Aktier i Europa: Teknologi fører an i optur - pres på Aston Martin

393835_16_9_large_495.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
07. jan 2020 KL.13:20

Efter to dage med fald som følge af bekymringer om udviklingen i Mellemøsten og forholdet mellem USA og Iran er den positive stemning tirsdag vendt tilbage til finansmarkedet.

På børserne i Europa er der stigninger over en bred kam, hvor olieaktierne dog er en undtagelse, efter at oliepriserne har tabt lidt af de stigninger, der fulgte i kølvandet af amerikanernes drab af den iranske militærleder Qassam Soleimani natten til fredag.

"Opblussen i den geopolitiske usikkerhed markerer en uvelkommen start på det nye år, men tidligere perioder med øgede spændinger antyder, at påvirkningen på det bredere marked har en tendens til at blive kortvarig," skriver UBS i en kommentar.

Teknologi trækker op - olie falder

Det brede Stoxx 600-indeks ligger 0,5 pct. højere med teknologi som den bedst præsterende sektor med et plus på 1,2 pct. Gruppen med aktier inden for olie- og gas falder derimod 0,4 pct., efter at prisen på en tønde brentolie er faldet 0,7 pct. til 68,46 dollar efter de foregående dages stigninger på samlet godt 4 pct.

Fra oliesektoren er der nyt fra BP, som har solgt aktiver i Nordsøen til efterforskningsselskabet Premier Oil for 625 mio. pund. Premier Oil vil finansiere købet med udbud af aktier for 500 mio. pund. Ud over købet af to aktiver fuldt ud har Premier Oil også købt yderligere 25 pct. af Tolmount-feltet fra Dana Petroleum for 191 mio. dollar. Premier Oil stiger 18 pct. i London, mens BP-aktien falder 0,9 pct.

Nedjustering fra luksusbilproducent

Ligeledes i London er der fokus på lukusbilproducenten Aston Martin, som efter et skuffende salg i december har nedjusteret forventningerne til 2019. Selskabet ser nu en ordinær driftsindtjening (EBITDA) på 130-140 mio. pund for hele 2019.

Det er noget under markedets forventninger, der ifølge Bloomberg News lå på 204,8 mio. pund. EBITDA-marginen, som selskabet tidligere havde ventet på omkring 20 pct., ventes nu at blive på 12,5-13,5 pct.

Aston Martin-aktien falder 11,3 pct.

Bedre sædeudnyttelse hos Norwegian

Flyselskabet Norwegian stiger derimod 5,4 pct. efter et samlet fald på ca. 6 pct. de foregående to dage, hvor den stigende oliepris har tynget rejserelaterede aktier. Norwegian er tirsdag også kommet med trafiktal for december, hvor sædekapaciteten blev nedbragt med 25 pct., mens antallet af fløjne passagerkilometer faldt 21 pct. Det løftede sædeudnyttelsen, idet den såkaldte kabinefaktor steg med 4,9 procentpoint til 83,5 pct.

Flyselskabet Finnair fragtede i samme måned 11,7 pct. flere passagerer end i december 2018. Den samlede kapacitet (ASK) steg 12,3 pct. Målt i antal fløjne passagerkilometer (RPK) kan Finnair melde om en trafikvækst på 13,5 pct. Aktien falder imidlertid 1,1 pct.

/ritzau/FINANS