Global fond rammer København med øjet rettet mod grønne startups: Modtager tocifret millionbeløb fra dansk partner

Den globale opstartsfond Antler har modtaget 50 mio. kr. fra Vækstfonden til at etablere kontor i København. Målet er årligt at søsætte 10-20 danske virksomheder, der skal bidrage til den grønne omstilling

Livia Moore.jpg
Livia Moore får ansvaret for Antlers arbejde i Danmark og får i løbet af 2021 tilknyttet en ledende partner til kontoret. PR-foto
Bæredygtig
01. feb 2021 KL. 8:05

Grønne vækstkometer skal de næste år flyve fra Danmark for at erobre den grønne omstilling i resten af verden. Det vil den globale “selskabsopbygger” og fond Antler sørge for, når den i løbet af 2021 åbner dørene til sit kontor i København.

Konkret skal 70-100 iværksættere årligt trækkes til landet for at opbygge 10-20 virksomheder, der bidrager til den grønne omstilling med teknologiske løsninger. Det fortæller chef for Antlers danske satsning, Livia Moore, ansvarlig for Antlers markedsføring i Sverige.

Vi regner med at lave et par håndfulde af den slags investeringer over de næste år Rolf Kjærgaard, adm. direktør, Vækstfonden

“Allerede fra midten af februar sætter vi arbejdet i gang med ca. 15 iværksættere i Danmark, der skal udvikle løsninger og virksomheder, der både kan bidrage til den grønne omstilling og den danske industri for bæredygtige forretningsmodeller,” siger hun og tilføjer, at Danmark er samlingspunkt for grønne ambitioner, der sidder lige i målskiven for fondens strategi.

Det er første gang, Antler etablerer et kontor, der alene fokuserer på grøn omstilling, men fonden har haft succes på området i forvejen. Globalt har fonden været med til at skalere mere end 250 virksomheder. Konkret vil Antler udvælge op mod 100 iværksættere fra hele verden for at fragte dem til Danmark, hvor de i samarbejde kan udvikle de nye virksomheder.

Et nåleøje

Talenterne bliver vurderet ud fra tidligere erfaring med iværksætteri, ledelse og teknologiudvikling. Kun omkring 3 pct. af ansøgerne om at blive en del af Antlers grønne hold i København kommer igennem nåleøjet.

“Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi bedst og mest præcist kommer til at måle virksomhedernes påvirkning i forhold til CO2-reduktion, vandbesparelse og lignende faktorer. Det bliver helt konkrete krav for, at virksomhederne kan sikre sig en investering fra os,” uddyber hun.

Antler vælger senere de bedste virksomheder fra arbejdet og investerer derefter 110.000 dollar, svarende til ca. 674.000 kr., i dem mod en ejerandel på 10 pct.

Pengene skal især bruges på acceleration af virksomhederne, så de senere kan tiltrække investorkroner fra venturefonde og vokse sig til globale eksportselskaber. Målet er i sidste ende at trække mere grøn kapital og erfaring til Danmark, fortæller Livia Moore. I løbet af 2021 vil Antler ansætte en ny medarbejder, der kommer til at have det operationelle ansvar for afdelingen i København. Antler kommer også til Danmark med en fyldt pengepung målrettet de danske startups.

Pengesæk fra Vækstfonden

Vækstfonden har nemlig i arbejdeet under Danmarks Grønne Fremtidsfond investeret 50 mio. kr. i Antlers nordiske fond.

Det er første gang, Vækstfonden investerer indirekte i grønne virksomheder gennem en fond, men den strategi kommer der ifølge adm. direktør,Rolf Kjærgaard mere af de kommende år.

“Vi regner med at lave en håndfuld af den slags investeringer over de næste år. Både med udenlandske fonde som Antler eller med hjemlige partnere. Det er interessant at tiltrække kapitalen og ekspertisen fra udlandet, fordi det udvider vores muligheder for at eksportere løsningerne senere hen og skabe endnu større virksomheder,” fortæller han og tilføjer:

“Vi forventer, at det på langt sigt kommer til at skabe flere hundrede virksomheder, der kan positionere Danmark endnu bedre i den globale grønne omstilling af erhvervslivet.”

Danmarks Grønne Fremtidsfond blev etableret i 2019, og siden september 2020 har de fire fonde i samarbejdet kunnet dele ud af de samlet 25 mia. kr. til rådighed.