

De amerikanske aktier er steget de foregående fire dage, og torsdag endte S&P 500 i rekordniveauet 2954,22 og trumfede dermed den foregående top den 30. april med 11 point. Aktierne er indtil nu steget med 7,2 pct. i juni, efter store fald i maj, og det tegner til den bedste juni-måned i 50 år.

Aktierne er steget på udsigten til mere lempelige centralbanker i både Europa og USA, hvilket blev bekræftet henholdsvis tirsdag af ECB-chef Mario Draghi og onsdag ved Federal Reserves rentetekst, samt et håb om, at USA og Kina vil finde en handelsløsning og måske signalere fremskridt på G20-mødet i næste uge.

- Det er ikke det bedste fundament at bygge et bæredygtigt rally i aktiemarkedet på, siger Alex Dryden, global strateg hos JPMorgan Asset Management, til Bloomberg News.

SPÆNDINGER I MELLEMØSTEN

Investorerne holder desuden fortsat øje med både handelskrig og spændinger i Mellemøsten. I sidste uge blev to tankskibe angrebet i Hormuzstrædet og tidligere på ugen skød Iran en ubemandet drone fra USA ned. USA var ifølge New York Times blot ti minutter fra at gengælde angrebet, men præsident Donald Trump har på Twitter bekræftet, at han ombestemte sig ved udsigten til tab af menneskeliv. Men frygten for en optrappet konflikt hænger over markedet.

Netop spændingerne i Mellemøsten løfter energiaktierne. 15 pct. af den globale olieforsyning sejles ud af Hormuzstrædet og en konflikt vil derfor potentielt kunne ramme udbuddet. Derfor stiger olieprisen igen fredag med 1,5 pct. i USA efter et plus på 5,4 pct. torsdag, og derfor går energisektoren mest op af alle i S&P 500 med et plus på 0,6 pct.

Derefter følger finans og kommunikationsservice med 0,4 og 0,3 pct., mens it-aktierne ligger i minus med 0,2 pct.

Blandt de store aktier trækker tobaksgiganten Altria med 4,2 pct., efter kritik fra den tidligere chef for USA's sundhedsmyndigheder af Juul, som er koncernens brand for e-cigaretter.

Paypal falder også med 2,0 pct., da selskabets driftsdirektør har valgt at forlade selskabet, hvilket ikke betegnes som "ideelt" af analytikerne, ifølge Bloomberg New.

Omvendt trækker sygekassen Unitedhealth med 1,5 pct, mens Facebook stiger 0,6 pct. Amazon falder omvendt 0,1 pct., mens Netflix vinder 0,8 pct., og Alphabet, Googles moderselskab, løftes med 0,5 pct.

Microsoft og Apple stiger også beskedent med 0,1 pct. og 0,2 pct., mens de to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron vinder 0,7 og 0,4 pct.

BRUGTE BILER I TOP

I toppen af S&P 500-indekset ligger fredag Carmax. Brugtvognsforhandleren stiger 4,8 pct., da selskabet er kommet med regnskab for første kvartal, som viste, at det sammenlignelige salg steg 9,5 pct., hvilket var mere end analytikernes forventning på 5,2 pct. Indtjeningen overgik samtidig også forventningerne.

I den anden ende ligger Sealed Air, som falder med 6,1 pct. Selskabet annoncerede torsdag aften fyringen af finansdirektør William Stiehl, efter at de amerikanske børsmyndigheder har indledt en undersøgelse af selskabet, skriver Bloomberg News. på den baggrund har Bank of America-Merrill Lynch også sænket sin anbefaling af aktien til "neutral".

Krydstogtselskabet Carnival, der torsdag nedjusterede og derfor endte i bunden af indekset med et minus på 7,7 pct., falder fortsat fredag og ligger næstsidst i S&P 500 med et minus på 4,4 pct.

Slack, der torsdag debuterede på børsen i New York med et plus på 48,5 pct., tager sig fredag en puster og falder lidt tilbage med et minus på 2,5 pct.

/ritzau/FINANS