Aktier: Bankaktier i bund efter italiensk nej

336092_16_9_large_824.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
05. dec 2016 KL. 9:34

null

De danske bankaktier i eliteindekset på Københavns Fondsbørs ligger i bund mandag morgen, i kølvandet af det rungende "nej" til en reform af den italienske forfatning, som de italienske vælgere sendte premierminister Matteo Renzi søndag.

Samlet falder Jyske Bank, Danske Bank og Nordea med henholdsvis 0,8 pct. til 305,10 kr., 0,5 pct. til 204 kr. og 0,2 pct. til 72,70 kr. umiddelbart efter åbning mandag morgen. De europæiske bankaktier falder under ét i Stoxx 600 med 0,8 pct.

Faldet kommer, da italienerne i weekenden afviste den forfatningsreform, der blandt andet skulle føre til en rekapitalisering af den hårdt pressede banksektor i Italien. Og fra magten tinder er også den italienske premierminister faldet, da han senere mandag indgiver sin officielle afsked.

- De italienske aktier er faldet med 1-2 procent fra åbningen med bankaktierne som de største tabere, lyder det fra Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Faldet i bankaktierne er dog ikke nok til at trække C20 Cap i rødt. Samlet stiger indekset med 0,6 pct. til 962,70 efter kortvarigt at have været i minus mandag morgen.

MÆRSK FORREST

B-aktien i A.P. Møller-Mærsk starter dagen med at gå over den magiske grænse på 10.000 kr. og stiger med 2,2 pct. til 10.200 kr. Også A-aktien er med i top med et plus på 1,9 pct. til 9650 kr.

Og så er investorerne tilfredse med, at bryggerikoncernen Carlsberg har fået løftet sin anbefaling af Deutsche Bank til "hold" fra tidligere "sælg" ifølge Bloomberg News.

Kursmålet hæves til 550 kr. fra førhen 500 kr., men Deutsche Banks kursmål ligger dog stadig under den nuværende kurs, da Carlsberg-aktien stiger med 1,6 pct. til 589 kr.

KONKURRENTNYT TIL NOVO

Novo Nordisk, stiger med 1,1 til 240,30 kr. efter konkurrentnyt fra Eli Lilly og Boehringer Ingelheim. De har meldt ud, at de fremover kan bruge et slagkraftigt argument i markedsføringen af diabetespillen, Jardiance, da den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, således fredag godkendte, at pillen reducerer risikoen for hjerte-kar-død hos voksne patienter med type 2 diabetes.

Og for Novo Nordisk kan godkendelsen være godt nyt, da selskabet som det eneste blandt de øvrige medicinalselskaber har vist hjerte-karbeskyttende egenskaber med to af sine diabetesmidler GLP-1-analogerne Victoza og Semaglutid.

Og så får Danske Andelskassers Bank ny bestyrelse mandag på bankens ekstraordinære generalforsamling. I de seneste måneder har en utilfreds aktionærgruppe med Lind Invest i spidsen ikke haft held til at overbevise DAB's bestyrelse og formand Jakob Fastrup om, at der bør sammensættes en ny bestyrelse for DAB, som kan opnå opbakning fra en bred skare af aktionærerne.

I stedet vil bestyrelsen gå efter at få sine otte kandidater valgt ind i bestyrelsen. DAB-aktien stiger med 7,1 pct. til 3,64 kr.

ISS I MIDTEN

Og så har service- og rengøringskoncernen ISS placeret sig i midten af eliteindekset, efter at koncernen har besluttet at sælge sine aktiviteter i Island, som sidste år omsatte for 130 mio. kr. med udgangspunkt i 695 medarbejdere, fremgår det af en pressemeddelelse. Frasalget er blot en lille del af den samlede forretning hos den danske virksomhed, der i fjor havde en samlet omsætning på 79,6 mia. kr. og mere end 500.000 medarbejdere.

ISS indleder mandag med et plus på 0,6 pct. til 235,90 kr.

/ritzau/FINANS