Aktieåbning i USA: Forsigtig start i positiv retning

null

389240_16_9_large_21.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
10. okt 2019 KL.15:58
Åbningen af torsdagens amerikanske aktiemarkeder er præget af usikkerhed, og de tre toneangivende aktieindeks - det brede S&P 500 indeks, teknologiindekset Nasdaq og de tunge aktiers Dow Jones-indeks - flytter sig indledningsvist forsigtigt i positiv retning med plusser omkring 0,1 pct.

Onsdagen lukkede den amerikanske aktiehandel med plusser på 0,7-1,0 pct. for de tre indeks.

Som det var tilfældet med onsdagens marked, så er det også torsdag handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, der styrer den generelle udvikling.

Topfolk fra begge sider indleder torsdag forhandlinger for første gang siden juli, og blandt markedsdeltagerne er der ifølge Bloomberg News forhåbning om en midlertidig aftale, der kan afværge, at nye amerikanske tariffer mod kinesiske varer kan bryde løs førstkommende tirsdag. Den bredere aftale, der kan afslutte den 15 måneder lange handelskrig mellem de to kæmpeøkonomier ligger derimod uden for rækkevidde for nærværende, erkender markedet.

Styrkende for forhandlingsklimaet er det, at USA har fjernet restriktioner, der hindrer en række amerikanske selskaber i at handle med den kinesiske telegigant Huawai. Men tidligere på ugen pegede visumrestriktioner over for kinesiske embedsmænd og sortlistning af kinesiske selskaber inden for it, overvågning og sikkerhed i negativ retning. Og det samme gjorde forlydender om, at den kinesiske handelsdelegation vil rejse hjem før tid.

NEDSABLING AF ENERGISELSKAB

Selskabsmæssigt byder torsdagen på en brutal nedsabling af forsyningsselskabet PG&E, der blandt andet driver el- og gasforsyning i Californien. Selskabet har været under kontrolleret konkursbehandling siden januar, men nu har en domstol åbnet for krav fra ofre for skovbrande, som selskabet får skylden for. Dermed er der ifølge finanshuset Citi grund til at frygte, at aktien bliver værdiløs, og kursmålet for aktien er reduceret til 5 dollar fra 12 dollar. I den indledende handel taber aktien 30 pct.

En af dagens regnskabsaktuelle aktier er Delta Airlines, som har rapporteret et overskud per aktie i tredje kvartal på 2,32 dollar ud af en omsætning på de 12,6 mia dollar, som matcher analytikernes estimater. Det gør forventningerne derimod ikke. Delta venter for sit fjerde kvartal et overskud per aktie på 1,20-1,50 dollar per aktie mod et gennemsnitligt estimat på 1,51 dollar per aktie blandt analytikerne.

Flyaktien falder 4,5 pct. kort efter handelsstart.

Aktien i US Steel løftes 1,8 pct. efter åbningen som en reaktion på selskabets forventninger for tredje kvartal. Det venter et justeret tab på 20-26 cent per aktie, mens analytikerne ifølge Factset ventede tab på 28 cent. Også det ventede salg på 3040-3075 mia. dollar ligger højere en analytikernes estimater.

FÆRRE LEDIGE END VENTET

Op til åbningen har handlerne fået friske nøgletal for nytilmeldte ledige i sidste uge og inflationen i september.

210.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, og det var færre end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne ventet 220.000 nye ledige. Ugen før meldte 220.000 sig ledige for første gang.

Forbrugerpriserne steg med 1,7 pct. i september i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ventet en stigning på 1,8 pct. Dermed stagnerer inflationen umiddelbart, da niveauet året før var på 1,7 pct. Set i forhold til måneden før lå forbrugerpriserne fladt med 0,0 pct. – hvor økonomernes forventninger lå på 0,1 pct.

/ritzau/FINANS