Aktieluk i USA: Største ugefald i år - it igen hårdest ramt
Foto: Brendan Mcdermid / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier fortsatte fredag den nedtur, som Donald Trump udløste torsdag aften, da han på Twitter varslede en optrapning af handelskrigen med Kina i form af ny told på kinesiske varer. Kursfaldene gik siden kloden rundt med minusser i Asien og i Europa, inden den altså fortsatte i USA.

Det brede S&P 500-indeks faldt fredag med 0,7 pct. efter et minus på 0,9 pct. torsdag, og dermed endte ugen med indeksfald hver eneste dag og den største ugentlige tilbagegang - på 3,1 pct. - siden bunden ved juletid sidste år.

Dow Jones-indekset smed samtidig 0,4 pct., og teknologitunge Nasdaq bakkede fredag med 1,3 pct.

RISIKO FOR KORREKTION

Trumps melding kom, som markedet lige havde fået fri bane. USA's centralbank var onsdag som ventet gået ned ad lempelsens sti med en rentesænkning, og der var en tro på, at der med våbenhvilen i handelskrigen var ro på frem til næste forhandlingsrunde til september. Nu er udsigterne dog forandret.

- Man kan komme til at se en korrektion på mere end 5 pct. i august. Rentekanonen er skudt af nu, så der kommer til at mangle noget til at holde markederne oppe, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at august er den måned, amerikanerne går på ferie, og det betyder ringere interesse for de USA's aktier, hvorfor perioden august, september og oktober faktisk er den eneste, der historisk i snit har givet et negativt afkast i S&P 500.

Ifølge seniorstrategen var en del af usikkerheden i de økonomiske data ikke kommet fra handelsusikkerheden, men fra en cyklisk lagernedbringelse, som er ved at være tilendebragt, og derfor var der, inden Trumps udmelding, lagt op til bedring.

- Men det tema er slået tilbage nu og udskudt, vi har igen en masse støj, og vendingen i data vil ske over længere tid. Renterne er nu endnu længere nede, og vi ser en udfladning af kurven, måske tilmed en invertering, og der kommer ingen penge ind i markedet, tværtimod, for nogle hedger hen imod august. Og så falder markerne.

IT HOLDT FOR

Igen fredag var det it-aktierne, som måtte holde for i nedturen. Sektoren, der udgør mere end en femtedel af S&P 500 faldt med 1,7 pct., mens den mistede 2,3 pct. torsdag. Der var også minus til energisektoren på 1,4 pct., efter torsdagens olieprisfald, der var det største fald siden februar 2015.

Blandt de store aktienavne blinkede kursudvikling rødt og atter rødt. Apple trak mest ned i S&P 500 med et minus på 2,1 pct. Den nyvarslede told vil netop ramme forbrugsvarer som iPhonen.

Microsoft faldt også med 0,8 pct., mens Amazon mistede 1,7 pct. Netværkskæmpen Cisco smed desuden 3,9 pct.

Der var også minusser til Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, på henholdsvis 1,9 og 1,3 pct.

REGNSKABSTRAVLHED

Regnskabssæsonen fortsatte fredag uagtet handelskrig og rentesænkninger.

Blandt andet lagde de to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron deres kvartalstal frem. Trods bedre end ventede regnskaber blev det dog ikke til plusser, Exxon mistede 1,0 pct., mens Chevron faldt marginalt, da tallene druknede i olieprisens nedtur.

Trods et underskud i sit første kvartal klarede telekoncernen Sprint, der er i færd med at fusionere med T-Mobile US, sig bedre end ventet. Nyheden om, at også delstaten Texas vil gå med i et søgsmål for at blokere den ellers godkendte fusion, sendte dog aktien ned med 5,9 pct.

LETTELSENS RALLY

Top og bund i S&P 500 blev også styret af regnskaber denne fredag. Newell Brands endt højest med et plus på 14,2 pct., da indretningskæden klarede sig bedre end frygtet i kvartalet.

Fortinet, der gør sig inden for it-sikkerhed, fulgte efter. For ottende kvartal i træk overgik selskabet forventningerne til indtjeningen, ifølge data fra Bloomberg News, samtidig med at selskabet leverede en opjustering. Aktien steg 8,9 pct.

I den anden ende fik Netapp hug. Koncernen, som producerer lagerenheder og it-hardware, faldt 20,2 pct. Netapp vendte i sit regnskab rundt på en tallerken og forudser nu et omsætningsfald i år på 5 til 10 pct. mod tidligere en mindre positiv vækst.

/ritzau/FINANS

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Canadiere hev 894 mio ud af Skat med hjælp fra banker

Udbytteskandale vokser efter fejl hos Nordea, SEB og Danske Bank: 940 mio kr kan være tabt

Storaktionærer flokkes om fynsk small cap-selskab: Aktien er braget op med 47 pct. på én måned

Løkke ville hele tiden have Ellemann som formand

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Eksperter spår hop i oliepris efter bomber i Saudi-Arabien: "Det er et chok til oliemarkedet, og vi vil helt sikkert se højere priser"

DNB på vej med lavere priser på formueforvaltning

Mindeplads for Kim Larsen i København bliver afvist af familien

Eks-premierminister kalder Boris Johnson populist