Aktieåbning i USA: Rider med på den negative bølge

396046_16_9_large_732.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
13. feb 2020 KL.15:58
Med faldende indeks fra handelsstart torsdag ser de amerikanske handlere ud til at have indstillet sig på at følge deres europæiske og asiatiske kolleger, der inden åbningen af de amerikansk børser allerede var rykket i retning af sikre investeringer og bort fra de risikobetonede aktier, hvilket har efterladt de toneangivende indeks i altovervejende rødt.

De tre toneangivende amerikanske indeks falder umiddelbart efter åbningen af aktiehandlen i New York med 0,3 pct. for det brede S&P 500 indeks, med 0,5 pct. for det teknologidominerede Nasdaq-indeks og med 0,5 pct. for de tunge Dow Jones-aktier.

Dermed synes tre dages fremgang, der onsdag kulminerede med plusser på 0,6-0,9 pct. og rekorder for de tre indeks, at være brudt.

En urovækkende stigning i antallet smittede og døde af den kinesiske coronavirus bringer misstemning til det globale aktiemarked.

Stigningen har baggrund i en ny diagnosemetode, som sundhedsmyndighederne i den kinesiske Hubei-provins har taget i anvendelse, og de nye data viste torsdag morgen, at 242 er døde af coronavirusset i provinsen i det seneste døgn ifølge nyhedsbureauet Reuters. Samtidig er der registreret 14.840 nye smittetilfælde i Hubei, hvilket også er rekordhøjt.

De nye tal vækker bekymring både for de selskaber, der konkret har aktiviteter i Kina, og for udviklingen i den kinesiske og dermed i den globale økonomi.

TESLA VIL REJSE MERE KAPITAL

Frem mod åbningen har elbilproducenten Tesla oplyst om udstedelse af nye aktier for 2 mia. dollar. Flere aktionærer har tilkendegivet interesse for at tegne aktier, og topchefen selv, Elon Musk, vil tegne for 10 mio. dollar, oplyser han. Provenuet ved emissionen skal bruges til at styrke balancen, oplyses det. Tesla-aktien falder 2,2 pct. i de indledende handler.

Fødevarevirksomheden Kraft Heinz kom på de øvre regnskabslinjer lidt dårligere end ventet ud af sit fjerde kvartal, mens indtjeningen omvendt overraskede positivt.

Omsætningen blev på 6,5 mia. dollar, hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet en toplinje på 6,6 mia. dollar. Men den ordinære indtjening per aktie blev 72 cent mod ventet 68 cent blandt analytikerne. Kort efter handelsstart ligger ketchupaktien 7,1 pct. lavere.

Læskedrik- og chipsgiganten Pepsico er kommet bedre end ventet ud af 2019 med en højere end ventet salgsvækst, der især er drevet af en opløftende udvikling for salget af drikkevarer i Nordamerika. Til gengæld er prognoserne for 2020 lidt under analytikernes forventninger.

Salget er i fjerde kvartal landet på 20,6 mia. dollar, hvor analytikerne ventede 20,2 mia. dollar. Kerneindtjeningen per aktie blev på 1,45 dollar, hvilket er en smule over analytikernes forventning på 1,44 dollar. Kerneindtjeningen per aktie ventes i 2020 at blive på 5,88 dollar, hvor analytikerne ventede 5,95 dollar. Aktien taber 1,3 pct. i de første handler.

CISCO SER FALDENDE OMSÆTNING

Verdens største producent af netværksudstyr, Cicso, præsenterede efter onsdagens lukning af den amerikanske aktiehandel et langt fra overvældende kvartalsregnskab og prognose for det igangværende tredje kvartal. Prognosen for omsætningen i tredje kvartal lyder på et fald mellem 1,5 og 3,5 pct. Det er stort set som ventet blandt analytikerne ifølge Bloomberg News på 2,51 pct.

Cisco oplevede i sit andet kvartal et fald i omsætningen på 3,5 pct. til 12,01 mia. dollar mod ventede 11,98 mia. dollar, og aktien indleder torsdagens handel med et minus på 5,5 pct.

Regnskabet fra Tripadvisor udviklede sig bedre end ventet - på trods af et mindre omsætningsfald. Det justerede overskud per aktie steg i fjerde kvartal til 38 cent fra 27 cent, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde regnet med 34 cent. Aktien sætter fra med et fald på 3,8 pct.

/ritzau/FINANS