Markedet lukker: Topchef-bytte sendte Ambu ned med 20 pct
Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix
Penge Af
Direktionsændringer var det helt store tema i fredagens danske aktiemarked, hvor Ambu blev banket helt i bund efter en overraskende direktørfyring.

Omvendt blev Danske Bank belønnet for at have fundet en afløser for Thomas Borgen, der sidste år forlod banken som konsekvens af hvidvasksagen i Estland.

Samlet set var det gennem det meste af dagen de grønne papirer, der havde fat i den lange ende i det danske C25-indeks, men sidst på dagen vandt pessimismen alligevel frem, og indekset sluttede 0,1 pct. lavere i 1125,11.

USA's øgede toldsatser på kinesiske varer, der fik effekt fredag, var med til at holde begejstringen tilbage, men særligt det tunge fald til Ambu var udslagsgivende herhjemme.

AMBU STRAFFET HÅRDT FOR OVERRASKENDE SKIFTE

Investorerne tog det nemlig meget ilde op, at Ambus topchef gennem mange år, Lars Marcher, ganske pludseligt er blevet erstattet af amerikanske Juan-José Gonzalez, som i 12 år har haft en stribe ledende stillinger hos kæmpen Johnson & Johnson.

- Det er en kæmpe stor overraskelse. Den succes, som Ambu har haft de seneste år - både resultatmæssigt og i forhold til aktiekursen - har efter min vurdering været personificeret ved Lars Marcher, siger senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans om skiftet.

Den nye mand overtager direktørstolen allerede den 15. maj, og Ambu må betale Lars Marcher 38 mio. kr. i samlet fratrædelsesgodtgørelse, oplyste selskabet fredag morgen.

Ambu selv mener at have fundet den rigtige mand til at sikre et internationalt gennembrud for det danske selskab.

- Ambu står foran et stort internationalt gennembrud med en række højteknologiske produkter inden for forretningsområdet Visualization med et bredt program af endoskoper til engangsbrug i USA og resten af verden, siger Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, i meddelelsen fra selskabet.

- Med Juan-José Gonzalez som administrerende direktør sikrer vi, at Ambu har den nødvendige internationale erfaring til at eksekvere på den udmeldte strategi og sikre succesfuld kommercialisering af vores produktlanceringer, lyder det endvidere fra bestyrelsesformanden.

Investorerne virkede dog langt fra så overbeviste som formanden, og hos Nordea betød skiftet en sænket anbefaling til "sælg" fra "hold", mens kursmålet blev sat til 139 kr.

Ambu-aktien bragede ned med 20,4 pct. til 140 kr. under kraftig omsætning. Dermed forsvandt 9 mia. kr. i markedsværdi ud af selskabet.

DANSKE BANK TAGER TOPPEN

Danske Bank har efter en lang periode uden permanent direktør udpeget hollandske Chris Vogelzang til stillingen. Han har tidligere haft en stribe ledende stillinger hos hollandske ABN Amro.

Hollænderen begynder i Danmarks største bank den 1. juni, og dermed skubbes Jesper Nielsen, der har fungeret som midlertidig topchef siden Thomas Borgens exit, tilbage til sin stilling som chef for de danske aktiviteter.

- Jeg er glad for på vegne af bestyrelsen at kunne præsentere Chris Vogelzang som ny administrerende direktør. Han har solid ledelsesmæssig og forretningsmæssig erfaring fra bankvirksomhed og har igennem sin karriere håndteret svære udfordringer og leveret gode resultater, siger Karsten Dybvad, der er bestyrelsesformand hos Danske Bank, om skiftet.

- Det gør ham godt rustet til at stå i spidsen for Danske Bank. Vi står over for en stor opgave med at fortsætte genopbygningen af tilliden til banken og samtidig udvikle vores forretning i takt med kundernes forventninger og den teknologiske udvikling, så vi fortsat kan være en førende bank i Norden, fortsætter han.

Danske Bank-aktien steg med 3,2 pct. til 112,10 kr. og indtog toppen af C25-indekset.

Med fremme var også Jyske Bank, der steg med 1,6 pct. til 261,30 kr., selv om svenske SEB sænkede kursmålet for den aktie en smule. Stigende renter var med til at løfte sektoren generelt.

VESTAS STEG EFTER TO KÆMPEORDRER

Vindmølleproducenten Vestas sikrede torsdag og fredag sig to kæmpeordrer til det amerikanske marked.

Torsdag aften berettede selskabet om en bestilling på samlet 420 megawatt (MW) til en unavngiven kunde i USA.

Og fredag formiddag blev det fulgt op af en ordre på 459 MW - bestående af møller af typen V136-4.2 MW i en optimeret version på 4,3 MW.

Aftalen er indgået med Pacificorp, som er et datterselskab Berkshire Hathaway Energy, og møllerne skal opsættes i to vindmølleprojekter, TB Flats I og II, i Wyoming.

Vestas-aktien steg med 1,3 pct. til 570 kr.

ALK FORTSATTE FREM EFTER STÆRKE REGNSKABSTAKTER

Blandt sidepapirerne fortsatte ALK-Abelló torsdagens flotte takter, der blev induceret af et stærkt regnskab for første kvartal.

Siden har en stribe børshuse belønnet selskabet med løftede kursmål, og Nordea har tilmed også skruet anbefalingen op til "køb" fra "hold" og sat et kursmål på 1456 kr.

Også Jefferies og Danske Bank har løftet kursmålene for ALK, der fredag steg med 9 pct. til 1375 kr. efter torsdagens plus på 7,9 pct.

It-selskabet NNIT fortsatte samtidig ned efter sit styrtdyk på 13,4 pct. torsdag, der kom som resultat af en nedjustering af forventningerne til 2019.

Fredag faldt NNIT med 0,5 pct. til 155,40 kr. Det skete, efter at ABG Sundal Collier sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" og skruede kursmålet ned til 165 kr. fra 200 kr.

SEB sænkede samtidig sit kursmål for it-aktien til 155 kr. fra 185 kr.

/ritzau/FINANS

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Steen Bocian: Topmøde i Davos handlede om klima, klima, klima og Trump

Nyt it-system skaber lønkaos for 24.000 ansatte i forsvaret: "Det er et kæmpe problem"

Udforsk de bedste vandhuller i Sydamerikas fodboldglade by

Medie: Saudiarabisk fond kan være på vej til at købe fodboldklub i Premier League

Medie: Efter brexit vil verdens største banker have 34,5 mia. kr i rabat – om året

Mænd, sved og tårer: Nyhedschefens dagbog fra digtialt detox-retreat i Jordans ørken

Overlæge maner til virusro: Ingen smittespredning i andre lande

Hongkong aflyser nytårsfejringer under alvorligt virusudbrud: Det er en nødsituation