Markedet lukker: Novo og andre tunge aktier holdt C25 i minus
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Penge Af
Med nogle af indeksets sværvægtere som Novo Nordisk, Carlsberg, Ørsted i negativ udvikling fik det danske C25-indeks fredag aldrig rigtig en fair chance for at følge med de europæiske kolleger på vej mod en positiv slutning på ugen.

Indekset lukkede i 1124,03 - eller 1,0 pct. lavere - mens det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks lå i status quo ved dansk lukketid.

- Når vi ikke kan følge med, så skyldes det jo, at nogle af de tunge drenge, især Novo, fylder en del, konstaterer senioraktiehandler i Sydbank Christian Thatje.

Generelt noterer han, at udsigterne til en amerikanske rentesænkning sætter sig som en positiv stemning i aktiemarkedet, hvor aktiviteten dog er begrænset på grund af ferie. Volumen lå fredag 30 pct. under det gennemsnitlige, vurderer aktiehandleren.

Novo Nordisk faldt 2,5 pct. til 318,75 kr. som et ekko af tilbagegangen for medicinalaktierne i USA i torsdagens amerikanske handel.

Anledningen var, at Trump-regeringen sløjfer forsøget på at presse amerikanske sygekasser og forsikringsselskaber til at sende de rabatter, de får hos medicinalselskaberne, videre til patienterne. Og det efterlader producenterne i fokus i Trump-regeringens ønske om lavere medicinpriser.

- Nu kommer valgkampen, og det bliver mere konkret, at de kan ramme dem, skønner Christian Thatje.

Coloplast hægtede sig godt på med et fald på 1,7 pct. til 786,80 kr., og Genmab faldt 2,3 pct. til 1171 kr.

Men i det tilfælde skaber det ifølge Christian Thatje støj, at Genmab mandag sætter, hvad der svarer til 2,8 mio. aktier på børsen, uden at markedet ved, hvad kapitaludvidelsen skal bruges til.

SYMPATIFALD HOS BRYGGERIER

Nede i indekset sluttede også Carlsberg med et minus på 1,3 pct. til 900,20 kr. Bryggeriaktien fik ellers skulderklap af den canadiske storbank RBC, der løftede kursmålet for bryggeriaktien til 1010 kr. fra 900 kr.

- Jeg tror, at det skyldes, at AB Inbev også er presset. Så sektoren er under pres. Måske fordi det er usikkert, om AB Inbevs notering af Budweiser-aktier i Hongkong gennemføres, siger Christian Thatje.

Royal Unibrew faldt 1,7 pct. til 481,40 kr.

MINDRE TYNGDE TIL ØRSTED

Ørsted tabte 0,8 pct. til 609,20 kr., selv om den spanske bank Santander løftede kursmålet til 615 kr. fra 510 kr.

Vægtningen af aktien i det brede KAX Cap-indeks, der omfatter samtlige aktier på fondsbørsen i København, blev torsdag ændret til 9 pct. da den ramte loftet på 10 pct. i det cap'ede indeks.

Allernederst i C25 lukkede Demant med et tab på 5,0 pct. til 196 kr. Og grunden er ifølge Christian Thatje, at selskabet ikke har formået at tage store skridt fremad hos den offentlige amerikanske salgskanal Veteran Affairs (VA) i maj og juni på trods af lanceringen af topproduktet Oticon Opn S i maj.

RENTELØFT TIL GAVN FOR BANKER

Øverst i C25 lukke Pandora med et plus på 3,2 pct. til 262 kr.

For den volatile aktie var stigningen uden selskabsspecifik forklaring, mens renteudviklingen i USA lå til grund for fremgangen for Jyske Bank på 0,9 pct. til 228,70 kr.

Den tiårige amerikanske rente steg torsdag og trak alle banker op i USA og siden Europa op.

Danske Bank lukkede med et plus på 0,8 pct. til 103,60 kr.

FORTSAT PRES PÅ B&O

Fredag satte presset på aktien i Bang & Olufsen ind med et fald på 3,7 pct. til 44,50 kr. efter et plus på 5,7 pct. torsdag.

Kursstigningen kom trods et skuffende regnskab fra Struer-selskabet - men aktien steg blandt andet på topchef Henrik Clausens udtalelse om, at andet halvår 2019/20 vil være et vendepunkt for virksomheden.

ABG sænkede efterfølgende sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold", mens kursmålet blev sat ned til 37 kr. fra 40 kr.

Transportgiganten DSV fik løftet kursmålet af Jefferies med knap 10 pct. til 750 kr. Finanshuset anbefaler fortsat "køb".

DSV steg 0,3 pct. til 634,80 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finanshuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Britisk finansminister: No deal-brexit vil skubbe Storbritannien i recession

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab