Aktieluk i USA: S&P 500, Nasdaq og Apple i rekord på stærk jobrapport

390539_16_9_large_397.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
01. nov 2019 KL.21:12

null

Både S&P 500 og Nasdaq sluttede ugen i rekordniveauer. Det var den tredje i denne uge for S&P 500-indekset, mens Nasdaq trumfede den seneste top fra juli.

Stemningen på aktiemarkedet fredag var positiv, efter at jobrapporten for oktober viste en højere jobskabelse end ventet i USA.

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 1,0 pct. til 3066,90 indekspoint - cirka 20 punkter over onsdagens rekord i 3046,77 point. Nasdaq steg samtidig 1,1 pct. til 8386,40, og det var 56 point over toppen fra juli. Ydermere gik det smalle Dow Jones-indeks også op med 1,1 pct.

STÆRK JOBRAPPORT

Mens investorerne torsdag var ramt af handelsbekymring, så genindfandt optimismen sig fredag. Det skyldtes en jobskabelse i USA i oktober på 128.000 mod ventede 85.000 - på trods af strejken hos General Motors, som kostede 46.000 arbejdspladser.

- En fantastisk dag. Vi har fået meget bedre end ventede jobtal. I Danske Bank havde vi frygtet, at de kunne blive lidt bløde, blandt andet hæmmet af strejken hos General Motors, men det var ikke tilfældet, sagde Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

På den baggrund så investorerne stort på skuffelser i de amerikanske ISM- og PMI-tal, som indikerede den tredje måned i træk med recession i fremstillingssektoren.

- PMI’erne var til gengæld lidt svagere end ventet, men det er en hel forskydning, der har været. Nogle af dataene ser skidte ud, men måske det er de sidste, inden de vender rundt. Der har tidligere været unormalt høje data, men nu har vi set en korrektion af det, vurderede Danske Banks seniorstrateg.

- Det peger mod, at vi er ved at være ved en bund. Kombineret med stærke jobdata, så er glasset halvt fyldt i modsætning til halvt tomt. Det er selvfølgelig rigtigt positivt, især at niveauerne kan holde hele vejen frem mod en weekend.

APPLE IGEN I REKORD

Der var en god blanding i de aktier, som fredag løftede markedet frem til rekordniveauerne. Mest af alt bidrog Apple til festen med en fremgang på 2,8 pct. til 255,82 dollar. Endnu en rekord. Apple leverede et ganske solidt kvartalsregnskab tidligere på ugen, men fredag var der også fokus på debutten for den nye streamingtjenste Apple TV+.

Det pressede omvendt Netflix med et minus på 0,2 pct., mens Disney, der også her i november lancerer sin nye tjeneste, omvendt steg 2,2 pct.

Finansaktierne i JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway og Citigroup leverede også godt til fremgangen med plusser på 2,3 pct., 1,5 pct. og 2,8 pct., da renterne i USA fredag steg efter to dage med fald.

Desuden løftede verdens største børsnoterede olieselskab Exxon Mobil godt op med et plus på 3,0 pct., da koncernen med sit regnskab for tredje kvartal har trumfet forventningerne på Wall Street. Både indtjeningen og omsætningen var en spids bedre end ventet, da en markant produktionsfremgang i Permian Basin i Texas og New Mexico opvejede de lave oliepriser.

LØFTET AF GOOGLE

Googles ejer, Alphabet, var også i fokus, da koncernen vil overtage Fitbit, som gør sig inden for wearables med fokus på sundhed, for 2,1 mia. dollar. Dermed bekræftedes rygterne fra sidste uge om, at Google her vil optrappe konkurrencen mod Apple. Aktien i Alphabet flyttede sig ikke alverden med et plus på 1,1 pct., men Fitbit røg i vejret med yderligere 15,5 pct., selv om aktien var steget mere end 40 pct. på rygterne.

I vejret kom chipprodudenten Qorvo så sandelig også. Aktien toppede i S&P 500 med en raketstigning på 20,2 pct. En opjustering og et tilbagekøbsprogram på 1 mia. dollar gav aktien tænding.

En anden aktie, der bragede op, var Fortinet, som gør sig inden for sikkerhedssoftware. Koncernen opjusterede torsdag både omsætning og indtjeningen for hele året til over konsensus. Aktien endte med et plus på 10,5 pct.

Omvendt gik det for den digitale scrapbog Pinterest, som mistede 17,0 pct. til 20,86 dollar. Aktien var fredag morgen tilmed under forårets udbudskurs i 19 dollar. Det skyldtes, at omsætningen i tredje kvartal skuffede.

/ritzau/FINANS