Torsdag aften sendte enzymgiganten Novozymes en nedjustering på gaden efter en tilbagegang i den organiske salgsvækst på 2 pct. i årets første fem måneder.

Det koster fredag morgen på aktiekursen. Aktien dykker fra start ca. 8 pct. til omkring kurs 301.

Før markedet åbnede, nåede SEB at sænke sin anbefaling af aktien til sælg fra hold. Samtidig sænkede banken sit kursmål for aktien til 300 fra 340 kr.

  Novozymes' forventninger til 2019 er nu, at koncernen lander en organisk salgsvækst i niveauet 1-3 pct., en vækst i årsresultatet på 3-8 pct. og en overskudsgrad i intervallet 28-29 pct.

Det er Novozymes' anden nedjustering på under to måneder. I slutningen af april, skruede koncernen forventningerne ned til den organiske salgsvækst til 3-5 pct. fra 3-6 pct. Forventningerne til væksten i årsresultatet lød som ved årets start på 5-10 pct. og til overskudsgraden var der en foirventning om et niveau på 29-30 pct.  

Chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen havde spået et kursfald på minimum 5 pct. som følge af nedjusteringen.

Tre år med skuffelser

"Vi er på tredje år, hvor vi konstant falktisk ser vækstskuffelser fra Novozymes, så investorernes tålmodighed bliver ved med at blive testet," understregede han før markedet åbnede.

  "Væksten skal rigtigt vende tilbage i andet halvår, og man skal levere på produktlanceringer. Gør man det, så er der en vækstvending, man kan købe sig ind i, men vi bliver bare ved med at se den udskudt og har set det igennem de sidste tre år," siger han videre. 

Aktien lå før dagens fald højere end ved sidste regnskabsdag, ifølge aktiechefen fordi investorerne bliver ved med at købe ind i aktien med udsigt til en vending på den lange bane.

"Men på mellemlang sigt er den meget dyr ift. den vækst, de leverer. Folk har en tendens til at sige, at den trods alt er billigere end Chr. Hansen, men Chr. Hansen leverer altså tæt på tocifrede vækstrater, mens Novozymes ligger nærmest og leverer 2-3 pct.," siger Michael Friis Jørgensen.

Aktie: Novozymes B

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


E-sport vokser eksplosivt i verden: Omsætning spås over 7 milliarder i 2019

Vulkanudbrud lukker to lufthavne på italiensk ferieø

Volvo tilbagekalder 503.000 biler efter brand ved motoren

Hedgefond-kongen der shorter den fossile økonomi

Test af førerløs bus stoppet - rammer telefon-zombie

Tivolidirektøren nægter at blive hjemme

Fintech gik ned med 45 medarbejdere - nu forsøger personerne bag igen: "Den største fejl vi begik var at vi voksede for hurtigt"

Regeringen studerer metode til at omgå USA's Iran-sanktioner

Sen forårsfrost koster frugtavlerne kassen