Aktieluk i USA: Ramt af politisk uro - Facebook og Disney på hælene

388482_16_9_large_175.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
26. sep 2019 KL.22:15

null

Bekymring om en mulig rigsretssag mod præsident Trump overskyggede ellers positive handelsmeldinger, og derfor blev det torsdag til moderate aktiefald i USA.

Værst gik det for teknologitunge Nasdaq, som faldt med 0,6 pct. Det brede S&P 500 mistede samtidig 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset bakkede med 0,3 pct.

"DET ER ET CIRKUS"

Der var ellers lagt op til en positiv åbning i USA, da det kinesiske handelsministerium forud for de kommende handelsforhandlinger med amerikanerne meldte om tæt kontakt med USA og om "positiv fremdrift".

Stemningen blev dog slået i stykker, da USA's kongres offentliggjorde den whistleblower-indberetning, som en efterretningsmedarbejder i USA har indgivet mod præsident Trump for at have forsøgt at presse Ukraine til at efterforske den demokratiske præsidentkandidat, og tidligere vicepræsident, Joe Bidens, søn.

- Jeg har modtaget oplysninger fra adskillige amerikanske regeringsembedsmænd om, at USA's præsident bruger sit embedes magt til at søge et fremmed lands indblanding i det amerikanske valg i 2020, lyder et centralt, anklagende udsagn.

Tidligere forløb omkring rigsretssager i USA viser dog ifølge Reuters, at aktiernes udvikling ikke over længere tid har været ramt. I forbindelse med Richard Nixon var markederne allerede nedadgående på grund af oliekrise og recession, og i forlængelse af Bill Clintons sag faldt markedet først, men steg derefter markant i månederne efter.

- Vi lever med og reagere bare på hver eneste overskrift. Det er et cirkus, det 21. århundredes version af et cirkus, kommenterede Naeem Aslam, chefanalytiker hos Thinkmarkets, til The Wall Street Journal.

DISNEY OG FACEBOOK FALDER

Blandt sektorerne faldt energiaktierne mest i S&P 500 med et minus på 1,3 pct. - ført an af Chevron med et minus på 2,7 pct. Olieprisen er nu næsten nede i niveauet før angrebet forrige weekend på saudiske olieinstallationer.

Kommunikationsservice mistede også 0,8 pct. Her var der pres på Facebook, som faldt 1,5 pct., da det amerikanske justitsministerium ifølge Reuters vil indlede en konkurrenceundersøgelse af verdens største sociale medie.

Det trak også ned i sektoren, at Disney faldt med 1,4 pct. til 131,27 dollar, selv om storbanken Wells Fargo, ifølge Yahoo! Finance, har indledt sin dækning af aktien med "outperform" og et kursmål på 173 dollar. Banken mener, at "the force is strong" i Disneys kommende streamingtjeneste, Disney+.

Disney bakkede dog, da topchef Chris Ripley i Sinclair Broadcast, som er i færd med at overtage Disneys 21 Fox Networks, en række regionale sportskanaler, ifølge Bloomberg News har fortalt, at købet til 9,6 mia. dollar er billigt. Disney er tvunget til frasalget som en betingelse for godkendelsen af overtagelsen af hele 21 Century Fox.

Sundhedsaktierne fortsatte desuden kursfaldene med 0,6 pct. Sektoren er i fokus blandt alle kandidaterne i præsidentvalgkampen i USA, og investorerne frygter for indgreb mod høje priser. Her var det sygekassen Unitedhealth, som trak mest ned med et minus på 3,0 pct., mens medicinalproducenten Johnson & Johnson mistede 1,6 pct.

Amazon mistede desuden 1,6 pct. og hev cyklisk forbrug i minus med 0,6 pct., mens it-aktierne vendte et minus til et marginalt plus, da Microsoft steg 0,1 pct., mens Apple dalede med 0,5 pct.

HÅRD BØRSDEBUT

Apotekerkæde Rite Aid steg med 1,8 pct. efter sit regnskab, der viste en bedre fortsættende indtjening end ventet, mens krydstogtselskabet Carnival mistede 8,6 pct, da koncernen onsdag nedjusterede forventningerne på grund af stigende priser på brændstof.

Peloton Cycle, der producerer avancerede løbebånd og motionscykeludstyr, havde torsdag ikke en stor dag på sin børsdebut. Aktien faldt 11,2 pct. til 25,75 dollar , mens den blev udbudt til 29 dollar.

Veganeraktien Beyond Meat kunne derimod fejre, at McDonald's vil teste dens planteburger. Aktien steg med 11,6 pct. og er nu oppe med næsten 520 pct. siden noteringen den 1. maj i år.

/ritzau/FINANS