Advarsel: Boble i højrisiko obligationer

null

307574_16_9_large_818.jpg
Penge
Eksklusivt for kunder
16. jul 2015 KL.13:15
Se at komme væk fra højrente obligationerne.

Sådan lyder rådet fra uvildige investeringseksperter, der frygter, at der er tale om en global boble inden for de såkaldte junk bonds/high yield bonds eller non-investment grade obligationer.

Desværre er der ret mange danske penge bundet i disse højrente obligationer, viser en opgørelse, som Investeringsfondsbranchen har lavet for Børsen.

"Man har søgt længere og længere ud, og det skaber boblen."

På et år er der sket en betydelig stigning i investeringer i junk bonds.
Siden juli 2014 til juni 2015 er der sket en øgning i kursværdien på 17 pct., mens der er sket en stigning i antal investorer på 8 pct.

”Når stigningen i investeret beløb er større end stigningen i antal investorer, viser det, at eksisterende investorer også har foretaget yderligere investeringer her,” lyder forklaringen fra Christian Kaasen, økonom i Investeringsfondsbranchen.

I alt er der placeret 30,8 mia. kr. i denne aktivklasse mod 26,4 mia. kr. sidste år. Og pengene er fordelt på 196.081 investorer.

Sælg med tab

Og hvad skal en privat investor gøre, når nu der er tale om en global boble?

”Jeg ville sælge med tab,” siger Hanne Roj-Larsen, direktør i Frederiksberg Finansrådgivning, og forklarer, at der er tale om en boble, fordi investorerne længe ikke har kunnet få en god rente nogen steder.

”Man har søgt længere og længere ud, og det skaber boblen,” siger Hanne Roj-Larsen med 25 års erfaring inden for førende danske børsmæglerselskaber og pensionskasser.

”Jeg anbefaler, at man lægger sig i helt korte obligation med en varighed på et halvt år, og at man øger sin aktieeksponering,” siger Hanne Roj-Larsen og forklarer, at med det aktuelle, helt usædvanlige rentescenarie kan privatinvestoren lige så godt investere i aktier, fordi aktier er ikke mere risikofyldte end high yield obligationer eller junk bonds med de nuværende høje obligationskurser.

”Hvis man normalt har investeret 80 pct. i obligationer med en varighed på tre-fire år og 20 pct. i aktier, så ville jeg i dag placere 60-70 i korte obligationer og resten i aktier,” siger Hanne Roj-Larsen.

Spred investeringerne

Hos Miranova er partner og adm. direktør Rune Wagenitz Sørensen enig i, at der er tale om en boble.

”Mange har investeret i high yield bonds via ETF’er, og jeg skal ikke kunne afvise, at der kan være tale om en boble i denne aktivklasse, for ETF'er er en let måde at investere på,” siger Rune Wagenitz Sørensen.

”Vi er kommet meget ned i rente på high yield bonds og en mulig boble har i så fald været undervejs i et stykke tid,” siger han.

Hvis man har investeret i disse højrente erhvervsobligationer, bør man som det første få et overblik over sin portefølje.

”Har man for eksempel lagt 80 pct. i high yield, så har man alt for mange og bør skille sig af med dem - uanset ens risikoprofil,” siger Rune Wagenitz Sørensen.

”Men har man en del af formuen placeret i dem, bør man holde fast og ikke købe nye. Det er rigtig vigtigt, at man husker at sprede sine investeringer især nu, hvor der er en bobletendens på obligationsmarkedet.