Aktieluk i USA: Små fald trods rentehop - sundhed og it trak ned

387449_16_9_large_904.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
09. sep 2019 KL.22:21

De amerikanske aktier startede mandagen i positivt terræn på håbet om stimuli fra verdens centralbanker, med Federal Reserve og ECB i spidsen. Billedet vendte dog til små fald, da investorerne solgte ud af sundheds- og it-aktierne.

Dow Jones-indekset steg ganske vist med 0,1 pct., men S&P 500 faldt marginalt, mens Nasdaq mistede 0,2 pct.

I sidste uge steg aktierne for anden uge i træk, og S&P 500 er nu blot 1,6 pct. fra sin seneste rekord sat i slutningen af juli.

Den negative aktieudvikling kom på trods af, at renterne i USA steg og dermed signalerede øget risikoappetit. Den tiårige rente gik mandag 7 basispoint til 1,63 pct.

IT OG SUNDHED FALDT

Sundhedsaktierne faldt mest af alle sektorer i S&P 500-indekset mandag med et minus på 0,9 pct.

Asad Haider, analytiker hos Goldman Sachs, har ifølge Bloomberg News varslet en stormangreb på sundhedssektoren i USA, der kritiseres for alt for høje priser, nu da politikerne i Kongressen igen vender tilbage fra sommerferien. Samtidig har alle de førende præsidentkandidater hos Demokraterne også sundhedsreform højt på agendaen.

It-aktierne fulgte efter med et minus på 0,7 pct. Det var dog trukket af et udsalg i software, der gik tilbage med 1,4 pct., mens hardware og chipproducenter fortsatte op. De to undergrupper har haft det sværere i år, mens software med Microsoft i spidsen omvendt har klaret sig bedre i 2019.

Microsoft faldt med 1,1 pct., mens Apple derimod steg med 0,4 pct., inden at koncernen tirsdag ventes at præsentere sin nye iPhone - eller tre nye modeller. Forventningerne er ifølge The Wall Street Jounal ikke de store til de nye iPhones, og derfor vil fokus også være på nye produkter som smartwatches.

- Det faktum, at vi har set lidt af en vending i obligationsmarkedet har skræmt nogle af momentuminvestorerne, sagde Charlie Smith, investeringschef i Fort Pitt Capital Group, til Bloomberg News.

ENERGI OG FINANS I TOP

I baggrunden er dog en mere positiv stemning omkring handelskrigen, hvor tingene er lidt på pause indtil næste forhandlingsmøde i starten af oktober. Desuden lyder baggrundsmusikken i denne og næste uge også på lavere centralbankrenter, da Den Europæiske Centralbank (ECB) spås sænke sin rente med 0,1 pct.point torsdag, mens Federal Reserve i USA knap en uge senere ses sænke sin ledende rente med 25 basispoint.

På sektorfronten steg energiaktierne mest i S&P 500 med et plus på 1,9 pct., da olieprisen steg med 2,7 pct. - den fjerde dag i træk med plus.

Næstbedst gik det for finansaktierne med en fremgang på 1,5 pct., løftet af bankerne, som gavnedes af den stigende rente. Det styrker nemlig kerneindtjeningen, forskellen på ind- og udlånsrenterne. Her steg JPMorgan med 2,5 pct., mens Bank of America vandt 3,3 pct.

OMSTRUKTURERINGER PÅ AGENDAEN

Der var mandag opmærksomhed omkring telegiganten AT&T. Den aktivistiske investeringsfond Elliott Management har købt en større aktiepost i selskabet for 3,2 mia. dollar og i et brev opfordret ledelsen til at ryste posen og frasælge en lang række aktiviteter. Aktien steg med 1,5 pct.

USA's største aluminiumsproducent Alcoa annoncerede selv mandag en omstruktureringsplan. Præsident Trumps told på aluminium har tilsyneladende ikke skærmet koncernen tilstrækkeligt i et miljø med opbremsende vækst og faldende priser. Alcoa vil nedlægge sin eksisterende forretningsstruktur og konsolidere salg, indkøb og en række andre funktioner. Aktien vandt 6,2 pct. mandag.

Medicinalselskabet Eli Lilly, som konkurrerer med Novo Nordisk inden for diabetesområdet, faldt omvendt med 2,6 pct. trods en melding om positive resultater med en lægemiddelkandidat mod ikke-småcellet lungecancer.

Aktien blev trukket ned i rotationen ud af sundhedssektoren. Merck mistede i den forbindelse også 3,6 pct., mens Amgen tabte 2,6 pct., og Johnson & Johnsom bakkede 1,0 pct.

/ritzau/FINANS