Aktieluk i USA: Kø ved udgangene - it-aktier faldt 2,3 pct.

396510_16_9_large_713.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
21. feb 2020 KL.22:11
De amerikanske aktier bakkede fredag for anden dag i træk. Og det ganske kraftigt.

Fornyet frygt for effekten af virusudbruddet i Kina dominerede, og da en måling viste, at de amerikanske indkøbschefer i februar så mere pessimistisk på aktiviteten, end tilfældet var måneden før, gav det ny næring til bekymringen om, at epidemien også påvirker den amerikanske økonomi.

Det brede S&P 500 lukkede derfor med et minus på 1,1 pct., mens teknologitunge Nasdaq bakkede med hele 1,8 pct., og Dow Jones mistede 0,8 pct.

AKTIER VAR I EN OSTEKLOKKE

- Det lyder altid voldsomt, når man siger, Dow falder 250 point. Men jeg har ventet på, at faldene skulle komme og undret mig over, at det ikke er kommet før, når renterne er faldet så meget, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen med henvisning til, at aktierne i USA satte nye rekorder så sent som onsdag, mens den tiårige rente var faldet med 30 basispoint siden midten af januar.

- Det er en osteklokke, som aktieinvestorerne har opholdt sig i.

Lars Skovgaard Andersen peger på, at der er meget usikkerhed om coronavirusset, som nu konstateres flere steder uden for Kina, samtidig med at kineserne nu vender tilbage til arbejdet efter nytår, hvilket kan øge smitterisikoen.

- Det betyder noget, og så begynder investorerne at blive nervøse. Og nu får man også bevis for det i dataene med svagere end ventede erhvervsaktivitet i USA.

IT I BUND

Det var for anden dag i træk Microsoft, Amazon og Apple, der tyngede mest ned i markedet. Softwarekongen Microsoft mistede 3,2 pct., mens Apple bakkede 2,3 pct., og Amazon tabte 2,7 pct.

Det var også en skidt dag for Facebook, som gik bagud med 2,1 pct., ligesom Googles moderselskab, Alphabet, smed 2,2 pct.

Blandt chipaktierne mistede Nvidia 4,7 pct., AMD smed 7,0 pct., og Intel faldt 1,7 pct.

Da renterne faldt igen fredag, til rekordlave niveauer, havde finansaktierne det også svært, for det presser bankernes kerneindtjening. Derfor mistede JPMorgan Chase 1,2 pct., og Bank of America tabte 1,4 pct.

Udviklingen spejlede sig også i sektorernes handel på Wall Street fredag, da it-aktierne med et samlet minus på 2,3 pct. lå nederst i S&P 500. Cyklisk forbrug mistede 1,6 pct., kommunikationsservice tabte 1,4 pct., og finans mistede 1,0 pct.

DEERE I GOD FORM EFTER TAL

Amerikanske John Deere gik dog mod strømmen med et kursplus på 7,0 pct. Koncernen, verdens største traktorproducent, leverede nemlig et bedre end ventet regnskab for første kvartal, som sluttede i januar.

Landbrugsselskabet nåede en omsætning på 6,53 mia. dollar, mens analytikerne havde spået 6,28 mia. dollar, ifølge Bloomberg News. Indtjeningen per aktie i kvartalet steg samtidig 6 pct. i forhold til året før til 1,63 dollar.

DROPBOX BELØNNET

Den amerikanske softwareselskab Dropbox, som tilbyder lagring via internettet, offentliggjorde torsdag efter børstid regnskabstal, og de blev belønnet fredag, da aktien steg massive 20,0 pct.

Softwarekoncernen oplevede i perioden en stigning i omsætningen på 19 pct. til 446 mio. dollar. Det var lidt over analytikernes forventning om en omsætning på 443 mio. dollar, ifølge data fra Bloomberg News. Det ordinære overskud per aktie landede samtidig på 16 cent sammenlignet med 10 cent et år tidligere og mod et konsensusestimat på 14 cent.

TELESELSKABER ER I FOKUS

T-mobile fik tidligere i februar rettens ord for, at det kan overtage konkurrenten Sprint. Det tog næsten to år at få den godkendelse, og i mellemtiden faldt kursen på Sprint, mens T-Mobile US' kurs steg 60 pct.

De to selskaber har derfor aftalt nye betingelser for fusionen, som tager hensyn til den udvikling, da T-Mobile US nu får 11 aktier i Sprint for en af sine egne aktier mod førhen 9,75 akter. Prisen for Sprint er trods justeringen alligevel steget næsten 40 pct. fra 26,5 til 37,0 mia. dollar, ifølge Bloomberg News, på baggrund af T-Mobile US' stærke kursudvikling.

Aktien i Sprint steg fredag med 6,0 pct. T-Mobile US faldt små 0,9 pct.

/ritzau/FINANS