Aktieluk i USA: Kursfald på ny handelsuro - chipaktierne i bunden
Foto: Kevin Lemarque/Ritzau Scanpix
Penge Af
Onsdag faldt aktiemarkederne i USA, da it-aktierne trak ned, mens investorerne atter holdt øje med handelsspændingerne mellem USA og Kina.

Det brede S&P 500-indeks mistede 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset faldt det samme. Nasdaq bakkede desuden 0,4 pct.

NYE TRUMP-TRUSLER

Humøret i markedet har ellers været noget højere den seneste uges tid på baggrund af, at den amerikanske centralbank har indikeret en større åbenhed over for en mulig rentesænkning, og da Mexico og USA fredag blev enige om en immigrationsaftale, som fjernede USA's toldtrusler mod naboen i syd.

Præsident Donald Trump var dog manden bag den mere trykkede stemning, da han i Det Hvide Hus onsdag fortalte, at han personligt blokerer en handelsaftale, med mindre Kina vender tilbage til det, man tidligere var blevet enige om. USA har beskyldt Kina for at trække sig fra tidligere løfter, hvilket den kinesiske regering har afvist.

- Dette er et marked, der ville elske at se os tilbage ved forhandlingsbordet. Jo længere disse spændinger fortsætter, jo mere skade vil det gøre på økonomien og derfor også på indtjeningen, sagde Art Hogan, chefstrateg hos National Securities, til Reuters.

IT TRAK MEST NED

Blandt sektorerne trak den vigtige it-sektor, som udgør cirka 21 pct. af S&P 500-indekset, ned med et minus på 0,6 pct. Her var det chipaktierne, der tegnede sig for det største fald med et minus på 2,3 pct.

Finansaktierne og energi faldt dog endnu mere end it med henholdsvis 1,0 og 1,4 pct. I den anden ende steg forsyningsaktierne med 1,3 pct., mens sundhedssektoren vandt 0,5 pct.

Blandt de store aktier faldt Microsoft for anden dag i træk - med 0,5 pct. - men selskabet holdt sig fortsat over en markedsværdi på 1000 mia. dollar. Også Amazon faldt med 0,5 pct., mens Cisco mistede 2,2 pct., ligesom Facebook gik tilbage med 1,7 pct. Apple bakkede 0,3 pct.

Facebook kom ud på eftermiddagen i søgelyset, da The Wall Street Journal skrev, at interne mails hos Facebook afslører, at stifter og topchef Mark Zuckerberg kendte til problematisk håndtering af brugernes data. Og det skulle være årsagen til, at koncernen søger et hurtigt forlig for at lukke sagen.

CHIPPRODUCENTER BLØDTE

I gruppen af chipproducenter faldt Nvidia med 3,0 pct. Blandt de mindre aktører mistede Applied Materials 5,1 pct., Lam Research faldt 5,3 pct., Western Digital dalede 5,7 pct., og Micron Technology gik tilbage med 5,4 pct. De fire største fald i S&P 500 denne onsdag.

Chipsektoren er kommet ind i krydsilden i handelskrigen, efter USA har sat Huawei på sin sorte liste, hvilket betyder, at amerikanske selskaber ikke må samarbejde med selskabet.

Desuden advarede finanshuset Evercore ISI mod, at efterspørgslen på hukommelseschips næppe vil vende tilbage før i andet halvår af 2019, skrev Bloomberg News. Evercore sænkede derfor sin anbefaling af Lam Research, mens kursmålene og estimaterne for Applied Materials, Micron og Western Digital blev beskåret.

I gruppen af finansaktier mistede JPMorgan 1,3 pct., Wells Fargo faldt 2,9 pct., og Berkshire Hathaway dalede med 1,0 pct., mens der var minusser på 1,1 og 0,8 pct. til Exxon Mobil og Chevron blandt energiaktierne.

BESKEDNE KURSHOP I TOPPEN

I toppen af S&P 500-indekset var der ikke de store kurshop. Mest stigende var Alexion Pharmeceuticlas, der uden særlige nyheder vandt 3,0 pct.

CF Industries fik også et plus på 2,5 pct. Koncernen, som gør sig inden for gødning, kan ifølge Bloomberg News opleve et indtjeningsløft på grund af stigende priser og en vækst i majssåningen efter oversvømmelser nær Mississippi-floden.

Uden for S&P 500-indekset hoppede Synlogic med 25,2 pct. til 7,85 dollar, da biotekselskabet indgik en aftale med Gingko Bioworks, der vil købe aktier i Synlogic til en kurs på 9,00 dollar, samtidig med at Synlogic køber adgang til Gingkos platform til celleprogrammering. Med aftalen bliver Gingko den største aktionær i Synlogic.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerEn moderne Hammershøi: Unik kunstner du kan investere i

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


Løber vi aldrig tør for energi? Altså aldrig, aldrig?

Pape ærgrer sig over melding fra Ellemann: "Det er jo den endegyldige kapitulation til det socialdemokratiske velfærdssamfund"

Niels Thygesen tror ikke på krisesnak: Alting peger mod højere vækst i Europa næste år

Efter afdækning: Aarhusianske webshopejere fortsætter med falske anmeldelser, stjålne videoer og høje førpriser

Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Ugen der kommer: Demant med status efter stort hackerangreb

Efterårets farver forfører i Upstate New York

Ellemann afviser kritik af uklar formandstale

Til middag hos Karen Blixen