Aktieluk i USA: Handelsfrygt og store kursfald - it tungt i minus
Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / Ritzau Scanpix
Penge Af
Fortsatte handelsbekymringer sænkede atter tirsdag aktiemarkederne i USA.

Det brede S&P 500-indeks mistede 1,7 pct., mens Dow Jones-indeksets 30 aktier faldt 1,8 pct. Nasdaq tabte samtidig 2,0 pct.

Samtidig myldrede investorerne ind i obligationsmarkedet, og den "risikofrie rente" på den tiårige amerikanske statsobligation er derfor faldet godt 8 basispoint til 2,45 pct. mandag og tirsdag.

BESKYLDNINGER OM LØFTEBRUD

I weekenden tweetede USA's præsident, Donald Trump, at forhandlingerne med Kina går for langsomt, og at han derfor på fredag er parat til at gennemføre den udskudte forhøjelse af toldsatser fra 10 til 25 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollar.

Mandag aften understregede Trumps topforhandlere, handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin, at der er vilje bag meldingen, da USA oplever, at Kina har trukket sig fra tidligere afgivne løfter i forhandlingerne.

Meldingerne fra samtalerne har ellers hidtil tydet på, at parterne nærmede sig hinanden, og nyheden om udfordringer på den front skaber derfor fornyet frygt for, at en optrappet handelskrig vil skade den i forvejen opbremsende globale vækst.

- Investorerne havde helt glemt risikoen ved handelskrigen. Alle antog, at det var en slam dunk. Der var ikke en sky på himmelen, og der var envejstrafik på aktiemarkedet, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Når aktierne falder tilbage, er der ingen, som vil tage chancen, men man vil se, hvad der sker. Investorerne skal præmieres mere for risikoen.

ALLE SEKTORER I RØDT

I S&P 500 var der rødt over hele linjen blandt de 11 hovedsektorer. It-aktierne trak for i den forkerte retning med et minus på 2,1 pct. Industriaktierne og sundhed fulgte efter med et fald på 2,0 pct., mens råvarer og materialer gik tilbage med 1,8 pct. Finansaktierne tabte samtidig 1,7 pct.

- It skal også falde tungt, og det skal være halvledere, som falder mest. Det er øretævernes holdeplads, forklarer Lars Skovgaard Andersen. Netop chipaktierne som undergruppe faldt 2,3 pct.

Udviklingen i sektorerne afspejledes i sagens natur også blandt selskaberne, hvor Apple trak mest ned i S&P 500 med et minus på 2,7 pct. Alle Apples iPhones produceres i Kina, og Trumps trusler om ny told på varer for yderligere 325 mia. dollar betyder, at Apples produkter nu står for tur.

Microsoft faldt også 2,1 pct., og Amazon dalede 1,5 pct. Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, mistede desuden henholdsvis 2,1 pct. og 1,3 pct.

Der var også kursfald til de store finansselskaber. Berkshire Hathaway droppede 1,8 pct., mens JPMorgan Chase og Bank of America faldt 1,6 pct.

Blandt industriaktierne mistede Boeing 3,9 pct., og United Technologies faldt 3,4 pct.

POSITIV REGNSKABSSÆSON

Regnskabssæsonen fortsatte trods de internationale politiske sværdslag.

Et af de regnskabsaktuelle selskaber denne tirsdag var forsikringskæmpen AIG, som mandag aften lagde sine tal frem. Koncernen overraskede positivt med et fordoblet nettooverskud til 1,27 mia. dollar.

Det var samtidig første gang i syv kvartaler, ifølge Bloomberg News, at AIG slog markedets forventninger, og det vidner om, at selskabets omstruktureringsproces nu er ved at få fat. Derfor steg aktien mest af alle i S&P 500 med et plus på 6,8 pct.

Gødningsproducenten Mosaic leverede også tal mandag efter børstid, og aktien blev sendt den anden vej. Kvartalet var i sig selv en spids bedre end ventet, men Mosaics helårsforventninger skuffede ved at ligge 20 pct. under konsensus. Aktien faldt 8,0 pct.

Værst i S&P 500 gik det dog farmaselskabet Mylan, der gør sig inden for kopimedicin, og som mistede hele 23,8 pct. Kvartalsregnskabet var egentlig godkendt, men manglen på nyt om koncernens strategisk gennemgang, der blev annonceret tilbage i august, blev straffet af investorerne, skrev Bloomberg News.

Mylan er presset af priskonkurrence på kopimedicin, og derfor faldt selskabets omsætning igen i første kvartal.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Godsejere får kæmpe gevinst på cannabisaktie: "At det blev så mange gange pengene igen, det havde vi ikke regnet med"

Medier: Shah ikke den eneste i udbytteskandale

Brint-direktør starter igen nyt firma: Satser 48 mio kr

Ellemann-Jensen: Løkkes velfærdsløfte gælder ikke længere

Det skal huset koste i din landsdel: "I nogle kommuner er priserne nu så høje, at et afslag på 6 pct. nærmest svarer til en årsløn"

Flexelasing er blevet stuerent

Gode råd til at investere i ure: Bliv rigere med tiden

Medie: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån