Af

En eskalering af handelsstriden mellem USA og Kina var mandag med til at give de danske aktier en hård start på ugen, hvor Ambu endte nederst i C25-indekset, som sluttede stort set uden lyspunkter. Indekset faldt 2,1 pct. til 1101,88.

Stort set samtlige af indekset aktier sluttede mandag i rødt, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, i løbet af weekenden truede Kina med en langt værre handelsaftale, end den der i øjeblikket forhandles om, hvis han genvælges i 2020.

Eneste selskab, der klarede frisag, var Chr. Hansen, hvis aktie uden selskabsspecifikt nyt steg 0,4 pct. til 709 kr.

Sidste uges forhandlinger mellem USA og Kina om de to landes handelsforhold endte uden en aftale, og fredag gjorde Trump alvor af sine trusler og hævede tolden på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar.

Mandag svarede Kina igen ved at varsle en toldstigning på amerikanske produkter til en samlet værdi af 60 mia. dollar fra 1. juni. Striden mellem de to lande er eskaleret, vurderer Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Det lægger yderligere til usikkerheden, der hersker i øjeblikket. Vi skal nok bare acceptere, at der vil være usikkerhed om, hvor vi lander, et stykke tid endnu, siger han.

AMBU ATTER TIL BUNDS

Nederst i eliteindekset endte Ambu-aktien for anden dag i træk. Fredag faldt aktien 20,4 pct., efter at selskabet annoncerede topchef Lars Marchers afgang.

Ny mand i direktørstolen er Juan-José Gonzales, der starter onsdag 15. maj. Ambu-aktien faldt mandag yderligere 10,3 pct. til 125,60 kr.

- Man ser ofte, at en ny CEO vil have nogle mål, der er håndterbare, så det er der en frygt for vil ske her. På nøgletalssiden er Ambu en aktie, der er høje forventninger til, så her er der chance for at blive skuffet, vurderer Martin Munk.

Det schweiziske finanshus UBS har valgt at sænke anbefalingen af aktien i Vestas, så den nu lyder på "neutral", mens den før var "køb". Nedjusteringen kommer efter en stærk periode for aktien, hvilket ifølge UBS efterlader et begrænset potentiale.

Aktien faldt mandag 4,5 pct. til 544,20 kr. Med mandagens fald indregnet er Vestas-aktien steget 10,6 pct. i 2019.

Jyske Bank fik ifølge Reuters sænket sit kursmål hos JPMorgan til 280 kr. fra 300 kr. Aktien faldt 2,4 pct. til 255 kr.

TRÆNER FORLÆNGER MED FCK

Uden for det danske eliteindeks var flere selskaber mandag aktuelle med regnskaber. Et af disse var Parken, som måtte se sit underskud vokse i årets første kvartal.

På et pressemøde efter offentliggørelsen kom det frem, at Ståle Solbakken, der netop har ført FC København til endnu et dansk mesterskab, har forlænget sin kontrakt med yderligere to år til 2023. Parken-aktien endte mandag uændret i 110 kr.

Også porebetonproducenten H+H International aflagde mandag regnskab. Toplinjen blev i årets første kvartal løftet til 666 mio. kr. fra 434 mio. kr. året før. Bundlinjen gav et overskud på 39 mio. kr. Aktien steg 2,8 pct. til 112 kr.

Netcompany-aktien steg mandag 0,5 pct. til 250 kr. Selskabet offentliggjorde mandag, at det har købt hollandske QDelft for 5 mio. euro. Prisen kan vokse baseret på selskabets finansielle præstationer i fremtiden.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Kapitalfond skyder millioner i hurtigtvoksende norsk frisørgigant: Direktør vil gøre frisørkæde til den største i Danmark

Dansk digital HR-platform rejser tocifret millionbeløb

Trumps Kina-tweets rykker markedet: "Man kan godt have ham mistænkt for at byde ind med positive ting, når markedet går lidt nedad"

BMW 3-serien overgår sig selv: Masser af power og 17 km/l i snit

It-ekspert om sexafpresning: Slet mail uden beviser

Britisk finansminister vil gå af i protest mod Boris Johnson

Sol, sand og en 1,5 billion dollar offshore økonomi: De Britiske Jomfruøer kæmper mod gennemsigtighed

Ugen der kommer: Mays afløser overtager Downing Street 10

S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse