Aktietendens: Mærsk og Pandora i fokus - spændinger mellem USA og Iran lurer i baggrunden
Pandora ramte torsdag det laveste niveau siden 2013.
Foto: Christian Liliendahl / Ritzau Scanpix
Penge Af
Der er umiddelbart lagt op til en rolig åbning på det danske aktiemarked fredag, hvor spændingerne mellem USA og Iran dog lurer i baggrunden og risikerer at ramme investorernes risikoappetit.

Amerikanerne har beskyldt Iran for at stå bag gårsdagens angreb på to olietankere i Omanbugten, hvilket dog afvises af styret i Teheran.

Indtil videre har aktiemarkedet dog reageret afdæmpet på begivenhederne, og fredag morgen indikerer futures en noget nær uændret åbning i både Europa - og senere i USA.

Den tyske DAX-future ligger således marginale 0,05 pct. højere, mens futures på de tre store amerikanske aktieindeks spænder mellem et fald i Nasdaq-futuren på 0,1 pct. og en stigning i Dow Jones-futuren på godt 0,1 pct.

Torsdag steg de amerikanske børser anført af olieaktierne - understøttet af stigende oliepriser efter angrebet i Omanbugten - og der var også plusser i Europa, hvor det danske marked dog var en af de negative undtagelser.

Det danske C25-indeks sluttede torsdag 0,4 pct. lavere i indeks 1133,81.

"Trods bombeattentat i Omanbugten, uroligheder i Hongkong med sammenstød mellem politiet og demonstranter, en stadig uforløst handelskrig samt Trump-trusler mod Tyskland viste aktiemarkederne sig endnu en gang overraskende robuste," skriver Jyske Bank i en kommentar fredag morgen.

Fredag morgen viser de asiatiske markeder en blandet udvikling - med fald i Kina, men små stigninger i Tokyo.

"Dette blandede billede forventer vi også vil præge de europæiske aktiemarkeder fra åbningen, hvorfor vi venter en flad åbning," skriver Jyske Bank, som tilføjer, at investorerne fra morgenstunden holder øje med kinesiske nøgletal, som efter en forsinkelse nu står til at blive offentliggjort kl. 9.

De kinesiske nøgletal omfatter udviklingen i industriproduktionen og detailsalget, hvilket begge er for maj.

Der er ikke de store selskabsspecifikke nyheder fremme om de danske selskaber, men Pandora skal forsøge at rette sig fra det laveste niveau siden 2013. Aktien faldt torsdag 3,7 pct. til 223 oven på et nedjusteret kursmål fra Jyske Bank.

Fredag kommer Københavns Lufthavne med trafikstatistik for maj. Selskabets aktie faldt torsdag med 0,4 pct. til 5740 kr.

A.P. Møller-Mærsk kan få opmærksomhed i forbindelse med den ugentlige opgørelse over raterne på containerfragt ud af Shanghai. Mærsk B steg torsdag 0,5 pct. til 7226 kr.

Drilling, der steg 0,6 pct. til 450 kr., kan komme i fokus i forbindelse med prisstigningerne på olie, der sendte energisektoren i vejret i USA torsdag.

Torm og D/S Norden kan også komme i fokus i forbindelse med torsdagens angreb på to olietankere ud for Oman, der kan påvirke rater og trafikforhold. Torm faldt 0,6 pct. til 53,70 kr., og D/S Norden lukkede 0,3 pct. lavere i 90,60 kr.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Maersk.com omsætter for 135 milliarder: "Det er et af verdens største websites"

Strøm er perfekt til en Bentley

Socialt fodboldnetværk runder vigtig milepæl med en mio brugere

Arktisk eventyr med kurs mod nord

Løkke med et sidste svirp til Venstres medlemmer: Nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end jer

Helle Ib: Tre ting er værd at hæfte sig ved i Ellemanns første landsmødetale

Redaktionens favoritter: Det optager redaktionen

Mærsk-topchef overvejer ny ledelsesstruktur efter Toft-afgang