Aktieluk i USA: Små plusser efter negativ start - olieprisen faldt tilbage

387905_16_9_large_601.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
17. sep 2019 KL.22:11
Aktiemarkederne i USA indledte tirsdagen med kursfald, men kravlede lige så stille opad og sluttede handelen med små plusser. Olieprisen faldt samtidig tilbage på nyheden om, at produktionen i Saudi-Arabien vil være tilbage ved normalt niveau inden for to til tre uger.

Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund med 0,3 pct., mens teknologitunge vandt 0,4 pct. Dow Jones-indekset steg desuden 0,1 pct.

OLIEPRISEN FALDT TILBAGE

Olieprisen faldt tirsdag med 6,1 pct. i USA i kølvandet af den kraftige stigning mandag på 14,7 pct., da to saudiske olieinstallationer i weekenden blev angrebet af droner, som midlertidigt reducerede landets olieproduktion til det halve. At prisen vendte rundt tirsdag skyldtes meldingen fra Saudi Arabien om, at produktionen allerede om to til tre uger vil være tilbage på normalen.

Det sendte energiaktierne i bund i S&P 500-indekset med et fald på 1,5 pct., trukket af minus til Exxon Mobil på 0,8 pct. og et fald til EOG Resources på 5,2 pct. Otte af de ti mest faldende aktier i S&P 500 var olierelaterede selskaber.

VENTEDE PÅ FEDERAL RESERVE

Det ellers rolige aktiemarked afspejlede, at investorerne holdt sig afventende inden rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det afsluttes onsdag aften med en rentemelding, hvor forventningen klart er en sænkning af den toneangivende rente i USA med 0,25 pct.point - men også en indikation af yderligere en rentesænkning i år.

- Der står Federal Reserve på det hele. Det er det, markedet venter på. Så er der lidt negativt i form af, at porteføljeforvalterne i USA venter en recessionen. Måske får vi en recession, men det er ikke sikkert, at aktierne falder af den grund. De historiske date viser, at det gør de ikke, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at investorerne efter den seneste recession frygter for aktieudviklingen, fordi markedet dengang faldt meget kraftigt på grund af boblen i subprime, der udløste finanskrisen.

- Hvis ikke Federal Reserve leverer, så kan der igen opstå noget usikkerhed, med mindre de samtidig siger noget positivt om økonomien, som kan opveje det. De skal levere, for hvis ikke, så er vi tilbage til start, og Donald Trump vil igen sidde med bolden.

LUFT UNDER VINGERNE

Den faldende oliepris løftede tirsdag luftfartsselskaberne som gruppe. De vandt 0,8 pct. efter et minus på 2,1 pct. mandag, da investorerne reagerede på olieprisstigningens effekt på brændstofudgifterne. American Airlines førte tirsdag an med et plus på 3,1 pct., mens United Airlines vandt 1,4 pct.

Blandt de overordnede sektorer førte fast ejendom an i S&P 500 med et plus på 1,4 pct., da renterne atter faldt tirsdag. Lavere renter reducerer sektorens omkostninger og øger afkastet. Forsyning, en anden såkaldt bond proxy, steg også med de faldende renter og vandt 0,9 pct., mens finans omvendt blev negativt ramt af den udvikling og kun steg 0,1 pct., da lavere renter presser bankernes indtjening.

Råvarer og materialer steg tirsdag samtidig 0,7 pct., mens it-aktierne vandt 0,4 pct., og kommunikationsservice steg 0,3 pct.

KETCHUP-EFFEKT

Microsoft bidrog mest til plusset i S&P 500 med en fremgang på 0,8 pct., mens Amazon vandt tilsvarende, og Apple steg 0,4 pct.

Fødevareproducenten Kraft Heinz, kendt for sin ikoniske ketchupflaske, var tirsdag i fokus med et kursfald på 4,3 pct. Minusset skyldtes, at det brasilianske kapitalfond 3G Capital Partners har solgt en stor portion aktier i koncernen med en rabat på 4 pct.

Medicinalkæmpen Merck steg omvendt 0,6 pct. Selskabet modtog tirsdag en melding fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, som vil behandle ansøgningen om godkendelse af en ebolavaccine hurtigere end ellers.

I den sure ende af S&P 500 lå producenten af optiske fibre og kabler, Corning, også. Aktien faldt 6,1 pct. efter en nedjustering fra selskabet.

Varehuskæden Nordstrom faldt dog endnu mere med 9,8 pct., da Cleveland Research, ifølge Bloomberg News, advarede om svag salgsudvikling varehus-branchen.

/ritzau/FINANS