Af

Vestas kan komme i centrum fredag, når aktiehandlen starter, efter at det torsdag aften kom frem, at vindmølleselskabet har indgået en aftale med den tyske projektudvikler Sowitec om at købe 25,1 pct. af aktierne i selskabet. Oveni skydes den amerikanske regnskabssæson i gang fredag eftermiddag, hvor JPMorgan og Wells Fargo åbner ballet.

Inden da ligger futures på de ledende indeks i USA i plusser på op til 0,2 pct., mens futuren på det tyske Dax-indeks lægger an til et lille fald på 0,02 pct.

Torsdag faldt det danske eliteindeks, C25, med marginale 0,03 pct. til indeks 1140,42, hvilket næsten er på niveau med indekset for en uge siden, hvor C25 gik på weekend i 1143,93.

VESTAS I BALANCEGANG

Vestas kan med købet af den tyske projektudvikler komme i konkurrence med selskabets egne kunder, påpeger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

- Det er spændende og nyt, men det er bestemt ikke uden risiko. Vestas kommer i et eller andet omfang i direkte konkurrence med selskabets kunder. Det behøver ikke at være et problem, men det er en balancegang, siger Jacob Pedersen.

Vestas køber til at begynde med kun en minoritetsandel af den tyske projektudvikler. Oveni får det danske selskab ifølge aftalen også en option på at købe de resterende aktier i selskabet i løbet af de næste tre år. Sowitec har omkring 60 projekter inden for landvind og solenergi rundt om i verden med en samlet kapacitet på mere end 2600 megawatt (MW).

Aktieanalysechefen påpeger dog også, at det ikke er første gang, at en udvikler af vedvarende energiprojekter har slået pjalterne sammen med en leverandør. Eksempelvis købte General Electric for to år siden danske LM Wind, der producerer vindmøllevinger og i dag fortsat leverer vinger til andre aktører.

- Det er ikke en umulig balancegang, men Vestas må sidde med en rigtig god indsigt i, at det her selskab og kunderne tjener rigtig mange penge. Det har de måske gjort i en periode, men jeg er ikke overbevist om, at kunderne kommer til at tjene styrtende med penge på de projekter, som de i øjeblikket har presset priserne på hos Vestas, siger Jacob Pedersen.

Vestas faldt med 0,2 pct. torsdag til 593,80 kr.

ANALYTIKERNES JUSTERINGER

Et par selskaber har fået efterset kurs og anbefaling, siden markedet lukkede torsdag.

Forsikringsselskabet Topdanmark, der steg med 1,9 pct. til 339,80 kr. torsdag, har fået sænket anbefalingen til "sælg" fra "hold" af den svenske finanskoncern SEB. Samtidig er kursmålet blevet sænket til 310 kr. fra 313 kr., viser data fra Bloomberg News.

Nordea har også en salgsanbefaling af Topdanmark, men har hævet sit kursmål til 300 kr. fra 280 kr.

Og så har FLSmidth fået hævet kursmålet af analytikerne hos Goldman Sachs til 460 kr. fra tidligere 450 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det endvidere af Bloomberg.

En aktie i FLS steg 1,4 pct. til 312,50 kr. torsdag.

UDBYTTER GIVER TEKNISK PRES

I forbindelse med sæsonen for generalforsamlinger følger den tilsvarene for udbetalinger af udbytte, hvilket kan give et teknisk pres på aktiekursen.

Fredag fragår udbytte på 13 kr. i Schouw & Co., der steg 0,4 pct. 495,80 kr., på 2 kr. i Norden, der lagde 3,2 pct. til aktiekursen til 100,60 kr., 20 kr. i Gyldendal, der i går steg 0,4 pct. til 472 kr., i Parken fragår 2,50 kr. fredag efter en stigning i kursen på 0,5 pct. til 103 kr. torsdag, og hos TCM Group er der tale om et udbytte på 4,75 kr. per aktie. TCM faldt 0,5 pct. til 109,50 kr. torsdag.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finashuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab

Dansk Erhverv: Færre nye selskaber skyldes IVS-død

Aktier: Renteindikationer fra Fed sender markederne markant op i Asien