Aktieluk i USA: Trump tweetede markedet i minus - Apple trak mest ned

381004_16_9_large_454.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
06. maj 2019 KL.22:08

De amerikanske aktier mandag faldt indledningsvist tungt fra sidste uges rekordniveauer, efter USA's præsident i weekenden på Twitter truede med at indføre forhøjet told på kinesiske varer allerede fra fredag. Markedet genvandt dog noget af det tabte, da det kom frem, at denne uges handelsforhandlinger ikke er aflyst.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 0,4 pct., men var på et tidspunkt i minus med 1,6 pct. Dow Jones-indekset faldt 0,3 pct. Desuden dalede Nasdaq 0,5 pct.

POSEREN ELLER REELT NEDBRUD?

I weekenden kløede det endnu engang i Donald Trump Twitter-finger, da han truede med at gennemføre de siden nytår udskudt forhøjelser af tolden på kinesiske varer.

- I ti måneder har Kina betalt en told til USA på 25 pct. for højteknologi og 10 pct. på andre varer for 200 mia. dollar. De 10 pct. stiger til 25 pct. på fredag. Andre varer for 325 mia. dollar, der bliver sendt til os fra Kina, er der fortsat ikke told på, men det vil der komme snart, og det vil være på 25 pct., skrev Trump.

Straks vendte aktiefutures solidt i minus, og i The Wall Street Journal kunne man senere læse, at Kina nu overvejer at aflyse denne uges planlagte møde i Washington. Senere oplyste tv-stationen CNBC dog, at ugens møder bliver til noget.

- Den umiddelbare markedsreaktion antyder, at den seneste optrapning af handelskrigen var en komplet overraskelse for investorerne. Det betyder, at markedet kan stå over for en større rystetur, inden en handelsaftale er indgået, sagde Aditya Bhave, økonom hos Bank of America-Merrill Lynch, til Financial Times.

BREDE KURSFALD

Kursfaldene mandag kom over en bred kam med særlige hug til sektorerne i skudlinjen i handelskrigen. Råvarer og materialer faldt med 1,4 pct., industriaktierne mistede 1,0 pct., og it-sektoren gik tilbage med 0,8 pct. I toppen holdt sundhedsaktierne dog skindet på næsen med et plus på 0,6 pct.

For de store aktier var der minusser til Apple på 1,5 pct., alle selskabets iPhones produceres i Kina, importeres altså til USA og risikerer altså importtold, og til Microsoft og Amazon begge på 0,6 pct. Apple trak mest ned af alle i S&P 500.

Milliardæren Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway, faldt også med 2,5 pct. I weekenden valfartede investorerne til den årlige generalforsamling, hvor "Oraklet fra Omaha" udlagde teksten.

Selskabet fremlagde også sine tal for første kvartal lørdag, og de var på papiret bedre end ventet, men da selskabet samtidig flagede for, at udviklingen i skrantende Kraft Heinz, som Berkshire Hathaway har en stor ejerandel i, ikke er med, så skabte det usikkerhed.

OPKØB PÅ MENUEN

Disney var også i fokus denne mandag. Fredag efter lukketid fortalte selskabet, at det frasælger 21 lokale tv-sportskanaler for 9,6 mia. dollar til Sinclair Broadcast Group. Salget sker som led i aftalen med USA's konkurrencemyndigheder for at opnå godkendelse af opkøbet af aktiverne i 21st Century Fox for 71 mia. dollar.

Disney har desuden medvind i billetsalget i forbindelse med den nye superheltefilm "Avengers: Endgame", som allerede er på 1,79 mia. dollar globalt, ifølge The Hollywood Reporter. Det femtebedste billetsalg for en film nogensinde - efter mindre end to uger.

Disneys aktie blev dog ikke løftet alverden denne sure mandag, men steg blot 0,5 pct. Omvendt vandt Sinclair 34,6 pct. efter nyheden om opkøbet at sportskanalerne.

Med i toppen af S&P 500 lå olieselskabet Anadarko med et plus på 3,8 pct. Selskabet er ombejlet af både Chevron og Occidental, som har budt på koncernen, og aktien steg mandag, da Occidentals har forhøjet kontantdelen af sit bud på 38 mia. dollar fra 50 til 78 pct., ligesom Occidental vil betale den bod på 1 mia. dollar, Anadarko skal lægge, hvis selskabet bryder sin aftale med Chevron.

Et tredje opkøb stjal også opmærksomhed. Park Hotels & Resorts vil betale 2,7 mia. dollar for Chesapeake Lodging. Park Hotels & Resorts' aktie faldt på den baggrund med 3,4 pct., mens Chesapeake Lodging steg 7,5 pct.

/ritzau/FINANS