Markedet lukker: Danske Bank presset af handelskrig og budgetballade
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Bankerne og især Danske Bank var onsdag i krydsild og sammen med blandt andre FLSmidth søgte den mod bunden i et generelt negativt C25-indeks, der sluttede dagen i 1103,92, som var 0,5 pct. lavere end lukkeniveauet tirsdag eftermiddag.

- Eftermiddagens nøgletal fra USA var bestemt ikke noget at skrive hjem om. Skuffende industriproduktion og detailsalg gav et ekstra skub nedad i et i forvejen nervøst marked, konstaterer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, i en kommentar til onsdagens aktiemarked.

Det er fortsat handelskrigen mellem USA og Kina, som er det overordnede tema i markedet.

ITALIENSK BUDGETBALLADE

- Men nu har vi har også lidt usikkerhed nede i Italien, som vi skal forholde os til, og det giver en afsmittende effekt på bankerne, påpeger Ole Kjær Jensen.

I Rom udtalte den ene italienske viceregeringschef Matteo Salvini, at han forbereder sig på, at Italien måske ikke kan efterleve EU's grænser for underskuddet på statsbudgettet. Det giver usikkerhed om landets forhold til euroen og presser de italienske banker og i anden række de europæiske.

I forvejen giver usikkerheden i markedet faldende renter, som i sig selv belaster bankerne, der har sværere ved at skaffe nettorenteindtægter i et lavrentemiljø.

Danske Bank faldt onsdag 1,2 pct. til 106,50 kr., mens kollegerne Jyske Bank og Sydbank tabte henholdsvis 1,2 pct. til 253,60 kr. og 0,6 pct. til 124,20 kr.

FLSmidth var med på nedturen med et fald på 1,4 pct. til 282,50 kr.

- Cykliske aktier presses, men jeg ved ikke, hvad der sker med Christian Hansen, bemærker Ole Kjær Jensen.

Ingrediensaktien faldt 1,9 pct. til 705,80 kr., og allerdybest sluttede Demant 2,1 pct. lavere i 217,40 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

BRYGGERIER OG GN I TOP

I toppen kæmpede Carlsberg - plus 0,8 pct. til 880 kr., GN - plus 3,1 pct. til 324 kr., Rockwool - plus 0,9 pct. til 491,60 kr. og Royal Unibrew - 1,3 pct. til 491,60 kr. om førstepladsen.

Der var ikke selskabsspecifikt nyt fremme om GN eller Rockwool, men for bryggerierne ser Ole Kjær Jensen en forklaring i deres defensive karakter.

NYHEDSMYLDER UDEN FOR C25

Uden for eliteindekset myldrede selskabsnyhederne frem.

Nilfisks kvartalsregnskab viste, at den organiske vækst i de første tre måneder af 2019 var på 2,8 pct. i den brandede professionelle forretning drevet af de modne markeder og positive resultater i Kina. Overskuddet efter skat blev 6,2 mio. euro mod 11,1 mio. euro i første kvartal sidste år. Selskabet fastholder forventningerne til hele året.

Nilfisk faldt 3,1 pct. til 250 kr.

Norden og NNIT fik en tur gennem analytikermøllen. DNB hævede kursmålet for rederiets aktie med 20 pct. til 139 kr. Anbefalingen er stadig "køb", fremgår det af Bloomberg News. Norden steg 2,6 pct. til 99 kr.

For NNIT's vedkommende sænkede Morgan Stanley sit kursmål til 158 kr. fra 175 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Storbanken gentog anbefalingen "undervægt" af aktien, der onsdag faldt 2,5 pct. til 139,40 kr.

Vestjysk Bank fik et nettooverskud på 72 mio. kr. i første kvartal mod 71 mio. kr. i første kvartal 2018, viste bankens regnskab onsdag morgen. Banken fik basisindtægter på 221 mio. kr., som er et fald på 12 mio. kroner i forhold til første kvartal 2018. Bankaktien mistede 5,9 pct. til 3,40 kr.

Biotekselskabet Bioporto oplyste, at det har indsendt en registreringsansøgning for en børneudgave af nyretesten NGAL til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, og venter svar på ansøgningen allerede i slutningen af juli i år. Aktien steg 5,1 pct. til 4,0 kr.

Også Rovsing (plus 1,3 pct.), Lollands Bank (plus 1,3 pct.) og Prime Office (plus 1,2 pct.) kom med regnskaber onsdag.

Sidst på handelsdagen meddelte DFDS, at rederiet har solgt en fragtfærge for 90 mio. kr. med en avance på cirka 35 mio. kr. Aktien reagerede med et lille plus, som ikke var stort nok til at hindre et samlet fald på 2,0 pct. for aktien.

/ritzau/FINANS
NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Aktieanalytikere: Tabsramte aktier bliver kursraketter

Stålproducent ramt af brexit og handelskrig - British Steel tæt på kollaps

Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Har denne person knækket koden til det perfekte job? Her er manden, som bestemmer, hvordan Moët-champagne skal smage

Morgenbriefing: Byggeriet på vej ned i gear, kæmpeunderskud i bagerkæde

Fætter BR-leverandører retter skarp kritik af kuratorer: Vi mangler momsmillioner - fatalt for en virksomhed af vores størrelse

Bankinvest: Handelskrig er blevet til tech krig - investorer fortsat nervøse

Investor Live: Grøn start for aktierne

Brøndby nedjusterer forventningerne til 2019 - transfergevinst spås mere end halveret