Danske Bank spår tre rentesænkninger i USA i år
Foto: Scanpix
Penge Af
Tre rentesænkninger på samlet 0,75 pct.point i 2019. Det er spådommen i Danske Banks seneste renteprognose for USA. Og det er tre rentesænkninger mere end tidligere forudsagt af banken.

"Vi raffinerer vort kald på Fed og tror, Fed vil levere samlet 75 basispoint i rentesænkninger i andet halvår 2019, hedder det i en analyse, hvor banken peger på sænkninger til juli, september og december."

Danske Bank henviser til, at fed funds rate justeret for inflationsforventningerne nu er for stram i forhold til Federal Reserves chefers egne langsigtede forventninger, den effektive rente på statsobligationer og økonomiske estimater for den neutrale rente, hvor den hverken sparker til økonomien eller bremser den op.

"Ved at sænke renten tre gange med samlet 75 basispoint vil Fed gøre sin pengepolitik en smule lempelig igen."

Markedet indregner ifølge Danske Bank også allerede nu to en halv rentesænkning i år, og handelen med fed funds futures peger på en sandsynlighed på 75 pct. for en lavere rente allerede ved rentemødet i juli. Den sandsynlighed bevæger sig helt op i 97,5 pct. til december. Samtidig er sandsynligheden for mere end en enkelt rentesænkning over 80 pct. til december ligesom den i januar 2019 og frem er over 50 pct. for tre rentesænkninger.

Efter seneste rentemøde i maj lod centralbankformand Jerome Powell forstå, at der ikke var argumenter for hverken en højere eller end lavere rente, men i sidste uge åbnede både Powell og andre direktører i banken op for en lavere rente.

Jerome Powell fremhævede i forbindelse med en konference i Chicago sidste tirsdag, at banken skal holde et vågent øje med konsekvenserne af de stigende uenigheder mellem USA og landets største samhandelspartnere, Kina, EU og Mexico, og at den vil agere på "passende" vis over for det.

Meldingen blev tolket som et signal om åbenhed over for en rentesænkning, og den kom blot dagen efter, at chefen for Federal Reserves afdeling i St. Louis, James Bullard, påpegede, at en rentesænkning snart kan komme på tale for at øge inflationen og tegne en forsikring på væksten i økonomien.

"Vi erkender dog, at signalerne ikke har været krystalklare, men hvis Fed fremhæver de nedadgående risici på det næste møde, tror vi også, at de vil levere på det i juli, skriver Danske Bank i sin renteprognose. Banken vurderer tillige, at renten er for stram, selv hvis USA og Kina indgår en handelsaftale."

"Vi har stadig et konstruktivt syn på USA's makroudsigter, men mener, at risikoen er større ved ikke at lempe end ved at lempe for meget, for tidligt."

Fed funds rate ligger i intervallet 2,25 til 2,50 pct. Federal Reserve holder rentemøde tirsdag og onsdag i næste uge. Her ventes en uændret rente. 78 af 79 adspurgte økonomer regner ifølge Bloomberg News med en uændret rente. En enkelt spår en rentesænkning på 25 basispoint.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

Bankerne revser vismænd: Boligejerne betaler langt højere skatter, end vismændene har regnet sig frem til

Nets-formand forsvarer udskældt aktieprogram: En realistisk gevinst er kun 3,7 milliarder

Pandora-topchef ser ikke grund til at lave store ændringer i antallet af smykkeforhandlere

Aktieluk i Europa: Små udsving op til ny renteprognose fra USA

Rentegyser i USA i aften: Powell under kæmpe pres for rentehug

De Radikale øjner ambitiøs klimaaftale i forhandlingerne