Af

En pæn stigning til Novo Nordisk var mandag med til at opveje kursfald til blandt andet Mærsk-aktierne, og samlet endte det danske eliteindeks, C25, i et beskedent plus.

Ved børslukning lå C25-indekset 0,3 pct. højere i indeks 1099,94. Størstedelen af aktierne i indekset endte imidlertid i rødt, efter at USA i slutningen af sidste uge, hvor det danske marked var lukket, varslede nye tiltag i sin globale toldkrig.

Fra 10. juni planlægger den amerikanske præsident, Donald Trump, at lægge 5 pct. på al import fra Mexico. Siden skal tolden støt stige til 25 pct., indtil al ulovlig indvandring over grænsen mellem USA og Mexico er blevet stoppet.

- Det, der generelt har præget markederne, er en fortsættelse af eskaleringen af handelskrigen mellem USA og Kina - og nu er der så også åbnet en flanke mod Mexico, siger aktiechef Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Mens USA's varsel om øget told på import af varer fra Mexico især gik ud over de mere cykliske aktier, så var der anderledes bedre stemning omkring de defensive. I C25-indekset endte eksempelvis Novo Nordisk 3 pct. højere i 324,25 kr., samtidig med at Chr. Hansen og ISS henholdsvis steg 3,3 pct. til 720,80 kr. og 1,9 pct. til 191,65 kr.

- Der er ingen tvivl om, at i det miljø, vi er i nu med vækstopbremsning, så har handelsretorikken og en eskalering af handelskrigen en meget negativ effekt i forhold til recessionsfrygten. Og netop de cykliske sektorer med selskaber, som er konjunkturfølsomme, har vi set være negativt påvirket af det her, siger Otto Friedrichsen.

FLERE SÆNKEDE KURSMÅL

Mærsk-koncernen, som gennem et stykke tid har været påvirket af handelskrigen mellem USA og Kina, havde en skidt mandag med et fald til B-aktien på 3,6 pct. til 6922 kr. og et fald til A-aktien på 3,2 pct. til 6610 kr. For B-aktien gav det en bundplacering i C25-indekset.

Foruden de negative toldnyheder blev rederigiganten også ramt af et sænket kursmål hos Goldman Sachs, der nu har et kursmål på 9200 kr. mod før 9800 kr. Anbefalingen er dog stadig "køb".

Også Rockwool, der faldt 2,1 pct. til 1673 kr., var påvirket af analysenyt, da Morgan Stanley har indledt dækning af aktien med den negative anbefaling "undervægt" og et kursmål på 1560 kr.

Danske Bank blandede sig ligeledes med de faldende aktier i C25-indekset, hvor aktien i Danmarks største bank gik tilbage med 0,4 pct. til 109,60 kr. Danske Bank kunne mandag oplyse, at banken har solgt sin portefølje af estiske privatkunder for lidt over 3 mia. kr.

Med i det positive felt af C25-aktier endte Genmab med et plus på 1,8 pct. til 1168 kr. Det skete, efter at biotekfirmaet mandag kunne fortælle, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har kappet fire måneder af behandlingstiden for ansøgningen om en udvidet godkendelse af selskabets kræftmiddel Darzalex.

FDA venter nu at komme med en tilbagemelding om en eventuel godkendelse som førstebehandling sammen med Velcade og kemoterapiformen Thalidomid samt hormonpræparatet Dexamethason allerede den 26. september. Darzalex er i forvejen godkendt i en lang række kombinationer i USA.

Uden for eliteindekset kom Glunz & Jensen, der leverer løsninger globalt til prepress-industrien, med regnskab for 2018/19, og det visete et underskud på bundlinjen mod et overskud året før. Aktien i Glunz & Jensen reagerede på regnskabet ved at stige 0,4 pct. til 46 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finashuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab

Dansk Erhverv: Færre nye selskaber skyldes IVS-død

Aktier: Renteindikationer fra Fed sender markederne markant op i Asien