Markedet lukker: Handelsstrid og svage PMI-tal præger rødt marked - Mærsk faldt inden regnskab
Foto: Francois Lenoir / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Mærsk-aktierne var blandt de hårdest udsatte i torsdagens generelt sure danske aktiemarked, der blev trukket ned af den forstærkede usikkerhed om handelskonflikten mellem USA og Kina.

C25-indekset faldt med 1,2 pct. til 1118,62 - og kun 4 aktier gik fri af nedturen.

Turbulensen ramte særligt de cykliske papirer, og i den kategori er netop Mærsk-aktierne, som også tidligere har været hårdt ramt af toldstriden.

Samtidig er der fortsat heller ingen klarhed over brexit-problematikken i Storbritannien, hvor premierminister Theresa May endnu en gang møder modstand i sit eget parti, og hvor afstemningen, der skulle være afholdt den 3. juni, torsdag blev udsat.

SVAGE NØGLETAL TRAK YDERLIGERE NED

For at gøre ondt værre, fik stemningen også et ekstra nøk nedad af svage PMI-tal fra Europa midt på formiddagen, som ud på eftermiddagen blev fulgt op af ligeledes svage PMI-tal fra den amerikanske økonomi.

- Stemningen er præget af situationen omkring USA og Kina, men den blev heller ikke bedre af, at vi fik nogle svage PMI-tal fra Europa midt på formiddagen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er frygt for, at Kina kommer med en form for gengældelse efter USA's seneste træk, der trykker stemningen ned. Blandt enkeltaktierne er det nogle af dem, der er af mere cyklisk karakter, der får flest kursklø, fortsætter han.

Mærsk, der afleverer sit regnskab for første kvartal fredag morgen, faldt torsdag med 4,4 pct. til 7390 kr. målt på selskabets B-aktie.

Med i bunden var ligeledes cykliske aktier som Pandora, Vestas og FLSmidth, der faldt med mellem 2,7 pct. og 3,6 pct.

Også Ambu, der har været i modvind siden den overraskende fyring af Lars Marcher i starten af maj, fik endnu en tur i maskinen og dykkede 4,8 pct. til 115,40 kr.

Øverst endte Novo Nordisk, der steg med 1,1 pct. til 323,90 kr. på en generelt god dag for den defensive medicinalsektor. Det skete uden bagvedliggende nyheder som forklaring.

SAS RAMT AF SKÅRET ANBEFALING

Blandt de mindre aktier stod luftfartsselskabet SAS for skud, efter at den britiske storbank HSBC sænkede sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", og samtidig blev kursmålet skåret til 11,12 kr. fra 18,56 kr.

HSBC ser risiko for, at andet kvartal 2018/19, som SAS gør status for i næste uge, kan blive tabsgivende - blandt andet belastet af den store pilotstrejke, der ramte selskabet i slutningen af april og starten af maj.

SAS-aktien faldt med 3,7 pct. til 10,30 kr.

POSITIVE INDSLAG FRA REGNSKABSFRONTEN

Der var dog også positive islæt blandt de lidt mindre papirer. Det gjaldt blandt andet Scandinavian Tobacco Group (STG), der fra morgenstunden aflagde et pænt regnskab for første kvartal.

Det viste stor fremgang i omsætningen og driften før særlige poster, og på de nedre regnskabslinjer steg overskuddet også.

Samtidig holdt selskabet fast i forventningerne til hele året, der lyder på en organisk vækst i driftsresultatet (EBITDA) på over 5 pct.

STG-aktien steg med 7,7 pct. til 82,55 kr.

Danske Andelskassers Bank (DAB) steg samtidig med 3,6 pct. til 6,40 kr. efter sine tal for første kvartal.

Her var der ligeledes fremgang at spore - og tilmed så meget, at resultaterne var de bedste for et kvartal siden 2011.

Indtægterne på toplinjen var på niveau med første kvartal sidste år, men til gengæld har medvind på de finansielle markeder medført positive kursreguleringer på 46 mio. kr. i kvartalet mod 4,9 mio. kr. i samme periode sidste år.

Nettooverskuddet steg derfor til 58,7 mio. kr. fra 35,8 mio. kr. i første kvartal 2018.

Skako steg med 7,1 pct. til 57 kr. efter sine tal for første kvartal, der ligeledes bød på klar fremgang sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år.

Selskabet løftede sin omsætning med godt 15 pct. og fik vendt underskud på driften og bundlinjen i første kvartal sidste år til overskud i de første tre måneder af i år.

Også F.E. Bording og Dantax afleverede torsdag regnskaber, uden at det skabte voldsomme udsving i aktierne.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Gevinst på 50 mia hvis folk i job arbejder mere

Morgenbriefing: Traditionelt TV i frit fald, store it-firmaer taber omsætning til det offentlige

Fed fastholder rente - men der er delte meninger om resten af 2019

Morten Østergaard: Man løber ikke om hjørner med os

Analytikere forventer snarlige rentenedsættelser efter nyt fra Fed

Bavarian Nordic påbegynder fase 3-forsøg med frysetørret koppevaccine

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima