Markedet lukker: Danske Bank presset af handelskrig og budgetballade
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Bankerne og især Danske Bank var onsdag i krydsild og sammen med blandt andre FLSmidth søgte den mod bunden i et generelt negativt C25-indeks, der sluttede dagen i 1103,92, som var 0,5 pct. lavere end lukkeniveauet tirsdag eftermiddag.

- Eftermiddagens nøgletal fra USA var bestemt ikke noget at skrive hjem om. Skuffende industriproduktion og detailsalg gav et ekstra skub nedad i et i forvejen nervøst marked, konstaterer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, i en kommentar til onsdagens aktiemarked.

Det er fortsat handelskrigen mellem USA og Kina, som er det overordnede tema i markedet.

ITALIENSK BUDGETBALLADE

- Men nu har vi har også lidt usikkerhed nede i Italien, som vi skal forholde os til, og det giver en afsmittende effekt på bankerne, påpeger Ole Kjær Jensen.

I Rom udtalte den ene italienske viceregeringschef Matteo Salvini, at han forbereder sig på, at Italien måske ikke kan efterleve EU's grænser for underskuddet på statsbudgettet. Det giver usikkerhed om landets forhold til euroen og presser de italienske banker og i anden række de europæiske.

I forvejen giver usikkerheden i markedet faldende renter, som i sig selv belaster bankerne, der har sværere ved at skaffe nettorenteindtægter i et lavrentemiljø.

Danske Bank faldt onsdag 1,2 pct. til 106,50 kr., mens kollegerne Jyske Bank og Sydbank tabte henholdsvis 1,2 pct. til 253,60 kr. og 0,6 pct. til 124,20 kr.

FLSmidth var med på nedturen med et fald på 1,4 pct. til 282,50 kr.

- Cykliske aktier presses, men jeg ved ikke, hvad der sker med Christian Hansen, bemærker Ole Kjær Jensen.

Ingrediensaktien faldt 1,9 pct. til 705,80 kr., og allerdybest sluttede Demant 2,1 pct. lavere i 217,40 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

BRYGGERIER OG GN I TOP

I toppen kæmpede Carlsberg - plus 0,8 pct. til 880 kr., GN - plus 3,1 pct. til 324 kr., Rockwool - plus 0,9 pct. til 491,60 kr. og Royal Unibrew - 1,3 pct. til 491,60 kr. om førstepladsen.

Der var ikke selskabsspecifikt nyt fremme om GN eller Rockwool, men for bryggerierne ser Ole Kjær Jensen en forklaring i deres defensive karakter.

NYHEDSMYLDER UDEN FOR C25

Uden for eliteindekset myldrede selskabsnyhederne frem.

Nilfisks kvartalsregnskab viste, at den organiske vækst i de første tre måneder af 2019 var på 2,8 pct. i den brandede professionelle forretning drevet af de modne markeder og positive resultater i Kina. Overskuddet efter skat blev 6,2 mio. euro mod 11,1 mio. euro i første kvartal sidste år. Selskabet fastholder forventningerne til hele året.

Nilfisk faldt 3,1 pct. til 250 kr.

Norden og NNIT fik en tur gennem analytikermøllen. DNB hævede kursmålet for rederiets aktie med 20 pct. til 139 kr. Anbefalingen er stadig "køb", fremgår det af Bloomberg News. Norden steg 2,6 pct. til 99 kr.

For NNIT's vedkommende sænkede Morgan Stanley sit kursmål til 158 kr. fra 175 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Storbanken gentog anbefalingen "undervægt" af aktien, der onsdag faldt 2,5 pct. til 139,40 kr.

Vestjysk Bank fik et nettooverskud på 72 mio. kr. i første kvartal mod 71 mio. kr. i første kvartal 2018, viste bankens regnskab onsdag morgen. Banken fik basisindtægter på 221 mio. kr., som er et fald på 12 mio. kroner i forhold til første kvartal 2018. Bankaktien mistede 5,9 pct. til 3,40 kr.

Biotekselskabet Bioporto oplyste, at det har indsendt en registreringsansøgning for en børneudgave af nyretesten NGAL til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, og venter svar på ansøgningen allerede i slutningen af juli i år. Aktien steg 5,1 pct. til 4,0 kr.

Også Rovsing (plus 1,3 pct.), Lollands Bank (plus 1,3 pct.) og Prime Office (plus 1,2 pct.) kom med regnskaber onsdag.

Sidst på handelsdagen meddelte DFDS, at rederiet har solgt en fragtfærge for 90 mio. kr. med en avance på cirka 35 mio. kr. Aktien reagerede med et lille plus, som ikke var stort nok til at hindre et samlet fald på 2,0 pct. for aktien.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Domstole sætter virksomheder bagerst i køen: "Lige nu er jeg ikke specielt stolt af den tid det tager"

Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

Formand og næstformand i Sydbank trækker sig efter uenighed

Energiminister: Saudisk olieproduktion tilbage på sporet inden oktober

Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Investeringsøkonom: Det lægger op til mærkbare besparelser i Sydbank

Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system