Aktier: Handelskrig forlænger de allerede markante kursfald i Asien

385514_16_9_large_463.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
06. aug 2019 KL. 6:36
De asiatiske aktiemarkeder forlænger den allerede betragtelige nedtur tirsdag, efter at Washington sent mandag udpegede Beijing til valutamanipulator og dermed eskalerede den igangværende handelskrig.

Det har sendt de globale aktiemarkeder i spin, mens efterspørgslen efter sikre aktiver som statsobligationer får renterne til at dykke kraftigt.

Mandag aften proklamerede den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, at Kina manipulerer med sin valuta, og at Washington vil arbejde sammen med Den Internationale Valutafond, IMF, for at eliminere illoyal konkurrence fra Beijing.

"I betragtning af den skrøbelige tilstand markedet er i, vil det sandsynligvis blive betragtet som en eskalering af handelskrigen og forværre udsalget i markedet," vurderer analytiker Steve Englander fra Standard Chartered Bank ifølge Reuters.

Kursfaldene er dog aftaget en del, efter at den kinesiske centralbank tirsdag fastsatte en styrket referencekurs for yuan på den daglige valutanotering.

MSCI's bredeste indeks for aktiemarkederne i Asien/Stillehavet uden for Japan ligger med et minus på 1,5 pct.

De japanske aktier bliver til påvirket af bevægelserne i valutamarkedet på grund af den japanske yens funktion som sikker havn for nervøse investorer.

Det toneangivende japanske aktieindeks, Nikkei 225, falder 1,4 pct. efter et tidligt fald på over 2 pct. Det brede Topix-indeks dropper samtidig 1,2 pct.

De kinesiske markeder fører an i den negative trend. Shanghai Composite og CSI 300 ligger med et minus på 2,4 pct og 2,0 pct., og Hang Seng-indekset i Hongkong dykker 1,6 pct.

De amerikanske aktieindeksfutures startede med fald på omkring 1,5 pct., men markedet har rettet sig en del, efter People's Bank of China tirsdag morgen fastsatte yuan-kursen på det noget stærkere niveau end forventet.

Futures på de tre store aktieindeks lå tirsdag morgen kort før klokken seks med fald på 0,2-0,3 pct., men bare kort tid efter - klokken 6.15 - har de amerikanske futures rettet sig til stigninger på 0,3-0,4 pct.

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -1,4
Topix -1,2
Hongkongs Hang Seng -1,6
China Shanghai Composite -2,4
China CSI 300 -2,0
Taiwan Taiex -0,3
Sydkoreas Kospi -0,3
Indiens BSE Sensex n/a
Singapores STI -0,8
Sydney ASX 200 -2,2


Indeksværdi klokken 5.30.

/ritzau/FINANS