Aktieluk i USA: Handelsoptimisme og analytikerløft til Apple

388654_16_9_large_226.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
30. sep 2019 KL.22:13
Positive handelsnyheder løftede mandag de amerikanske aktier, hvor alle tre hovedindeks efter sidste uges fald gik i plus.

Det var det amerikanske finansministerium, som i weekenden delvist afviste forlydender om, at USA vil begrænse investeringsmulighederne i Kina, der skabte den gode stemning. Apple bidrog dog også kraftigt til humøret efter en positiv analyse.

Nasdaq gik mest op med 0,8 pct., mens S&P 500 vandt 0,5 pct., og Dow Jones steg 0,4 pct.

September sluttede således med samlede plusser - den tredje ud af de fire seneste måneder efter kursfaldene i august. For S&P 500's vedkommende steg markedet med 1,7 pct. i september, mens Dow Jones vandt 2,0 pct., og Nasdaq gik op med 0,5 pct.

VIL EJ GENNEMTVINGE AFNOTERINGER

Aktierne faldt ellers fredag på forlydender om, at Trumps regering overvejer at begrænse amerikanske investorers muligheder for at sætte penge i kinesiske værdipapirer og desuden gennemtvinge afnotering af kinesiske selskaber på amerikanske børser.

Fredag faldt Nasdaq 1,1 pct. på den melding, mens S&P 500 mistede 0,5 pct., og Dow Jones bakkede 0,3 pct.

USA's finansministerium afviste dog søndag, at man har planer om at gennemføre en tvungen afnotering af kinesiske aktier i USA og skød således rapporteringerne delvist ned.

- Det, aktiemarkedet siger, er, at tingene ganske enkelt ikke er så slemme, som hver enkelt overskrift, der fanger opmærksomheden, tyder på, skrev John Stoltzfus, chefstrateg hos Oppenheimer & Co., ifølge Bloomberg News i en kommentar.

- Positive økonomiske data og regnskaber har gjort nok til at modvirke negative datapunkter og til at retfærdiggøre, et, hvad vi kan kalde, "progressivt, men ikke perfekt" markedsklima, hvor aktierne kan stige tilstrækkeligt til at få fodfæste og kravle over den næste "mur af bekymringer".

APPLE TRAK TEK-AKTIER OP

It-aktierne førte an i mandagens S&P 500-indeks med et plus på lidt mere end 1,0 pct. Sektoren var først og fremmest trukket af, at Apple steg med 2,4 pct., mens Microsoft vandt mere beskedne 0,9 pct. Chipproducenten Intel og netværksgiganten Cisco gik desuden op med 1,5 og 1,2 pct.

Apple blev ganske sikkert støttet af den positive stemning omkring handelskrigen mandag, men samtidig løftede storbanken JPMorgan Chase i en analyse sine estimater for salget af iPhones i både 2019 og 2020, skrev Bloomberg News.

- Apples 2019-produktcyklus er stærkere end de afdæmpede forventninger, hed det fra banken, som regner med, at stemningen hos investorerne vil forbedre sig "substantielt" omkring det ventede salg af smartphones.

Sundhedsaktierne fulgte efter med en fremgang på godt 0,9 pct. Trukket af Merck, Johnson & Johnson og Abbott Laboratories, som vandt 1,5 pct., 0,6 pct. og 2,2 pct.

Cyklisk forbrug gik også frem med et plus på 0,8 pct. Her var det Amazon, der bidrog mest med en stigning på 0,6 pct., mens byggemarkedskæden Home Depot vandt 0,9 pct.

Kommunikationsservice var også oppe med 0,4 pct. Her løftede telekæmperne Verizon og AT&T, USA's største og næststørste mobiloperatører, med 0,1 og 1,1 pct. hver især, ligesom Facebook steg 0,6 pct.

Energiaktierne havde det mandag sværest af alle med et minus på 0,7 pct. - da olieprisen for femte dag i træk dalede i USA. I bunden af S&P 500 denne mandag fandt man da også tre olierelaterede aktier med National Oilwell allernederst med et minus på 3,8 pct.

SVENSK MILLIARDOPKØB

Newell Brands lå længe i toppen i den anden ende, men nedte med et plus på 2,9 pct. til 18,72 dollar. Det skyldtes en løftet analytikeranbefaling fra finanshuset Suntrust, som nu siger "køb" mod tidligere "hold", mens kursmålet er blevet sat op med 66 pct. til 25 dollar.

- Forretningstrendene har nået bunden, turnaround-indsatsen tager fodfæste, og aktiens prissætning er for billig, skrev analytiker Robinson Humphrey ifølge Bloomberg News.

Uden for S&P 500 var der også fokus på biotekselskabet Dova Pharmaceuticals, som steg med hele 38,4 pct. 27,95 dollar, da Swedish Orphan Biovitrum vil betale næsten 1 mia. dollar eller 29 dollar per aktie for at overtage Dova.

/ritzau/FINANS