Aktieåbning: Ambu og GN tager teten og løfter C25

Penge
Eksklusivt for kunder
15. apr 2019 KL. 9:18
Ambu har fra start lagt sig i toppen af det danske eliteindeks fra åbningen mandag, efter at nyt fra USA styrker troen på potentialet for et af de produkter, som selskabet er i gang med at udvikle.

Følg markedsudviklingen Live her

Derudover stiger GN, der har udbygget sin markedsposition i USA yderligere og nu er blevet størst på markedet for veteraner på det vigtige marked.

Efter fem minutters handel ligger C25-indekset 0,1 pct. højere i 1144,80, hvor Ambu er spydspids med en stigning på 4,4 pct. til 183,40 kr.

Ambu får et rygstød af nye foreløbige resultater fra en undersøgelse, som de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) har sat i gang og indikerer, at smittefaren ved brug af genanvendelige duodenoskoper, som bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren, er højere end forventet.

Analyserne af årsagen til resultaterne er i øjeblikket på vej, men nogle af de faktorer, der kan spille en rolle, er beskadiget udstyr og fejl i rengøringsprocesserne, lyder det i meddelelsen fra FDA.

Nyheden bringer fokus på potentialet for de duodenoskoper til engangsbrug, som Ambu har under udvikling.

- FDA-rapporten bekræfter min forventning om, at markedet inden for netop duodenumendoskopi vil transformeres mod engangsbrug. De har advarsler og rapporter fra FDA er vand på Ambus mølle, kan man sige.

- Det er nogle af de samme konklusioner som tidligere, om end der denne gang er nogle andele, som er lidt mere bekymrende end sidst. Det er det, der skal hjælpe aktien lidt på vej i dag, og jeg tror, at vi vil se en Ambu-aktie, der outperformer lidt i forhold til det generelle marked, siger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

GN VINDER YDERLIGERE MARKEDSANDELE

Der er også godt nyt til GN Hearing, som stadig har masser af succes hos den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

I marts fortsatte fremskridtene i markedsandelen for GN Hearing - både når man måler på værdi og antallet af solgte enheder.

Målt på værdi voksede det danske selskabs markedsværdi i marts til 28,0 pct. fra 26,1 pct. i februar. Samtidig tabte Sonova igen lidt terræn og bakkede til 27,6 pct. fra 28,2 pct., og dermed er GN Hearing for første gang markedsleder.

Ligeledes danske Demant måtte se sin markedsandel bakke til 17,2 pct. fra 18,2 pct., og også Sivantos, der er i færd med at lade sig fusionere med Widex, bakkede en smule. Amerikanske Starkey gik marginalt frem.

GN-aktien stiger 1,2 pct. til 340,60 og holder niveauet dagen ud vil det være kursrekord. Fredag steg den hele 7,8 pct., efter at selskabets andet forretningsben, GN Audio, der laver headsets, opjusterede forventningerne til både den organiske vækst og driftsmarginalen.

Demant falder fra ugens start derimod 0,3 pct. til 196,85.

Fra analysefronten er der nyt om Danske Bank, som hos finanshuset Kepler har fået reduceret kursmålet til 160 kr. fra 170 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af Bloomberg News.

Danske Bank ligger 0,6 pct. højere i 127,75 kr.

/ritzau/FINANS