Markedet lukker: Handelsspændinger blussede op - FLSmidth og Mærsk dykkede
Foto: Murad Sezer / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Storpolitik og handelsspændinger dikterede retningen på de globale aktiemarkeder fredag, hvor det danske C25-indeks lukkede i rødt på ugens sidste handelsdag med et fald på 1,8 pct. til indeks 1118,53.

Den negative stemning gennemsyrede markederne fra handelsstart til slut fredag, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag aften i et tweet varslede ny told for milliarder på kinesiske varer fra 1. september.

Fredag svarede kineserne igen på udmeldingen og lod markederne forstå, at man var klar til at gøre gengæld, hvis USA gør alvor af udmeldingen.

Handelsspændingerne mellem USA og Kina ramte særligt cykliske aktier hårdt, og FLSmidth og Mærsk var nogle af de aktier, som blev trykket til bunds i dagens handel.

- Som forventet havde transportaktierne det hårdt - altså Mærsk, DSV og D/S Norden. De fik mange stryg i dag, og det havde vi også forventet efter udspillet mellem Trump og Kina, siger børsmægler Jim Søborg Hansen fra ABG Sundal Collier.

Mærsk B-aktien endte dagen med et fald på 4,8 pct. til 7332 kr.

FLSmidth endte 5,2 pct. lavere til 263,60 kr., mens DSV faldt 3,8 pct. til 633 kr.

DS Norden gik på weekend med et fald på 4,6 pct. til 97,10 kr.

I toppen af indekset huserede dagen igennem de defensive aktier. Som den eneste af indeksets 25 aktier endte Tryg fredag med en stigning på 0,8 pct. til 209,80 kr.

- Defensive aktier har klaret sig bedre i dag. Lidt specielt er det - synes jeg - at vi ikke har set paniksalg fra kunderne. Til gengæld har vi set pæn købsinteresse for defensive aktier fra både danske og udenlandske kunder, forklarer Jim Søborg Hansen.

JAPANSK AMBU-KONKURRENT SKUFFEDE MARKEDET

Fredag var der konkurrent-nyt til Ambu, som på ugens sidste handelsdag faldt med 1,8 pct. til 97,26 kr.

Det skete, efter at selskabet fra morgenstunden fik nyt fra sin konkurrent på markedet for endoskoper, japanske Olympus, der åbnede bøgerne for første kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20.

Kvartalet skuffede analytikerne, da det gav et driftsresultat på 14,8 mia. yen mod ventet 15,2 mia. yen ifølge Bloomberg News. Nettooverskuddet blev 8,6 mia. yen mod ventet 10,4 mia. yen. Nettoomsætningen kom ind på 181,9 mia. yen mod ventet 180,8 mia. yen.

ANALYTIKERNE RETTEDE TIL

Alm. Brand kunne fredag notere sig et fald på 1,2 pct. til 60,10n kr. Det til trods for at aktien sent torsdag fik løftet kursmålet hos SEB, som nu sigter efter 73 kr. mod tidligere 69 kr. SEB gentog sin købsanbefaling af bank- og forsikringsaktien.

NNIT kom også en tur igennem analytikernes regneark fredag, da ABG Sundal Collier sænkede kursmålet for aktien til 110 kr. fra 165 kr. Anbefalingen "hold" blev gentaget.

NNIT-aktien gik på weekend med et fald på 3,8 pct. til 100,80 kr.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Maersk.com omsætter for 135 milliarder: "Det er et af verdens største websites"

Strøm er perfekt til en Bentley

Socialt fodboldnetværk runder vigtig milepæl med en mio brugere

Arktisk eventyr med kurs mod nord

Løkke med et sidste svirp til Venstres medlemmer: Nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end jer

Helle Ib: Tre ting er værd at hæfte sig ved i Ellemanns første landsmødetale

Redaktionens favoritter: Det optager redaktionen

Mærsk-topchef overvejer ny ledelsesstruktur efter Toft-afgang