Aktiestatus i USA: Nye kursfald - nu 5 pct fra toppen
Foto: Brendan Mcdermid / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Handelskrigens optrapning fortsætter, og det øger nervøsiteten blandt investorerne. Derfor sendes de amerikanske aktier, der fredag afsluttede årets hidtil værste uge med et fald på 3,1 pct., atter kraftigt nedad mandag.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder mandag kl. 12:10, amerikansk østkysttid, med 2,4 pct. Indekset er nu mere end 5 pct. under sin top, som blev nået forrige fredag.

Dow Jones-indekset taber desuden 2,3 pct., men værst går det for teknologitunge Nasdaq, som smider 3,1 pct.

OVERRUMPLET AF NY TOLD

USA's præsident, Donald Trump, overrumplede markedet torsdag aften, netop som handelsforhandlingerne med Kina var blevet genstartet, ved at varsle told på 10 pct. på kinesiske varer for yderligere 300 mia. dollar fra september.

Mandag kan Bloomberg News så fortælle, at Kina har reageret ved at instruere alle statsejede selskaber om ikke at købe amerikanske landbrugsvarer. Samtidig er den kinesiske valuta atter blevet svækket - nu til mere end 7 yuan for en dollar for første gang siden finanskrisen. En lavere valuta er umiddelbart godt Kinas konkurrenceevne og modvirker den amerikanske told, og præsident Trump har mandag beskyldt Kina for at manipulere med sin valuta.

- Ethvert håb om en hurtig løsning med Kina falmer, siger Ryan Detrick, seniorstrateg hos LPL Financial, til nyhedsbureauet Reuters.

Hos JPMorgan Chase mener Jonathan Cavenagh, chef for valutastrategi, at en mere aggressiv amerikansk centralbank eller nye, positive handelsforhandlinger er det eneste, som kan vende stemningen.

- Markedet har brug for en fejlstrømsafbryder, siger Cavenagh til Bloomberg News.

Oven i hatten viste nøgletal fra USA mandag, at aktiviteten i servicesektoren i juli faldt mere end ventet - og til sit laveste niveau i tre år.

FAANG OG CHIPS HÅRDT RAMTE

Det er den vigtige it-sektor, som udgør cirka 22 pct. af S&P 500-indekset, som trækker mest ned denne mandag med et fald på 3,5 pct. Værst går det i undergruppen af chipproducenter, som smider 4,1 pct., men hardware følger dog lige efter med minus 4,0 pct.

Blandt chipproducenterne falder Intel med 3,9 pct., mens Nvidia mister 6,6 pct. Broadcom taber samtidig 3,7 pct., og Texas Instruments bakker 3,6 pct.

Denne mandag er der ingen af S&P 500-indeksets 11 hovedsektorer, der kan fremvise et plus, hvor kommunikationsservice mister 2,7 pct., finans taber 2,6 pct., og cyklisk forbrug daler 2,5 pct.

Det er de store navne med Faang-aktierne som svinger taktstokken over markedet. Facebook mister 3,4 pct. Apple daler 4,5 pct. Amazon trækker sig 2,6 pct. Netflix er minus med 4,0 pct. Og Googles moderselskab, Alphabet, taber 3,0 pct.

Apple er nu faldet med 8,5 pct. de seneste tre handelsdage - trods et noget bedre end ventet regnskab for tredje kvartal, som blev lagt frem tirsdag aften i sidste uge.

Udover det er der også minus til Microsoft på 2,6 pct., ligesom Bank of America og JPMorgan mister henholdsvis 4,4 og 2,7 pct., da den tiårige rente falder med 9 punkter til 1,76 pct.

INGEN KLIMAKVALER

Lyspunkterne er få i S&P 500, hvor Tyson Foods, USA's største kødproducent, topper med et plus på 8,9 pct. Det skyldes et regnskab for selskabets tredje kvartal, som var bedre end ventet på bundlinjen, selv om salget kom lavere ind end ventet. Koncernen var hjulpet af, at amerikanerne endnu ikke har taget klimakampen med til bords og derfor stadig sluger masser af bøffer og burgere.

Mandag er der også plusser til flere producenter af håndvåben. Stigningerne kommer efter weekendens to triste massedrab i USA. Typisk handles våbenaktierne op efter den slags tragiske begivenheder, fordi markedet venter et øget efterspørgsel hos forbrugerne inden mulige stramninger i våbenlovgivningen.

Blandt andet stiger American Outdoor Brands, der producerer Smith & Wesson, med 1,9 pct. Også Vista Outdoor, som producerer ammunition, går frem med 1,2 pct.

/ritzau/FINANS

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Tobaksboss: "Vi er ét opkøb fra at være verdens største"

Udlejningsportal med dansk stifter henter 300 mio kr

Kåre Schultz' Teva står til milliardgevinst, hvis Lundbeck får held med opkøb

Her er aktiechefs fire farlige aktieråd: Sådan vinder du Børsens aktiespil

Aktieåbning i USA: Røde tal efter olieangreb - Lundbeck-køb bankes op

Analysechef om at Draghi vil have politikerne frem i førersædet: "Det er svært at bruge finanspolitik som den cykliske udjævner"

Nestor i dansk biotek står til at blive forgyldt efter Lundbecks købstilbud: "Pragtfuldt at blive valideret med sådan et købstilbud"

Skattestyrelsen retter krav mod Nordea i udbyttesag: Kræver 900 mio

Dansk tobakskæmpe køber hollandsk cigarfirma for 1,5 mia kr