Udlandet skruer op for investeringer i danske boligobligationer: Bidrager til høje kurser på danskernes favoritlån
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
I april købte udenlandske investorer massivt op på det danske obligationsmarked, hvor især de obligationer, der ligger bag boligejernes fastforrentede 1,5 pct.-lån var et stort hit.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at udenlandske investorer i april øgede deres beholdning af 1,5 pct.-obligationerne i Totalkredit med næsten 10 mia. kr. Dermed sidder udenlandske investorer nu på 39 pct. af Totalkredits 1,5 pct.-obligationer mod 29 pct. i marts og 14 pct. i februar.

 Boligejernes favoritlån har de seneste måneder netop været 1,5 pct.-lånet, og den massive efterspørgsel har sendt kurserne på himmelflugt og banet vejen for et 1 pct.-lån, skriver Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit i en kommentar. 

"Udlandet spiller en stor rolle i konverteringsbølgen, som vi var vidne til ved udgangen af april, hvor boligejerne havde opsigelsesfrist. Her blev der indfriet fastforrentede lån med en høj rente for 100 mia. kr. med det primære formål at konvertere ned til 1,5 pct.-lånet. Det svarer til omkring 80.000 boligejere. Netop den opståede mulighed med 1,5 pct.-lån i en skarp kurs skal til en vis udstrækning tilskrives den massive udenlandske efterspørgsel efter obligationerne," skriver Jeppe Borre.

Jagter sikker investering med pænt afkast

Det er dog ikke kun 1,5 pct. obligationerne, der tiltrækker udenlandske investorer. Ifølge Nationalbanken ejer udlandet i dag godt 31 pct. af obligationerne bag danskernes fastforrentede lån. For et år siden var det knap 29 pct. og i 2012 var ejerandelen under 10 pct.

 "Selvom der er meget lave renter på danske realkreditobligationer, står de som en eftertragtet vare hos investorerne. En rente på 1,5 pct. eller 2 pct. betyder, sammen med den høje sikkerhed som danske realkreditobligationer står for, at udenlandske investorer retter blikket mod Danmark i jagten på en sikker investering med et relativt pænt afkast," skriver Jeppe Borre.

Han skriver, at der derudover er et ønske både i udlandet og herhjemme om en højere varighed, som sikrer kursstigning på obligationerne ved yderligere rentefald.

"Den høje udenlandske interesse skal desuden ses i lyset af centralbankernes fortsatte støvsugen af obligationer. Nok stoppede ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) nettoopkøbene ved årsskiftet, men er fortsat yderst aktive i obligationsmarkederne, den amerikanske centralbank har varslet pause i balancenedbringelsen, og den japanske centralbank fastholder deres opkøbsprogram året ud," skriver Jeppe Borre.

Ser ny konverteringsbølge

Tidligere på måneden passerede kursen på 1,5 pct.-lånet med fast rente 100 og banede vejen for et lån med blot 1 pct. i rente.

Det især handelskrigen mellem USA og Kina og politisk uro i Italien, der er årsag til rentefaldet. Det giver gode konverteringsmuligheder, mener Jeppe Borre.

 "Renterne er uden for landets grænser tilmed tikket yderligere ned, siden det danske obligationsmarked gik på forlænget weekend i onsdags, som vi kan forvente en afsmittende effekt af på mandag, når markederne herhjemme igen åbner op," skriver chefanalytikeren og tilføjer:

"Boligejere i hundredtusindvis står over for en ny opsigelsesfrist ved udgangen af juli og med det seneste rentefald og nuværende muligheder at dømme, ser vi en ny konverteringsbølge skylle ind over landet."

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finanshuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Det skal du i weekenden

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab

Dansk Erhverv: Færre nye selskaber skyldes IVS-død