Aktieluk i USA: Endnu en lukkerekord trods kursfald til flere energiaktier

383995_16_9_large_184.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
02. jul 2019 KL.22:12
Der var tirsdag lidt længere mellem smilene på det amerikanske aktiemarked, end det var tilfældet mandag. Den afdæmpede stemning forhindrede dog ikke et af de ledende indeks i at sætte endnu en lukkerekord.

Det brede S&P 500-indeks endte tirsdag 0,3 pct. højere i 2973,01. Det fulgte efter mandagens stigning på 0,8 pct. til 2964,33, som havde været det hidtil højeste lukkeniveau for indekset.

For det it- og teknologitunge Nasdaq-indeks endte dagen 0,2 pct. højere i 8109,09 efter en stigning på 1,1 pct. mandag, mens det smalle Dow Jones-indeks, der består af 30 aktier, sluttede 0,3 pct. højere i 26.786,75 i forlængelse af mandagens gevinst på 0,4 pct.

Mandagens positive stemning på aktiemarkedet skyldtes særligt de formildende toner mellem USA og Kina på weekendens G20-topmøde i Japan. I forbindelse med mødet blev de to lande enige om at genoptage forhandlingerne vedrørende en handelsaftale, og samtidig blev der sat en stopper for yderligere eskalering af toldkrigen mellem verdens to største økonomier.

TOLDTRUSSEL MOD EUROPA

Men kort efter at USA ser ud til at have begravet stridsøksen med Kina, så er blikket vendt mod Europa, hvor amerikanerne har øget truslen om at indføre takster for EU-import afhængig af resultatet af en WTO-sag om tilskud til flyproducenten Airbus.

Det amerikanske handelskontor meddelte mandag, at det som led i en langvarig konflikt om flysubsidier overvejer told på yderligere 89 produkter med en årlig handelsværdi på 4 mia. dollar. Produkterne inkluderer ost, pasta og skotsk og irsk whisky, samt kemikalier og metal.

- Det er tydeligt, at de forhøjede toldsatser, der allerede er sat i verden, vil fortsætte med at påvirke den globale og nationale vækst, og nu hvor Trump har vendt sin opmærksomhed mod Europa, så ser den umiddelbare risikovillighed ud til at falde lidt til ro igen, siger Konstantinos Anthis, ansvarlig for research hos finansfirmaet ADSS, ifølge Reuters.

På sektorbasis gik det tirsdag særligt skidt for flere af de amerikanske energifirmaer som følge af et fald i olieprisen. Prisfaldet skyldtes, at organisationen af olieproducerende lande, Opec, mandag nåede til enighed om fortsatte produktionsnedskæringer i olieproduktionen de næste ni måneder.

Udsigten til en fortsat lavere olieproduktion var med til at hive aktierne ned hos eksempelvis Halliburton, Occidental Petroleum og Conocophillips, der faldt henholdsvis 1,3 pct. til 22,65 dollar, 2 pct. til 48,78 dollar og 3,5 pct. til 60,08 dollar.

KURSFALD TIL NIKE

Også Nike havde en skidt dag, da sportsgigantens aktie bakkede 0,6 pct. til 84,93 dollar. Det skete, efter at selskabet har set sig nødsaget til at trække en sko tilbage fra butikkerne, eftersom den havde et kontroversielt design i form af et "Betsy Ross" flag.

Flaget blev til under den amerikanske revolution, og flere højreorienterede grupper har brugt flaget som et symbol for deres sag. Flaget, som har 13 stjerner, havde Nike valgt til at fejre den amerikanske uafhængighedsdag, som finder sted torsdag 4. juli, hvor der i øvrigt er lukket for handlen i USA.

Positiv interesse var der til gengæld for telekommunikationsselskabet AT&T, der ifølge Bloomberg News overvejer at sælge sit regionalsportsnetværk som led i en plan om at skære op mod 8 mia. dollar i gæld inden årets udgang.

Ifølge Bloomberg News' kilder, der ønskede at være anonyme, er der endnu ikke startet en formel proces omkring salget af netværket, og der er da heller ingen garanti for, at der kommer til at ske en handel. Uanset steg AT&T-aktien tirsdag 1,2 pct. til 33,84 dollar.

ritzau/FINANS