Penge Af
Det danske aktiemarked danser lidt på stedet mandag middag, hvor fredagens gode jobrapport fra USA er med til at holde den generelle stemning nede, mens analyseændringer er med til at holde eksempelvis Ørsted i positivt terræn.

Samlet går det danske eliteindeks, C25, tilbage med 0,1 pct. til 1139,93. Overordnet er stemningen en smule skeptisk, på trods af at den amerikanske arbejdsmarkedsrapport mod slutningen af sidste uge viste en stærkere jobvækst end ventet.

Normalt ville det betyde god stemning i markedet, men fordi den gode jobrapport kan blive et argument for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til ikke at sænke renten på næste rentemøde, så tager investorerne negativt imod det.

- Der har været folk, som har troet, at rentereduktionen i USA skulle blive på helt op mod 50 basispoint. Men så kommer der en stærk arbejdsmarkedsrapport, og så tror folk pludselig ikke på 50 basispoint mere, og så falder aktierne, siger Tue Østergaard, der er aktiechef hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

- Det går godt i den underliggende økonomi, men fordi renterne ikke skal sættes så meget ned, så falder aktiemarkedet. Det er en logik, som er lidt bagvendt. Men ikke desto mindre er det netop det, der foregår, fortsætter han.

GOLDMAN KIGGER PÅ DANSKE AKTIER

Blandt de danske enkeltaktier er Ørsted mest stigende med et plus på 2,5 pct. til 607,20 kr., efter at Goldman Sachs har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "neutral" og skruet kursmålet op til 700 kr. fra 525 kr.

Goldman Sachs har også haft Mærsk igennem regnearket, og her bliver anbefalingen sænket til "neutral" fra "køb", og kursmålet bliver sænket til 9000 kr. fra 9200 kr. Mærsks B-aktie ligger 1 pct. lavere i 7878 kr.

En af de andre faldende aktier er Novo Nordisk, som dykker med 1,9 pct. til 332,75 kr. Ifølge Tue Østergaard hænger kursfaldet sammen med udtalelser fra USA's præsident, Donald Trump, om, at han vil have ændret medicinalpriserne i USA, så ingen amerikaner skal betale mere end den laveste pris i noget land for medicinalprodukter.

- Aktiemarkedet har utroligt svært ved at vurdere, om de her ønskede prisnedsættelser kan implementeres, fordi systemet er så kompliceret. Der er rigtig mange parter og rigtig mange arbejdspladser på spil, og i det hele taget er der rigtig store ting på spil, siger aktiechefen fra ABG Sundal Collier.

Foruden Ørsted og Mærsk har også Danske Bank og Nordea fået ændret deres kursmål. Det er Barclays, der for Danske Banks vedkommende sænker kursmålet til 148 kr. fra 161 kr. og gentager den positive anbefaling "overvægt", mens Nordea har fået reduceret sit kursmål til 52,25 kr. fra 54,51 kr. og gentaget sin neutrale anbefaling "ligevægt".

Danske Bank-aktien reagerer ved at falde 0,7 pct. til 105,55 kr., mens Nordea-aktien ligger uændret i 50,69 kr.

TRYG HÆVES FORUD FOR REGNSKAB

Også Tryg ser ud til at være påvirket af et ændret kursmål, da Handelsbanken frem mod regnskabet for andet kvartal på onsdag har hævet sit kursmål for aktien til 220 kr. fra 193 kr.

Anbefalingen af Tryg-aktien, der stiger 0,4 pct. til 219,80 kr., er uændret "hold".

Endelig er der også fokus på ISS, efter at den franske konkurrent Sodexo har afleveret salgstal for sit tredje kvartal af 2018/19.

Set over de første ni måneder af regnskabsåret havde Sodexo en organisk vækst på 3,5 pct., men i sidste kvartal af regnskabsåret ventes væksten at køle af.

Samlet set venter Sodexo nemlig en organisk vækst på 3 pct. for hele året, hvilket dog er i toppen af forventningsintervallet fra selskabet selv.

ISS-aktien reagerer på konkurrentens meldinger ved at stige 0,7 pct. til 193,75 kr.

/ritzau/FINANS

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Mægler efter sag om snyd med fremvisninger: "Det står klart for mig nu, at jeg havde svigtet min arv"

Klimafrygt slår købelyst ned: Penge bliver i lommen

Udenrigsminister: Vi har stemmer nok til brexit-aftale

Kongen af Køge er stjerne i aktiespillet: Jeg handler de samme aktier privat

Kendt tv-mægler skal give Danbolig-forretninger ny start efter skandalesag

Magiker har tryllet en forretning ud af det blå: "Det er lidt en barndomsdrøm"

Festlige Toyota Supra spejler japansk åndsliv

Boris Johnson har sendt to breve – men EU har formentlig ikke travlt med at forlænge brexitfristen

"Lad mig få Meryl Streep, sagde jeg til producenterne, og de kiggede undrende på mig"