Aktieluk i USA: Våbenhvile i handelskrig trak S&P i rekord

383930_16_9_large_57.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
01. jul 2019 KL.22:13
Især teknologiaktierne og dermed Nasdaq-indekset lukrerede på den nye våbenhvile i handelsstriden mellem USA og Kina, men begejstringen over de nye og mildere toner, som blev slået an på mødet mellem de to landes præsidenter på weekendens G20-topmøde i Osaka, Japan, trak positive impulser over hele amerikanske aktiemarked.

Det brede S&P 500-indeks nåede på første handelsdag i årets sidste halvdel op i rekordhøje 2975, og indekset formåede at holde kadencen frem til lukningen og slå lukkerekorden fra 21. juni i 2954,19.

S&P 500 indekset sluttede dagens handel med et plus på 0,8 pct. til 2964,34, Nasdaq lukkede 1,1 pct. højere i 8091,16 pct., og de tunge aktier i Dow Jones-indekset steg samlet 0,4 pct. til 26.717,43

I Osaka aftalte USA's Donald Trump og Kinas Xi Jinping at genoptage handelsforhandlingerne mellem de to store økonomier, og nye afgifter blev aflyst på ubestemt tid. Trump lovede dertil at mildne sanktionerne mod den kinesiske teknologimastodont Huawei, mens Kina er indstillet på indkøb af flere amerikanske landbrugsprodukter.

- De finansielle markeder viser deres lettelse. Aktierne stiger bredt, og leverandører til Huawei viser i særdeleshed fornyet tillid, siger Brock Silvers, der er direktør for kapitalforvalteren Kaiyuan Capital, til CNN.

Blandt enkeltaktierne i USA gjaldt det blandt andet Intel, der lukkede med et plus på 0,4 pct., Qualcomm, som blev løftet 1,9 pct., og Micron Technologies, der steg 3,9 pct.

Apple-aktien, der også drager fordel af forsoning mellem USA og Kina, lukkede 1,8 pct. højere og bidrog dermed mest til fremgangen i Dow Jones-indekset. Men også andre tunge aktier som Nike, JPMorgan, IBM og Microsoft sluttede i grønt.

BARE ET LILLE SKRIDT OPFATTES POSITIVT

Blandt analytikerne blev udfaldet af mødet mellem Trump og Xi i Osaka tolket som mere end ventet og dermed rigeligt til at anspore en positiv stemning på finansmarkederne.

- Ethvert skridt mod en løsning - og det behøver ikke at vise en hel masse fremskridt, bare et lille skridt - opfattes meget positivt i markedet, konstaterer cheføkonom Scott Brown hos Raymond James i St Petersburg, Florida, over for Reuters.

Derudover bidrog en stigning oliepriserne til plusser for energiaktierne. En aftale mellem den olieeksporterede lande i Opec om forlængelse af aftalen om produktionsnedskæringer i ni måneder støttede olieprisen, men effekten tonede lidt ud under indtryk af eftermiddagens nedslående amerikanske nøgletal. Conocophilips steg 2,0 pct. og Chevron steg 0,3 pct.

Derudover tabte aktien i Yum! Brands - selskabet bag kendte fastfood-restauranter som Pizza Hut, KFC og Taco Bell - 1,1 pct., efter at investeringsselskabet Edward Jones havde nedgraderet sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb"

NEDSLÅENDE TAL FØR JOBRAPPORT

Mandag eftermiddag kom et par friske, men ikke muntre nøgletal på hylden:

ISM-indekset for de amerikanske indkøbschefers syn på aktiviteten i fremstillingsindustrien faldt 51,7 i juni fra 52,1 måneden før, men ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne et indeksfald til 51,0. Men det ændrer ikke ved, at indekset for juni er det laveste siden oktober 2016.

Anlægsinvesteringer faldt med 0,8 pct. i maj på månedsbasis, og det var værre end ventet. Analytikere adspurgt af Bloomberg News ventede en flad udvikling.

Betydningen af de nye nøgletal står allerede nu lidt i skyggen af fredagens arbejdsmarkedsrapport for juni, der falder knap en måned inden næste rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Flere økonomer har i løbet af 2019 luftet tanker om, at næste renteændring fra centralbanken kan blive en sænkning efter længere tids gradvise stramninger af pengepolitikken.

/ritzau/FINANS