Aktieluk i USA: Pres på Faang-aktier - medicinalkæmpe og Boeing sendt ned

389724_16_9_large_904.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
18. okt 2019 KL.22:08
Nervøse investorer sendte fredag teknologiaktierne ned, inden de næste uge tager hul på deres del af regnskabssæsonen.

Samtidig havde investorerne øjnene rettet mod svage væksttal fra den kinesiske økonomi og på større kursfald til Netflix, til medicinalkæmpen Johnson & Johnson og til Boeing.

Det brede S&P 500-indeks faldt fredag med 0,4 pct., mens teknologitunge Nasdaq mistede 0,8 pct. Dow Jones-indekset bakkede desuden 0,9 pct.

SVAG VÆKST I KINA

Fredagen bød på tre større negative historier, som holdt investorernes humør nede. Den ene skulle findes på den anden side af Stillehavet, hvor den kinesiske vækst i tredje kvartal blot var på 6,0 pct. mod ventede 6,1 pct. - og det er det laveste niveau i næsten 30 år.

- Tallene maler markederne røde i dag. Trækker væksten ned under 6 pct., vil det være virkeligt dårligt for investorstemningen, ikke kun i Kina, men globalt, sagde Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos London Capital Group, til The Wall Street Journal.

ASBEST I BABYPUDDER

Fredagens andet store negative nyhed var, at medicinalkæmpen Johnson & Johnson fredag valgte at tilbagekalde en produktion af dets ikoniske babypudder, fordi sundhedsmyndighederne har fundet spor af asbest i en enkelt flaske med produktet.

Netop mistanken om asbest i babypudderet har medført en myriade af retssager mod Johnson & Johnson, hvor sagsøgere har krævet erstatning, fordi de mener at have fået kræft på grund af produktet. Noget, Johnson & Johnson afviser.

Aktien faldt hele 6,2 pct. fredag og trak mest af alle ned i S&P 500.

BOEING VILDLEDTE MYNDIGHEDERNE

Verdens største flyproducent Boeing faldt også tungt med 6,8 pct. Boeing har oplyst til de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, at en højtstående pilot i selskabet tilbage i 2016 over for en anden pilot kaldte styreegenskaberne i 737 MAX-flytypen, der to gange er styrtet ned, for "ekstreme", når automatpiloten var slået til simulationstest.

- FAA finder indholdet af dokumentet bekymrende. FAA er også skuffet over, at Boeing ikke straks henledte vores opmærksomhed på dette dokument , da det blev opdaget, hedder det fra myndighederne.

TEK-FRYGT FØR REGNSKABER

Nedturen for Johnson & Johnson og Boeing blev fulgt til dørs af solide minusser hos teknologiaktierne, da Microsoft faldt med 1,6 pct., ligesom Facebook mistede 2,4 pct., Amazon tabte 1,7 pct. og Netflix droppede hele 6,2 pct.

Netflix fik ellers torsdag ros og en kurstigning på 2,5 pct. for sit regnskab for tredje kvartal. Fredag faldt aktien imidlertid tungest i et udsalg af Faang-aktier, hvor kun Apple holdt skindet på næsen med et plus på 0,5 pct.

Regnskabssæonen er begyndt i USA, men først i næste uge tager teknologiselskaberne rigtig hul på den. Her ventes, ifølge Reuters, et indtjeningsfald på 8 pct. i sektoren. Netop it-aktierne og kommunikationsservice var fredag blandt de mest faldende i S&P 500-indekset med 0,9 og 0,7 pct. - ligesom industri, hvor Boeing hører hjemme.

ELLERS SOLIDE TAL

Regnskabssæsonen blev indledt i tirsdags, og det har overordnet været en positiv oplevelse for investorerne. Den lagde nemlig ud med stærke tal fra blandt andet USA's største banker, ligesom også Alcoa, Honeywell og Philip Morris, der steg med 0,9 pct. igen fredag, overraskede positivt.

Fredag før markedets åbning kom der også tal fra American Express og Coca-Cola, og de to overgik ligeledes forventningerne.

Coca-Cola steg fredag med 1,8 pct., da læskedrikkoncernen i sit tredje kvartal landede en justeret driftsomsætning på 9,50 mia. dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet et resultat på 9,43 mia. dollar.

American Express, verdens største udsteder af kreditkort, kunne også overraske analytikerne med pæne tal for tredje kvartal, og selskabet ser blandt andet fremgang på grund af flere lån til dets kunder og vækst på dets betalingsprodukter. Aktien havde derfor medvind i formarkedet fredag, men i den ordinære handel smed den 2,0 pct., da topchef Steve Squeri senere fortalte om mørke skyer over erhvervslivets forbrug.

/ritzau/FINANS