Aktieluk i USA: Handelsfrygt og store kursfald - it tungt i minus
Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Fortsatte handelsbekymringer sænkede atter tirsdag aktiemarkederne i USA.

Det brede S&P 500-indeks mistede 1,7 pct., mens Dow Jones-indeksets 30 aktier faldt 1,8 pct. Nasdaq tabte samtidig 2,0 pct.

Samtidig myldrede investorerne ind i obligationsmarkedet, og den "risikofrie rente" på den tiårige amerikanske statsobligation er derfor faldet godt 8 basispoint til 2,45 pct. mandag og tirsdag.

BESKYLDNINGER OM LØFTEBRUD

I weekenden tweetede USA's præsident, Donald Trump, at forhandlingerne med Kina går for langsomt, og at han derfor på fredag er parat til at gennemføre den udskudte forhøjelse af toldsatser fra 10 til 25 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollar.

Mandag aften understregede Trumps topforhandlere, handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin, at der er vilje bag meldingen, da USA oplever, at Kina har trukket sig fra tidligere afgivne løfter i forhandlingerne.

Meldingerne fra samtalerne har ellers hidtil tydet på, at parterne nærmede sig hinanden, og nyheden om udfordringer på den front skaber derfor fornyet frygt for, at en optrappet handelskrig vil skade den i forvejen opbremsende globale vækst.

- Investorerne havde helt glemt risikoen ved handelskrigen. Alle antog, at det var en slam dunk. Der var ikke en sky på himmelen, og der var envejstrafik på aktiemarkedet, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Når aktierne falder tilbage, er der ingen, som vil tage chancen, men man vil se, hvad der sker. Investorerne skal præmieres mere for risikoen.

ALLE SEKTORER I RØDT

I S&P 500 var der rødt over hele linjen blandt de 11 hovedsektorer. It-aktierne trak for i den forkerte retning med et minus på 2,1 pct. Industriaktierne og sundhed fulgte efter med et fald på 2,0 pct., mens råvarer og materialer gik tilbage med 1,8 pct. Finansaktierne tabte samtidig 1,7 pct.

- It skal også falde tungt, og det skal være halvledere, som falder mest. Det er øretævernes holdeplads, forklarer Lars Skovgaard Andersen. Netop chipaktierne som undergruppe faldt 2,3 pct.

Udviklingen i sektorerne afspejledes i sagens natur også blandt selskaberne, hvor Apple trak mest ned i S&P 500 med et minus på 2,7 pct. Alle Apples iPhones produceres i Kina, og Trumps trusler om ny told på varer for yderligere 325 mia. dollar betyder, at Apples produkter nu står for tur.

Microsoft faldt også 2,1 pct., og Amazon dalede 1,5 pct. Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, mistede desuden henholdsvis 2,1 pct. og 1,3 pct.

Der var også kursfald til de store finansselskaber. Berkshire Hathaway droppede 1,8 pct., mens JPMorgan Chase og Bank of America faldt 1,6 pct.

Blandt industriaktierne mistede Boeing 3,9 pct., og United Technologies faldt 3,4 pct.

POSITIV REGNSKABSSÆSON

Regnskabssæsonen fortsatte trods de internationale politiske sværdslag.

Et af de regnskabsaktuelle selskaber denne tirsdag var forsikringskæmpen AIG, som mandag aften lagde sine tal frem. Koncernen overraskede positivt med et fordoblet nettooverskud til 1,27 mia. dollar.

Det var samtidig første gang i syv kvartaler, ifølge Bloomberg News, at AIG slog markedets forventninger, og det vidner om, at selskabets omstruktureringsproces nu er ved at få fat. Derfor steg aktien mest af alle i S&P 500 med et plus på 6,8 pct.

Gødningsproducenten Mosaic leverede også tal mandag efter børstid, og aktien blev sendt den anden vej. Kvartalet var i sig selv en spids bedre end ventet, men Mosaics helårsforventninger skuffede ved at ligge 20 pct. under konsensus. Aktien faldt 8,0 pct.

Værst i S&P 500 gik det dog farmaselskabet Mylan, der gør sig inden for kopimedicin, og som mistede hele 23,8 pct. Kvartalsregnskabet var egentlig godkendt, men manglen på nyt om koncernens strategisk gennemgang, der blev annonceret tilbage i august, blev straffet af investorerne, skrev Bloomberg News.

Mylan er presset af priskonkurrence på kopimedicin, og derfor faldt selskabets omsætning igen i første kvartal.

/ritzau/FINANS

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Canadiere hev 894 mio ud af Skat med hjælp fra banker

Udbytteskandale vokser efter fejl hos Nordea, SEB og Danske Bank: 940 mio kr kan være tabt

Storaktionærer flokkes om fynsk small cap-selskab: Aktien er braget op med 47 pct. på én måned

Løkke ville hele tiden have Ellemann som formand

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Eksperter spår hop i oliepris efter bomber i Saudi-Arabien: "Det er et chok til oliemarkedet, og vi vil helt sikkert se højere priser"

DNB på vej med lavere priser på formueforvaltning

Mindeplads for Kim Larsen i København bliver afvist af familien

Eks-premierminister kalder Boris Johnson populist