Aktier: Medicinal-bredside fra Trump sender Novo tilbage

338108_16_9_large_743.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
12. jan 2017 KL. 9:39
Der er pres på de danske medicinal- og biotekaktier i torsdagens indledende handel, hvor fald til blandt andet Novo Nordisk er med til at skyde det danske eliteindeks, C20 Cap, tilbage med 1,0 pct. til indeks 1027,91.

Udviklingen følger, efter at den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, på et pressemøde onsdag varslede et opgør med priserne og budprocesserne i medicinalindustrien.

- Vi er den største indkøber af medicin i verden, og alligevel byder vi ikke ordentligt. Vi vil starte med at byde, og vi vil spare milliarder af dollar over en periode, sagde Donald Trump, som også gentog sine planer om et opgør med Barack Obamas sundhedsreform.

Efterfølgende var der flere af Novo Nordisks konkurrenter, som oplevede et dyk i aktiekurserne, og torsdag morgen får den danske insulinkæmpe også kursklø med et tab på 3,3 pct. til 246,80 kr.

I relation til Novo Nordisk er diabetesvirksomheden og flere af selskabets øverste direktører desuden blevet sagsøgt af et amerikansk advokatfirma på vegne af en pensionsfond, som anklager Novo Nordisk for at have vildledt investorerne med sine udmeldinger mellem 30. april 2015 og 27. oktober 2016.

OGSÅ ANDRE MÆRKER TRUMP-EFFEKTEN

Hvad angår onsdagens pressemøde med Donald Trump, er det ikke kun Novo Nordisk, som mærker negative effekter på grund af udtalelserne fra den kommende amerikanske præsident. Hos medicinalfirmaet Lundbeck kan det foreløbige kursdyk gøres op til 1,8 pct. til 299,10 kr.

Også inden for bioteksektoren er der kursfald, og fra torsdagens åbning går eksempelvis Genmab og Bavarian Nordic tilbage med henholdsvis 2,0 pct. til 1265 kr. og 2,1 pct. til 283 kr.

Uden for medicinal- og bioteksektoren har ISS, som falder med 1,7 pct. til 232,90 kr., fået nyt fra sin franske konkurrent Sodexo, der er kommet med tal for første kvartal.

Selskabet kom ud af perioden med en negativ organisk vækst på 1,5 pct. Det var dog blandt andet som følge af et svært sammenligningsgrundlag, og Sodexo fastholder også forventningerne til hele året, der hedder en vækst på 3 pct. ISS kommer med regnskab 23. februar.

CHR. HANSEN KØRER VIDERE OP

Chr. Hansen fortsætter den optur, der også gjorde sig gældende onsdag oven på ingrediensselskabets stærke regnskab for første kvartal, hvor den organiske vækst var markant højere end ventet.

Siden har ABG Sundal Collier løftet kursmålet for Chr. Hansen til 420 kr. fra 399 kr., mens anbefalingen fortsat lyder "hold". Aktien lægger sig torsdag i front af det danske eliteindeks med en stigning på 2,3 pct. til 417,60 kr.

Fra finanssektoren har Danske Bank, som falder med 0,6 pct. til 216,70 kr., fået hævet kursmålet hos finanshuset Arctic, så det nu lyder på 220 kr. mod tidligere 196 kr. Anbefalingen er stadig "hold".

/ritzau/FINANS